Nord Corean condamnat la moarte dupa ce a fost prins cu o copie a serialului „Squid Game”

Coreea de Nord a condamnat la moarte un bărbat care a făcut contrabandă și a vândut copii ale serialului Netflix „Squid Game” la sapte elevi de liceu.

Se spune că contrabandist a adus o copie a Squid Game în Coreea de Nord înapoi din China și a vândut flash USB care conțineau seria. Surse au spus că sentința lui va fi executată de un pluton de execuție.

Un elev care și-a cumpărat o copie a primit cu închisoare pe viață, în timp ce alți șase care au vizionat emisiunea au fost condamnați la cinci ani de muncă silnică, iar profesorii și administratorii școlilor au fost concediați și se confruntă cu alungarea pentru a lucra în minele îndepărtate sau ei înșiși, au spus sursele.

RFA a raportat săptămâna trecută că copii ale dramei violente au ajuns în țara retrasă, în ciuda eforturilor autorităților de a ține departe mass-media străină. Au început să se răspândească printre oameni pe unități flash și carduri SD.

Surse din acel raport au spus că lumea distopică a emisiunii — în care oamenii marginalizați sunt înfruntați unul împotriva celuilalt în jocurile tradiționale pentru copii pentru premii uriașe în bani și jucătorii care pierd sunt omorâți — rezonează cu nord-coreenii în ocupații riscante și poziții nesigure.

O scenă din Jocul Calamarului. Netflix

„Totul a început săptămâna trecută, când un elev de liceu a cumpărat în secret o unitate flash USB care conținea drama sud-coreeană Squid Game și a vizionat-o cu unul dintre cei mai buni prieteni ai săi în clasă”, a declarat o sursă din cadrul forțelor de ordine din provincia Hamgyong de Nord pentru Serviciul Coreean al RFA. Luni.

„Prietenul le-a spus altor studenți, care au devenit interesați, și le-au împărtășit unitatea flash. Au fost prinși de cenzori în 109 Sangmu, care primiseră o informație”, a spus sursa, referindu-se la forța de grevă guvernamentală specializată în prinderea privitorilor ilegali de videoclipuri, cunoscută oficial sub numele de Grupul 109 al Biroului de Supraveghere.

Arestarea celor șapte studenți marchează pentru prima dată când guvernul aplică noua lege cu privire la „Eliminarea gândirii și culturii reacționare”, într-un caz care implică minori, potrivit sursei.

Legea, promulgată anul trecut, prevede o pedeapsă maximă cu moartea pentru vizionarea, păstrarea sau distribuirea mass-media din țările capitaliste, în special din Coreea de Sud și SUA.

„Locuitorii sunt cuprinsi de anxietate, deoarece cei șapte vor fi interogați fără milă până când autoritățile vor afla cum a fost introdusă drama cu granița închisă din cauza pandemiei de coronavirus”, a spus sursa.

„Înseamnă că vânturile sângeroase ale anchetei și pedepsei vor sufla în curând”, a spus sursa, dând de înțeles că o investigație îndelungată ar dezvălui lanțul de distribuție, deoarece fiecare nouă persoană investigată va fi forțată să spună de unde și-a luat copia și cine. altfel l-au împărtășit.

Pedepsele nu se vor opri cu contrabandista și studenții care au vizionat videoclipul, deoarece alții fără legătură cu incidentul vor fi și ei trași la răspundere, potrivit sursei.

„Guvernul ia acest incident foarte în serios, spunând că educația elevilor a fost neglijată. Comitetul Central l-a demis pe directorul școlii, pe secretarul lor pentru tineret și pe profesorul lor de acasă”, a spus sursa.

„Au fost și ei excluși din partid. Cert este că vor fi trimiși să muncească în minele de cărbune sau exilați în zonele rurale ale țării, așa că alți profesori de școală sunt cu toții îngrijorați că li s-ar putea întâmpla și lor dacă unul dintre elevii lor este și el prins în anchetă.” a spus sursa.

După ce studenții au fost prinși, autoritățile au început să cerceteze piețele pentru dispozitive de stocare a memoriei și CD-uri video care conțin medii străine, a declarat pentru RFA un rezident al provinciei.

„Locuitorii tremură cu toții de frică pentru că vor fi pedepsiți fără milă pentru cumpărarea sau vânzarea de dispozitive de stocare a memoriei, oricât de mici”, a spus a doua sursă, care a cerut anonimatul pentru a vorbi liber.

„Dar, indiferent de cât de strictă pare a fi represiunea guvernului, circulă zvonuri că printre cei șapte studenți arestați, unul cu părinți bogați a putut să evite pedeapsa pentru că au mituit autoritățile cu 3.000 de dolari”, a spus a doua sursă.

„Locuitorii se plâng că lumea este nedreaptă, deoarece dacă părinții au bani și putere, chiar și copiii lor care sunt condamnați la moarte pot fi eliberați”.

RFA a încercat să contacteze Netflix pentru comentarii, dar nu a primit niciun răspuns.

Un  raport Washington Post din august 2019 a  documentat modul în care anumite mass-media sud-coreene sunt considerate periculoase de autoritățile nord-coreene, deoarece încurajează oamenii să evadeze. K-pop și muzica pop americană au avut un rol esențial în subminarea propagandei nord-coreene, se spune.

De asemenea, a citat un sondaj asupra a 200 de evadați nord-coreeni care trăiesc în Coreea de Sud, în care 90% au declarat că au consumat mass-media străină în timp ce locuiau în Nord, iar 75% au spus că știau de cineva care a fost pedepsit pentru asta.

Peste 70 la sută au spus că cred că accesul la mass-media străină a devenit mai periculos de când Kim Jong Un a preluat puterea în 2011, arată sondajul realizat de Unification Media Group din Coreea de Sud.

Squid Game este cea mai vizionată emisiune Netflix vreodată, clasată pe primul loc în 94 de țări și vizionată în 142 de milioane de case din întreaga lume după doar o lună, potrivit raportului privind veniturile companiei din al treilea trimestru.

Spectacolul este chiar mai popular decât indică acele cifre.

RFA a raportat la mijlocul lunii octombrie că Squid Game a fost piratat pe aproximativ 60 de site-uri de streaming din China, potrivit ambasadorului Coreei de Sud în China, care a cerut Beijingului să ia măsuri pentru vizionarea ilegală.

Tradus de Leejin Jun. Scris în engleză de Eugene Whong.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu