OMV primesc cadou de la Ministerul Energiei sute de hectare de teren

A fost făcută publică schema prin care Austria a primit de la statul român sute de hectare de teren. Departe de a se finaliza scandalul legat de refuzul Vienei de a permite accesul României în spațiul Schengen, statul român face un cadou Austriei care constă în câteva sute de hectare de teren.

Complexul Energetic Oltenia, cu ajutorul unei investiții suportate de Ministerul Energiei din fondul de modernizare, a pus la dispoziție o suprafață de 680 de hectare pentru construcția a patru parcuri fotovoltaice.

OMV mai dă lovitura românilor

Finanțarea în valoare de 410 milioane de euro provine din cota României pentru certificatele de dioxid de carbon. Banii sunt cuprinși în planul de restructurare al CE Oltenia și s-au acordat pe baza unor aplicații făcute de CE Oltenia și validată de Comisia Europeană pentru CE Oltenia.

Informația este publicată pe site-ul Ministerului de Energie, însă, ministerul omite să precizeze faptul că CE Oltenia a decis să nu meargă singur în aceste proiecte ci, fără licitație, prin selecție directă a ales ca partener compania austriacă OMV.

Concernul austriac, informează antena3.ro, pune la bătaie 76 de milioane de euro în timp ce compania românească pompează 410 milioane de euro și 680 de hectare. Clauzele contractului prevăd că OMV să devină proprietar peste jumătate din cele 680 de hectare și pe 50% din cantitatea de energie care va fi produsă de cele patru parcuri fotovoltaice în următorii 25 de ani.

Declarațiile autorităților

Confruntat cu această situație directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan a declarat următoarele„Complexul Energetic Oltenia, în 2019 era într-o situație de dificultate. Era în pericol de a intra în direct în faliment ca urmare a lipsei de cash pentru achiziția certificatelor de CO2. A fost nevoie să luăm un ajutor de salvare, la vremea respectivă de 254 de milioane cu condiția pentru a se transforma în ajutor de restructurare și condiție ca să nu rambursăm acei bani. N-aveam de unde să rambursăm fiindcă n-aveam posibilitate”, potrivit antena3.ro.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu