UE vrea cabluri de alimentare sub Marea Neagră

Liderii României, Azerbaidjanului, Georgiei și Ungariei au semnat un acord pentru construirea unui cablu electric submarin sub Marea Neagră. La ceremonia de la Palatul Prezidențial din București a participat sâmbătă și președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen. Cablul ar trebui să fie finalizat în trei-patru ani și să aibă o lungime de 1.200 de kilometri.

După aceea, va contribui la diversificarea aprovizionării cu energie electrică a Europei. Puterea din Caucazul de Sud va reduce și mai mult dependența continentului de sursele de energie rusești. „Cele două țărmuri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape”, a scris von der Leyen pe Twitter.

Președintele Ilham Aliyev (Azerbaijan) și prim-miniștrii Nicolae Ciuca (România), Irakli Garibashvili (Georgia) și Viktor Orban (Ungaria) au semnat anterior documentul. Ea este mândră că acordul „pune un accent atât de puternic pe energia regenerabilă”, a adăugat von der Leyen.

Georgia și Azerbaidjan se află pe Munții Caucaz. Ambele țări au un potențial hidroenergetic semnificativ. Georgia și România se află la Marea Neagră, în timp ce vecina Austriei, Ungaria, se învecinează cu România. 

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu