SUA a doborat din cer balonul spion al Chinei

SUA au doborât balonul spion chinez în largul coastei de est. „În această după-amiază, la îndrumarea președintelui Biden, avioane de război americane (…) au doborât cu succes balonul de supraveghere lansat și deținut de Republica Populară Chineză la mare altitudine deasupra apelor de pe coasta Carolinei de Sud în spațiul aerian american”, Lloyd Austin. a spus .

Joe Biden ordonase deja miercuri, când a fost informat despre balon, ca obiectul zburător să fie doborât „cât mai curând posibil”, a declarat președintele reporterilor din statul american Maryland, la scurt timp după lansare de sâmbătă.

Balonul alb, despre care se spune că poartă panouri solare și dispozitive de spionaj, a fost observat miercuri în nord-vestul Statelor Unite. „Intenția acestui balon este în mod clar de a aduna informații”, a spus un înalt oficial american al apărării.

Spionul Chinei a devenit rapid o prioritate de top. „Ne vom ocupa de asta”, a spus Biden sâmbătă înainte de lansare, în marginea unei întâlniri private la Syracuse, New York, potrivit reporterilor care călătoresc cu el.

Trei aeroporturi s-au închis din cauza balonului

Autoritățile au închis temporar trei aeroporturi din estul țării. „Pentru a sprijini Departamentul Apărării într-o măsură de securitate națională”, au fost întrerupte sosirile și plecările pe trei aeroporturi din statele Carolina de Sud și de Nord, a precizat autoritatea aviatică.

Departamentul american al Apărării a anunțat joi seară observarea balonului chinez. Balonul a fost văzut deasupra statului american Montana, America Centrală și, de asemenea, Missouri. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a calificat pătrunderea „balonului de supraveghere” în spațiul aerian al SUA „inacceptabilă” și „iresponsabilă”.

China a respins ferm acuzațiile de spionaj sâmbătă. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe la Beijing a exprimat „nemulțumirea puternică” a Chinei cu privire la utilizarea forței de către SUA împotriva unei „nave civile fără pilot”. China își rezervă dreptul de a „reacționa dacă este necesar”.

Guvernul de la Beijing a informat în repetate rânduri Statele Unite că balonul este pentru scopuri civile și a intrat în spațiul aerian al SUA „din cauza de forță majoră, care a fost complet coincidență”. Pentagonul însuși a spus că balonul nu reprezintă nicio amenințare pentru armata sau oamenii de la sol. Insistența SUA asupra folosirii forței în aceste circumstanțe este o „aparentă reacție excesivă” și o încălcare a practicii internaționale standard.

Blinken a anulat o vizită la Beijing, așteptată duminică.

Sandra Niculescu