Oasele craniului de Transilvanozaur Foto: Dylan Bastiaans

Cercetătorii identifică noi specii de dinozauri

În vestul României, paleontologii au găsit rămășițele unui dinozaur miniatural necunoscut anterior. Animalul mergea pe două picioare. Se pare că aprovizionarea limitată cu alimente i-a făcut dificilă.

În perioada Cretacicului, care a început în urmă cu 145 de milioane de ani și s-a încheiat în urmă cu 66 de milioane de ani, Europa era un arhipelag tropical. Și pe una dintre numeroasele insule, un dinozaur miniatural necunoscut anterior a trăit împreună cu alți dinozauri miniaturali, crocodili, țestoase și pterozauri gigantice, ale căror aripi se întind până la zece metri.

În vestul României, o echipă internațională de cercetători a găsit rămășițele animalului pe care l-au numit Transylvanosaurus platycephalus. Numele înseamnă ceva de genul „reptilă cu cap larg din Transilvania“. În revista „Journal of Vertebrate Paleontology”  , grupul condus de Felix Augustin de la Universitatea din Tübingen raportează despre descoperirea mai multor oase ale craniului. Pe două dintre ele, contururile creierului Transilvanozaurului erau încă vizibile.

Dinozaurul pitic necunoscut anterior a trăit cu aproximativ 70 de milioane de ani în urmă – adică cu puțin timp înainte ca dinozaurii să dispară – și a fost un ierbivor. Animalul avea doar aproximativ doi metri lungime și mergea pe două picioare. „Cu fiecare specie nou descoperită, ipoteza larg răspândită că fauna din perioada Cretacicului din Europa era săracă în specii continuă să se risipească”, spune cercetătorul Augustin. Dimensiunea mică a corpului, care a afectat și alți dinozauri din regiune, poate fi explicată probabil prin aprovizionarea limitată cu alimente.

Pe lângă paleontologul Tübingen, în studiu au fost implicați și experți de la universitățile din București și Zurich. Pentru perioada Cretacicului, Bazinul Haţegului din Transilvania este unul dintre cele mai importante situri de descoperire din Europa. Un total de zece specii de dinozauri au fost deja identificate acolo.

Oamenii de știință bănuiesc că fluctuațiile nivelului mării și procesele tectonice ar fi putut crea temporar legături terestre între numeroasele insule, ceea ce ar fi favorizat răspândirea în diferite părți ale Europei de astăzi. Cele mai apropiate rude cunoscute ale speciilor nou descoperite trăiau într-o regiune care acum face parte din Franța.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu