Volodimir Zelenski pierde tot mai multa incredere

Zelenskyy concediază funcționarii de la recrutare pentru că au acceptat mită de 10.000 de dolari. Aproape toți ucrainenii cred că țara are o problemă cu corupția, potrivit unui sondaj.

Aproape toți ucrainenii – 89% – într-un sondaj publicat recent au declarat că corupția este cea mai gravă problemă a țării, după războiul împotriva Rusiei. Sondajul a fost publicat în momentul în care președintele Volodymyr Zelenskyy a lansat o anchetă privind mita legată de recrutarea militarilor.

Un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, în cooperare cu proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională “Sprijinirea organizațiilor liderilor în lupta împotriva corupției în Ucraina”, a declarat: “După război, corupția este percepută ca fiind cea mai gravă problemă din Ucraina de către 89% dintre cetățeni.

“În ciuda unei îmbunătățiri notabile în ceea ce privește percepția publică a prevalenței corupției, 94% dintre respondenți consideră în continuare că corupția este omniprezentă în Ucraina.”

Sondajul a fost realizat în timpul iernii și a intervievat peste 13.000 de persoane, inclusiv ucraineni strămutați în interiorul și în afara țării.

Între timp, peste trei sferturi dintre ucrainenii chestionați într-un al doilea sondaj au declarat că îl consideră pe Zelenskyy responsabil pentru corupția din administrația militară și guvernamentală a țării, potrivit agenției de știri Interfax-Ucraina.

Interfax a relatat că, în cadrul sondajului – despre care a precizat că a fost realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev pentru think tank-ul Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation – 77,6% dintre ucraineni au declarat că sunt de părere că președintele este “direct responsabil” pentru corupție. Raportul a citat o declarație a directorului executiv al think tank-ului, Petro Burkovskyi.

“Tergiversarea rezolvării problemelor care subminează încrederea oamenilor în victorie îl va lovi și pe președintele însuși”, a spus Burkovskyi.

În raportul Interfax se precizează că, pentru sondaj, institutul a realizat în luna iulie 2.011 interviuri cu persoane din 135 de localități din Ucraina.

Zelenskyy: Recrutarea de mită în timp de război este “înaltă trădare

Vineri, Zelenskyy a declarat că i-a demis pe șefii comitetelor militare regionale ucrainene, în timp ce investigațiile privind corupția din Ucraina continuă, în special în ceea ce privește recrutarea forțelor armate.

“Îi demitem pe toți comisarii militari regionali”, se arată într-o declarație pe canalul oficial Telegram al lui Zelenskyy. “Acest sistem ar trebui să fie condus de oameni care știu exact ce este războiul și de ce cinismul și mita în timpul războiului reprezintă înaltă trădare.”

Oficialii militari sunt acuzați că au luat mită în numerar și criptomonede sau că au ajutat persoanele eligibile pentru a fi chemate la luptă să fugă din Ucraina, a declarat Zelenskyy într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, potrivit BBC News.

Luna trecută, anchetatorii ucraineni l-au reținut pe fostul comisar militar al regiunii Odesa sub acuzația de îmbogățire ilegală, neglijență în serviciu și sustragere de la serviciul militar, potrivit rapoartelor locale.

Catarina I.