Ce este programul Anghel Saligny, ce a provocat ruperea coaliției?

Programul Anghel Saligny a devenit o bomba în coaliție, după ce premierul Florin Cîțu a anunțat că îl va trece prin guvern în ciuda opoziției miniștrilor USR PLUS. Proiectul care ar putea provoca ruperea coaliției este unul cu miză uriașă pentru premierul Cîțu, care le-a promis primarilor PNL, în plină campanie electorală, că va adopta acest proiect.

Ordonanța de urgență pentru aprobarea programului național de investiții Anghel Saligny, un program de investiții pentru autoritățile locale, a fost discutată pe 11 august în primă lectură în ședința de Guvern, fiind însă respins categoric de USR PLUS. „Din punctul meu de vedere este inadmisibil ca astăzi, în 2021, să nu avem drumuri asfaltate în toate localitățile, să nu avem canalizare și apă, lucruri de bază pe care trebuia să le avem până acum făcute. Le vom face în acest mandat”, spunea premierul Florin Cîțu despre program, la finalul ședinței de Guvern.

Conform documentului consultat de foarte mulți experți politici, programul „Anghel Saligny” seamănă izbitor cu Programele Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 și 2, cel puțin din punctul de vedere al obiectivelor de investiții care pot fi finanțate.

Miza celor 50 de miliarde de lei

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, prin programul de investiții Anghel Saligny ar urma să fie realizate investiții în:

  • alimentări cu apă și stații de tratare a apei
  • canalizare și stații de epurare a apei
  • drumuri
  • poduri, podețe, pasaje și punți pietonale
  • sisteme de distribuție a gazelor naturale și racordarea la sistemul de transport.

În total, vor fi alocate de la bugetul de stat fonduri în valoare de 50 de miliarde de lei pentru perioada 2021 – 2028. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este cel care urmează să distribuie aceste fonduri către unitățile administrativ teritoriale: primării și consilii județene. „Sumele alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin prezentul program, sunt surse de finanțare complementare pentru bugetele locale”, se precizează în proiectul ordonanței de urgență.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu