Nicio pizzerie cu numele vânătorului de mafie

O pizzerie din Frankfurt a făcut reclamă cu numele și fotografiile anchetatorilor anti-mafia uciși Falcone și Borsellino. Dar pizzeria nu are voie să folosească numele „Falcone” fără acordul surorii lui Giovanni Falcone, cel puțin nu în contextul mafiei. Cu toate acestea, ea a făcut-o pe rețelele de socializare.

Tribunalul Regional Superior (OLG) Frankfurt am Main a rostit astăzi un cuvânt de putere. Administratorul pizzeriei din Frankfurt „Falcone & Borsellino” trebuie să se abțină să folosească numele judecătorului de instrucție Giovanni Falcone ca denumire comercială, în măsura în care acest lucru se face în context mafiot – o victorie temporară (decizia din 7 iulie 2022, Az 6 U 211/20 ) ?

Giovanni Falcone (al doilea de la dreapta), de Albertocardillo – Lucrări proprii, 
CC BY-SA 4.0

Giovanni Falcone – figură simbolică în lupta împotriva crimei organizate

Giovanni Falcone a fost un magistrat de instrucție italian și activ în lupta împotriva Cosa Nostra. Alături de Paolo Borsellino, este considerat un simbol al luptei împotriva crimei organizate din Sicilia. Falcone a fost asasinat în mai 1992. Atacatorii au depus 500 kg de explozibil într-o conductă de drenaj de sub autostrada A29 de lângă Capaci și i-au detonat de la distanță. Falcone a fost grav rănit și a cedat din cauza rănilor sale în spital.

Operatorul pizzeriei din Frankfurt „Falcone & Borsellino” a vrut acum să profite de reputația vânătorilor de mafie. Ea a folosit, printre altele, fotografii ale celor doi din bar, dar și din filmul „Nașul”. Meniul are găuri de gloanțe. Numele „Falcone” a fost folosit și pe panou, materiale promoționale și social media.

Sora avocatului defunctului a vrut să pună capăt acestui lucru și l-a dat în judecată pe proprietarul pizzeriei pentru măsuri de ordonanță. După ce cererile sale au eșuat în primă instanță, ea a făcut recurs la Tribunalul Regional Superior. Aceasta a obligat inculpatul să se abțină de la utilizarea denumirii „Falcone” ca denumire comercială și pentru activitățile sale comerciale în context mafiot.

Reclamanta se opune folosirii numelui in context mafiot fara acordul ei. Instanța regională a respins cererile de ordonanță și în baza dreptului la nume și a drepturilor personale postmortem.

Judecarea implicită – o victorie temporară?

Hotărârea OLG Frankfurt am Main din 7 iulie 2022, Az. 6 U 211/20 , nu este încă definitivă. Întrucât pârâții nu s-au prezentat, a fost pronunțată o așa-zisă hotărâre în lipsă. Prin urmare, Judecătoria Superioară a fost obligată, în situația implicită a pârâtei, să ia ca temei doar susținerea reclamantei și i-a acordat reclamantei pretențiile întemeiate pe dreptul la nume și drepturile de personalitate postmortem. O hotărâre în lipsă este neîntemeiată. Recursul împotriva hotărârii este admisibil.

Este îndoielnic dacă verdictul este sustenabil.

O cerere de reparare prin injoncțiune din cauza unei încălcări a drepturilor de denumire pare a fi exclusă. Încă din 2007, Curtea Federală de Justiție (BGH) a precizat că drepturile de denumire expiră odată cu decesul unei persoane.

„Dreptul unei persoane la un nume (…) expiră odată cu decesul purtătorului numelui (…). O persoană decedată nu mai este subiect juridic și, prin urmare, nu mai poate avea dreptul la un nume.”

BGH, hotărârea din 5 octombrie 2006 – I ZR 277/03

O încălcare a drepturilor personale post-mortem ar fi putut fi deja pierdută. Dreptul postmortem la personalitate protejează mai multe componente ale dreptului general la personalitate chiar și după deces. În principiu, încălcarea conduce doar la pretenții defensive, dar nu și la cereri de despăgubire bănească. Se face o distincție între componentele ideale și cele comerciale.

Elementele morale protejează reputația defunctului, în timp ce elementele comerciale protejează reputația defunctului de a fi folosită în scopuri comerciale.

Cât timp ar trebui să dureze protecția respectivă se discută din nou și din nou. În ceea ce privește imaginile personalităților, se aplică așa-numita perioadă de 10 ani. În 2006, BGH a transferat acest termen la termenul de protecție pentru toate componentele financiare ale drepturilor personalității:

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu