Proteste uriașe în Franța. Guvernul lui Macron creșțe vârsta de pensionare la 64 de ani

Au avut loc manifestaţii la Bordeaux, Rennes, Montpellier şi Toulouse, în timp ce grevele afectau din nou transportul feroviar, învăţământul şi sectorul energetic.

Executivul de centru de la Paris intenţionează să crească treptat vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, accelerând totodată creşterea perioadei de contribuţie pentru pensia integrală. De asemenea, urmează să se desfiinţeze sistemele de pensii individuale cu anumite avantaje pentru unele categorii profesionale.

Ar urma însă să crească pensia minimă până la nivelul de 1200 de euro.

În prezent, vârsta medie de pensionare este mai mare decât limita legală de 62 de ani, deoarece angajaţii care nu au stagii de contribuţie suficiente continuă să lucreze. Abia de la 67 de ani, pensiile se achită integral indiferent de perioada de contribuţie – o prevedere pe care guvernul vrea să o păstreze.

Sistemul de pensii din Franța nu mai poate fi susținutPotrivit oficialilor guvernamentali, reforma este necesară deoarece sistemul actual de pensii nu poate fi susţinut şi evoluează spre deficit.

Sindicatele consideră însă că modificările propuse sunt inechitabile.

Săptămâna trecută, conform estimărilor ministerului de interne, la proteste au participat peste 1,27 milioane de oameni; sindicatele susţin că în realitate au ieşit în stradă 2,8 milioane de demonstranţi.

Decizia revine acum Adunării Naţionale – camera inferioară a parlamentului Franţei. Dezbaterile vor continua probabil până la sfârşitul săptămânii viitoare, în condiţiile în care guvernul nu dispune de o majoritate parlamentară, ci depinde de susţinerea Republicanilor, formaţiune conservatoare care are unele rezerve faţă de proiect. 

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu