Decizia CEDO: Ai născut – ești mama

Un litigiu din Berlin-Schöneberg a fost soluționat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului: un bărbat transsexual care a avut un copil poate fi trecut ca mamă pe certificatul de naștere. Argumentul s-a bazat pe “fapte biologice”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins plângerea unui bărbat transsexual care dorea să fie înregistrat în certificatul de naștere ca tată al copilului său.

În hotărârea sa publicată marți la Strasbourg, Curtea a concluzionat că nu a existat o discriminare gravă. Reclamantul s-a născut femeie și a dat naștere unui copil după ce identitatea sa de bărbat fusese deja recunoscută.

După ce Tribunalul districtual din Berlin Schöneberg l-a recunoscut pe reclamant ca bărbat în 2011, acesta a renunțat, conform propriilor declarații, la tratamentul hormonal și a redevenit fertil.

În 2013, a dat naștere unui copil. După naștere, reclamantul a solicitat să fie înregistrat ca tată al copilului, întrucât era bărbat. De asemenea, acesta a solicitat să nu fie înregistrată nicio mamă, deoarece copilul fusese conceput printr-o donare de spermă.

Trimitere la fapte biologice

Tribunalul local din Schöneberg a decis, împotriva voinței sale, ca acesta să fie înregistrat ca mamă a copilului cu numele său de femeie, care fusese deja eliminat la acel moment.

Un recurs al reclamantului la Curtea Supremă Federală a fost respins, întrucât mama unui copil este, potrivit instanței, persoana care a dat naștere copilului. O schimbare a sexului unei persoane nu avea nicio influență asupra relației juridice dintre persoana respectivă și copiii săi.

Curtea Supremă Federală s-a pronunțat în acest caz în urma unei plângeri potrivit căreia Legea fundamentală nu o obliga să creeze o lege a filiației neutră din punct de vedere al genului, conform căreia paternitatea și maternitatea erau considerate roluri pur sociale și abolite ca categorii juridice.

Legătura dintre funcția de reproducere și gen se bazează în cele din urmă în mod incontestabil pe fapte biologice, a declarat aceasta: “Mama este persoana care a dat naștere copilului”.

Niciun comportament necorespunzător din partea autorităților germane

După ce Curtea Constituțională Federală a respins o plângere în 2018, bărbatul transsexual s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului. Aceasta din urmă nu a putut acum să stabilească niciun comportament necorespunzător din partea autorităților și instanțelor germane.

Nu există un consens între statele europene cu privire la modul în care trebuie să se indice în registrul de stare civilă al unui copil că unul dintre părinți este transsexual. Prin urmare, legislația europeană nu a fost încălcată. Printre altele, Curtea a făcut referire la Codul civil german, potrivit căruia persoana care a dat naștere unui copil este mama acestuia.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu