Un roman a dus în fața justiției criminalii SS in procesul de la Nürnberg – La 5 zile după vizita ziarului german Bild, romanul a murit.

Avocatul american Benjamin Ferencz (103 de ani) a participat la procesele de la Nürnberg ++ A adunat probe în lagărele de concentrare împotriva unor echipe de execuție notorii ++ Unii dintre acuzați au fost condamnați la moarte

A călătorit prin Germania bombardată la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a adunat probe în lagărele de concentrare, a cercetat mii de pagini de documente. Avocatul american Benjamin Ferencz (99 de ani) a avut un singur scop: să îi acuze pe naziști și faptele lor în instanță!

Astăzi, 71 de ani mai târziu, Ferencz locuiește în New Rochelle, în statul american New York. BILD la vizitat acasă și a vorbit cu el despre lupta sa pentru dreptate.

Stânga la 27 de ani – Dreapta 99 de ani

Copilărie dificilă

Benjamin Ferencz s-a născut în 1919 într-o familie de evrei din Transilvania. El a crescut alături de o soră mai mare. Amândoi s-au născut în aceeași casă, dar cu naționalități diferite. Ferencz explică:

Când s-a născut sora mea, casa noastră se afla pe teritoriul Ungariei. Când m-am născut eu, trei ani mai târziu, ea aparținea deja României. Așadar, sora mea este maghiară, iar eu sunt româncă. Asta arată că naționalitățile nu contează deloc!

Pe când era doar un bebeluș de zece luni, familia lui Ferencz fuge din cauza urii față de evrei în SUA. Inițial, familia a găsit adăpost în mahalaua “Hells Kitchen” din Manhattan. “A fost o copilărie singuratică. Nu aveam prea multe”, spune Ferencz. Dar asta avea să se schimbe: După terminarea liceului, Ferencz a început să studieze dreptul la Harvard. În 1943 și-a obținut diploma și apoi a fost recrutat de armata americană. Din acel moment, Ferencz a luptat într-o unitate antiaeriană.

Timpul petrecut în armata americană

Deoarece Ferencz era avocat, a fost însărcinat de armata americană să călătorească în Germania bombardată cu puțin timp înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. El urma să caute și să documenteze dovezi împotriva naziștilor în lagărele de concentrare care fuseseră deja eliberate. Mai târziu, acestea au fost folosite pentru acuzare în cadrul proceselor de la Nürnberg. Ferencz descrie:

Lagărele de concentrare au fost de nedescris. Peste tot erau oameni morți și pe moarte. Prizonierii fuseseră tratați cu bestialitate. Cadavrele zăceau într-o grămadă pentru a fi arse. Naziștii făceau săpun din grăsimea morților, iar cenușa devenea îngrășământ pentru câmpuri.

Ferencz a decis să se întoarcă la New York din Germania la sfârșitul anului 1945. Dar procurorul-șef al proceselor de la Nürnberg, Telford Taylor, l-a adus înapoi pe tânărul de numai 27 de ani, pe atunci în vârstă de numai 27 de ani, și l-a promovat în 1947 ca procuror-șef în procesul Einsatzgruppen. Ferencz:

Die Einsatzgruppen wurden für die „Endlösung der Judenfrage“ geschaffen. Und das hieß: Sie töteten jeden Juden ohne Gnade oder Reue, den sie erwischten. Männer, Frauen und Kinder.

Camera 600 din Nürnberg: Benjamin Ferencz (extremă stânga) stă la masă cu colegii săi.

Procesul de la Nürnberg

În septembrie 1947, în cadrul proceselor de urmărire de la Nürnberg, un total de 24 de foști lideri SS, responsabili, printre altele, de crime în masă în Uniunea Sovietică ocupată, au fost acuzați de Ferencz și de americani. Principalul acuzat a fost liderul de brigadă SS Otto Ohlendorf. Ferencz își amintește:

Lui Ohlendorf nu i-a plăcut utilizarea camioanelor cu gaz – planul era să conectezi eșapamentul la camion, să înghesui oamenii înăuntru, să-i închizi și, când ajungi la groapa de gunoi, să-i dai jos din camion.

Toate procesele s-au încheiat fără achitare, iar Ohlendorf și alți 13 inculpați au fost condamnați la moarte. Patru sentințe au fost executate în iunie 1951, iar celelalte au fost comutate în pedepse de închisoare și pedepse privative de libertate de lungă durată. Unul dintre acuzați s-a sinucis chiar înainte de începerea procesului. Ferencz la pedeapsa cu moartea:

Nu am cerut pedeapsa cu moartea pentru că nu am crezut că este adecvată pentru a pune în balanță viețile a 24 de criminali în masă cu cele ale unui milion de oameni care au fost uciși de ei. Nu exista nicio modalitate de a găsi un echilibru corect.

Lupta veșnică pentru dreptate

După ce s-a întors în SUA în 1957, Ferencz a condus un cabinet de avocatură, a predat la universități, a scris cărți. Din 1997, Ferencz a fost implicat în negocierile pentru Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și a militat pentru o Curte Penală Internațională. În ianuarie 2009, el a deschis în mod simbolic, pe bază de invitație, prima pledoarie de urmărire penală la Curtea Penală Internațională de la Haga. Ferencz recrutează până în prezent:

Am încercat să legiferez dreptul tuturor oamenilor de a trăi în pace și demnitate, indiferent de rasa și credința lor. Acesta a fost crezul meu atunci, când aveam 27 de ani. Este crezul meu și astăzi, când am 99 de ani.

Benjamin Ferencz a murit la vârsta de 103 ani

Pe 9.Aprilie 2023 Benjamin Ferencz , ultimul procuror supraviețuitor din procesele de la Nürnberg, care a reușit să aducă în fața justiției sute de naziști care au comis crime de război după al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 103 ani, la numai 5 zile după ce ziaristii germania de la ziarul Bild lau vizitat.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu