shopping business money pay
Photo by Pixabay on Pexels.com

Ce plăți vor fi interzise din Ianuarie 2024? Vei fi obligat să deții un cont bancar?

Guvernul României propune folosirea a tot mai puțini bani lichizi din Ianuarie 2024. Astfel persoanele fizice vor putea achita la magazin cel mult 5000 de lei, cumpărăturile mai scumpe de atât vor fi obligatoriu achitate cu cardul, iar firmele vor putea face tranzacții cash între ele de cel mult 1000 de lei, practic executivul vrea să reducă situațiile în care nu se emit facturi și se încasează bani la negru.

     De exemplu dacă o persoană fizică merge la magazin si cumpără un frigider de până la 5000 de lei, va putea achita cash, însă dacă va dori să cumpere un produs mai scump, de exemplu un televizor sau lap-top de ultima generație, va trebui să achite cu cardul sau prin transfer bancar tot ce depășește acest prag de 5000 de lei. Plafonul va scădea la jumătate din Ianuarie  2025 când vor fi acceptate plăți cash de cel mult 2500 lei. Se va impune și limită de plăți cash între două persoane fizice. Să zicem că vindeți mașina cuiva și faceți contract de vânzare cumpărare. Dacă valoarea mașinii depășește 10.000 de lei, plata trebuie efectuată obligatoriu prin transfer bancar, iar din Ianuarie 2025 suma va scădea la 5000 de lei. Plafoanele sunt însă mult mai reduse la plățile între firme, oficialii considerând că acolo este cea mai mare evaziune fiscală, astfel între firme vor mai fi acceptate plăți cash în valoare de cel mult 1000 de lei, iar pentru aprovizionarea magazinelor mici de la un cash and cary limita este de 2000 de lei bani cash. 

Pentru toate aceste situații, proiectul de lege interzice funcționarea plăților. De exemplu dacă tu mergi la magazin si cumperi haine de 15000 lei, magazinul are obligația de a nu iti împarți marfa la trei tranzacții cash a câte 5000 de lei, având doar posibilitatea de a achita 5000 lei cash, iar diferența de 10000 de lei sa o efectuezi prin transfer bancar. 

Firmele nu vor avea dreptul de a avea la închidere în casierie sume mai mari de 50.000 de lei, dacă suma va fi mai mare, autoritățile vor avea dreptul de a confiscă 25 %.

Pentru moment proiectul este blocat la curtea constituțională. 

Ce părere ai? Este în regulă să renunțăm încet la plățile cu bani lichizi?

Adrian Iftode