woman in black blazer holding cigarette stick
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Legea sufera modificari! Nu vei mai avea voie sa fumezi in masina. Amenzi drastice pentru chistoacele aruncate!

România, tinde sa se apropie de țările europene „educate”

Proiectul de lege propune modificări semnificative ale legislației, inclusiv sancțiuni financiare, precum in țările europene unde fumatul în spațiile publice este aspru sancționat.
Poate cea mai importantă schimbare prevăzută în proiect este interzicerea fumatului în mașini în prezența copiilor. Asadar, ai putea să ai interzis la fumat în mașina personală, dacă în interior se află minori, în acel moment.

În plus, proiectul de lege doreste să interzică fumatul în parcuri, în proximitatea spitalelor și unităților sanitare, precum și în apropierea școlilor și a stațiilor mijloacelor de transport în comun atat in mediul urban cat si in cel rural

Se vor aplica amenzi mari pentru cei ce nu vor respecta legea

Proiectul de lege propune, de asemenea, introducerea unor amenzi aspre pentru cei care aruncă chistoacele țigărilor pe jos, ceea ce, este o inițiativă corectă, de vreme ce rămășițele mucurilor de țigară se dizolvă foarte greu în mediu.
Senatorii care susțin acest proiect au invocat exemplul țărilor europene, precum Franța, Germania și Italia, unde fumatul în mașini în prezența copiilor este interzis de mai mulți ani, pe motive clare de protejare a acestora.
Inițiativa legislativă reflectă preocuparea crescută pentru sănătatea publică și pentru protecția copiilor împotriva expunerii la fumul de țigară și se află în linie cu tendințele europene în combaterea obiceiului de a fuma în spațiile publice. Amenajarea de locuri pentru fumat va fi si ea luata in considerare.

Deși proiectul de lege se află încă în faza de dezbatere, el reprezintă un pas semnificativ spre reducerea efectelor negative ale fumatului, asupra sănătății publice și a mediului înconjurător în România și are șanse mari să treacă de toate barierele parlamentare și nu numai. Copiii vor fi protejati cel putin in timul calatoriilor cu masina, in asteptarea mijloacelor de transport, precum si in parcuri.

Adrian Iftode