Oximetru

Vezi aici cea mai buna oferta: oximeter

Un pulsoximetru este un aparat de măsurat saturația de oxigen (SpO2) din sânge, care se atașează de deget sau de alte zone ale corpului unde fluxul sanguin poate fi detectat ușor, cu scopul de a identifica rapid, nedureros și noninvaziv variațiile de oxigen din moleculele de hemoglobină.

Nivelul normal al saturației de oxigen din sânge variază între 95 și 100 de procente. Un nivel mai mic poate indica faptul că la țesuturi nu ajunge suficient oxigen, iar atunci când se înregistrează repetat niveluri sub 95 de procente de SpO2, există riscul apariției hipoxiei. Hipoxia are ca simptome albăstrirea pielii, tuse, confuzie, senzație de sufocare și creșterea ritmului cardiac, iar în cazuri extreme poate duce la atac de cord.

Vei afla din acest articol cum funcționează un pulsoximetru (sau puls oximetru), care sunt cele mai utilizate tipuri de astfel de dispozitive, în ce situații e recomandat să folosești un aparat de măsurat saturația de oxigen din sânge, precum și câteva limitări ale acestuia.

Cum funcționează un pulsoximetru
După ce este filtrat prin plămâni, oxigenul este distribuit la țesuturi prin intermediul moleculelor de hemoglobină din sânge. În funcție de cantitatea de oxigen transportată, această proteină absoarbe lumina în mod diferit.

Pulsoximetria folosește raze de lumină (LED-uri care emit lumină roșie și infraroșie) pentru a estima saturația de oxigen din sânge, comparând valoarea hemoglobinei purtătoare de oxigen cu cea fără oxigen.

Dispozitivul medical sub formă de clips poate fi atașat fie de degete sau de lobul urechii, fie la încheietură (în special în cazul sportivilor, pentru monitorizare în timpul efortului).

Pe lângă saturația de oxigen din sânge, pulsoximetrul măsoară și pulsul, iar unele modele și frecvența cardiacă.

Nivelul de acuratețe a măsurătorilor realizate de pulsoximetre este destul de mare (marja de eroare este de numai ±2%), însă există o serie de factori care pot genera alerte false. Oja de pe unghii, de exemplu, poate afecta precizia unui pulsoximetru de deget. Mișcările bruște, tremurăturile, spasmele musculare, modificările frecvenței pulsului, nivelurile crescute de bilirubină și lipide din sânge sunt alți factori care pot perturba oximetria.

Tipuri de pulsoximetre
Pulsoximetrele se împart în mai multe categorii, în funcție de locul unde se atașează, de nivelul de portabilitate și de pacienții cărora le este destinat.

• Pulsoximetre de deget
Ușor de folosit, portabile și compacte, acestea sunt compuse dintr-un dispozitiv sub formă de clips, dotat cu afișaj electronic. Unele modele sunt special destinate adulților, dar există și pulsoximetre pentru copii (au dimensiuni mai mici și alertă în cazul în care dispozitivul cade de pe deget). Modelele performante de pulsoximetre sunt adecvate atât pentru adulți, cât și pentru copii și nou-născuți, deoarece pot fi reglate pentru diferite grosimi ale degetelor.

• Pulsoximetre cu senzor
Portabile, compacte, ușor de utilizat, pulsoximetrele cu senzor sunt utilizat cu precădere în spitale, clinici și cabinete medicale. Sunt formate dintr-un dispozitiv cu afișaj, un senzor tip clește pentru deget și un cablu de legătură.

• Pulsoximetre de încheietură
Pot monitoriza saturația de oxigen din sânge, pulsul și frecvența cardiacă continuu, chiar și în timpul somnului sau în timpul antrenamentelor fizice. Sunt compuse dintr-o bandă cu afișaj care se prinde la încheietura mâinii, un senzor tip capac pentru deget și un cablu de legătură.

De obicei, toate aceste dispozitive emit alarme sonore și luminoase atunci când se înregistrează scăderi ale valorilor SpO2 sub anumite limite.

Când se folosește un pulsoximetru
Pulsoximetrele sunt folosite deseori în spitale și clinici în situații precum următoarele:
• Monitorizarea nou-născuților.
• În timpul sau după proceduri medicale pentru care a fost folosită anestezia.
• Pentru a evalua capacitatea unei persoane de a efectua activități cu un nivel ridicat de intensitate.
• Pentru a verifica funcționarea unui ventilator pentru respirație.
• Pentru a verifica dacă există episoade de apnee (oprirea respirației în timpul somnului).
• Pentru a monitoriza starea de sănătate a persoanelor care suferă de anemie, pneumonie, astm, cancer de plămâni, insuficiență cardiacă sau în cazul unui infarct.

De ce să folosești un pulsoximetru la domiciliu
Pulsoximetrul îți poate fi recomandat de medic în cadrul terapiei cu oxigen pentru tratarea unor afecțiuni precum:
• Boli pulmonare
• Astm bronșic
• Angină pectorală
• Migrene
• Stres
• Boli arteriale periferice
• Diferite forme de cancer

De asemenea, pulsoximetrul poate fi utilizat și de piloți, alpiniști și de toate persoanele care lucrează la altitudini mari, pentru monitorizarea nivelului de aclimatizare. Sportivii îl pot folosi în perioadele de antrenament și de recuperare.

Pulsoximetrul nu este o metodă de tratament, ci una de monitorizare. Înainte de a utiliza un astfel de dispozitiv, este recomandat să discuți cu medicul pentru a înțelege concret cum poți beneficia de pe urma monitorizării saturației de oxigen din sânge prin pulsoximetrie.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu