pexels-photo-259132.jpeg
Photo by Pixabay on Pexels.com

VEȘTI ȘOCANTE PENTRU ECONOMIA GERMANĂ – Acum amenință și un crash bursier

Contrar prognozei inițiale, produsul intern brut s-a contractat cu 0,3% în primele trei luni din 2023. Un minus pentru al doilea trimestru consecutiv. Diagnosticul Oficiului Federal de Statistică: recesiune tehnică.

Iar cea mai mare lovitură de ciocan ar putea fi încă de acum înainte! În SUA, disputa privind datoria amenință să se agraveze.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen (76), avertizează: dacă Congresul nu ridică plafonul datoriei până la 5 iunie, SUA vor intra în insolvență – cu repercusiuni și la noi.

Despre ce este vorba în disputa din SUA?

În SUA, există o limită superioară pentru datoria națională. Aceasta se ridică în prezent la 31 trilioane de dolari și a fost deja atinsă în ianuarie. Numai Congresul poate ridica plafonul datoriei, iar republicanii din jurul lui Kevin McCarthy (58 de ani) sunt la conducere.

Argumentul lor: datoria națională a crescut de aproape cinci ori în ultimii 20 de ani; numai în ultimul trimestru din 2022, țara a trebuit să plătească 850 de miliarde de dolari în dobânzi. Așa că sunt necesare reduceri bugetare și muncă obligatorie pentru beneficiarii de ajutor social. Democrații din jurul președintelui Joe Biden (80 de ani) resping acest lucru.

Duminică a apărut o soluție, dar acest lucru nu înseamnă că ultimul obstacol a fost depășit. Biden și McCarthy au ajuns la un acord preliminar, după cum a declarat McCarthy la Washington. DAR: Planul trebuie încă să fie aprobat de Congres.

Ce se prefigurează în SUA dacă nu se ridică plafonul datoriei?

În acest caz, țara nu ar mai fi solvabilă. Jörg Krämer, economist-șef la Commerzbank: “Dacă guvernul american ar rămâne fără bani, nu ar mai putea face plățile datorate la începutul lunii pentru asigurarea de sănătate a pensionarilor. De asemenea, funcționarii publici și beneficiarii de ajutoare sociale nu ar mai primi niciun ban de la stat.”

Consecința: o “recesiune profundă care ar afecta și economia germană”.

“O intrare în incapacitate de plată a SUA ar zgudui sistemul financiar global și ar putea declanșa o recesiune mondială, mai ales dacă va dura mai mult”, spune Clemens Fuest, de la Institutul Ifo din Munchen.

În cazul unui default, dolarul s-ar prăbuși, explică expertul economic Jürgen Matthes de la Institut der Deutschen Wirtschaft (IW) din Köln. Acest lucru, la rândul său, ar face ca exporturile către SUA să fie mai scumpe, în timp ce, în același timp, creșterea în această țară s-ar prăbuși.

Matthes continuă: “Acest lucru ar însemna, de asemenea, că SUA, care a fost un important motor de creștere pentru exporturile noastre, care altfel se dezvoltă slab, ar dispărea.

Ce ar însemna un default pentru piețele bursiere?

Matthes, expert IW: “Probabil că ar exista un cutremur pe piețele bursiere din lume, unde nu scăpa nici Dax-ul.”

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu