Bornheim. Victorie pentru românii care au protestat anul trecut la fermele de sparanghel

S-a ajuns la o soluționare extrajudiciară în disputa privind restituirea salariilor pentru muncitorii români care se ocupau de recoltă la compania Bornheimer Spargel Ritter, care se află în insolvență. Acest lucru a fost anunțat de Uniunea Muncitorilor Liberi (FAU) Bonn, joi.

Acordul a fost încheiat între reprezentanții legali ai lucrătorilor sezonieri, avocații Harald Klinke și Stefan Hübner și administratorul special al companiei Ritter, firma de avocatură Schulte-Beckhausen și Bühs. Ambele părți s-au angajat să nu dezvăluie conținutul acordului. Potrivit FAU, este vorba despre peste 100 de persoane.

Administratorul special Andreas Schulte-Beckhausen, a confirmat soluționarea extrajudiciară la cererea publicației General Anzeiger. El nu a oferit alte detalii referitoare la confidențialitatea convenită.

Cunoscutul cultivator Bornheim Asparagus Ritter a declarat  faliment anul trecut. Inițial, operațiunile de recoltare continuaseră relativ normal sub administrarea insolvenței. În mai 2020, a existat un val de nemulțumiri masive în locul de cazare al muncitorilor români. Sindicaliștii și muncitorii de recoltare au protestat în mai multe rânduri împotriva condițiilor proaste de muncă și a lipsei de salarizare. Consulatul General al României la Bonn a intervenit în scandal.

După terminarea recoltei, ultimii muncitori români  au părăsit ferma la sfârșitul lunii mai pentru a se întoarce în România sau pentru a lucra la alte ferme. Disputa privind salariile restante a continuat. Părțile s-au întâlnit de mai multe ori în fața instanței pentru litigii de muncă din Bonn, care militase pentru o soluționare extrajudiciară. În cursul procedurii falimentului, fermierul de sparanghel Claus Ritter a fost luat în arest, dar între timp a fost eliberat.

sursa: stiridiaspora.ro

Andrea Schmidt