Schimbați asigurarea auto – la ce să fiți atenți

Ca în fiecare toamnă, recomandarea este următoarea: dacă vă schimbați asigurarea auto, vă puteți optimiza de multe ori acoperirea asigurării. Aceasta deoarece mulți oameni plătesc pentru asigurarea auto mai mult decât este necesar. Aproape niciun alt sector de asigurări nu oferă o varietate atât de mare de asigurători și tarife – există un mare potențial de economisire în acest caz. Dacă comparați ofertele, este posibil să puteți obține și beneficii mai bune.

Polițele de asigurare auto diferă semnificativ în ceea ce privește primele, tarifele și serviciile. Prin urmare, este logic să comparați ofertele și să schimbați asigurarea auto – de exemplu, dacă actualul contract de asigurare este prea scump sau dacă sunteți eventual nemulțumit de actualul asigurător.

În plus față de perioada obișnuită de reziliere de – de regulă – o lună până la sfârșitul perioadei de valabilitate a contractului, asigurații au un drept special de reziliere în anumite cazuri. Acest drept se aplică:

 • în cazul unei majorări a primei de către compania de asigurări,
 • în cazul unei cereri de despăgubire și
 • în caz de schimbare a vehiculului.

Fie că este vorba de alimente, de călătorii pe distanțe lungi sau de asigurări, aproape totul devine mai scump. De asemenea, se așteaptă ca primele de asigurare auto să crească din nou în toamnă. Din acest motiv, ar putea fi util pentru mulți proprietari de mașini să ia în considerare schimbarea asigurării auto. În domeniul asigurărilor auto, anul de asigurare începe, de obicei, la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie. Prin urmare, este întotdeauna posibil să se rezilieze contractul de asigurare la sfârșitul anului (data scadenței principale). În cazul în care doriți să vă schimbați asigurarea auto, se prevede de obicei o perioadă de preaviz de o lună. Prin urmare, data limită pentru schimbarea asigurării auto este 30 noiembrie în fiecare an.

În cazul în care furnizorul anunță o creștere a prețului – chiar dacă prestațiile nu s-au schimbat – vă puteți folosi de dreptul special de anulare și vă puteți schimba asigurarea auto. Perioada de preaviz este de patru săptămâni și începe de la data la care primiți notificarea de majorare a primei. O poliță de asigurare auto devine adesea mai scumpă dacă asigurătorul clasifică vehiculul dumneavoastră într-o clasă de tip mai mare.

Este bine de știut: O anulare specială nu este posibilă dacă se aplică o clasă regională mai mare din cauza unei mutări sau dacă modificați domeniul de aplicare al prestațiilor (de exemplu, ajustarea kilometrajului anual). În acest caz, trebuie să acceptați majorarea primei și puteți rezilia doar la sfârșitul contractului.

În 2022, pe șoselele germane au avut loc aproximativ 2,4 milioane de accidente rutiere – iar tendința este în creștere. Dacă aveți o acoperire de asigurare bună, vă puteți baza pe o soluționare fără probleme a cererilor de despăgubire. În funcție de tipul de asigurare auto, acest lucru este valabil atât pentru pagubele produse la vehiculele terților (asigurarea de răspundere civilă auto), cât și pentru pagubele produse la propriul autoturism din vina dumneavoastră (acoperire parțială sau integrală).

În cazul în care compania de asigurări acoperă costurile suportate, aveți, de asemenea, un drept special de reziliere: în acest caz, puteți rezilia polița înainte de termen, cu un preaviz de patru săptămâni, de îndată ce primiți notificarea finală de decontare a daunei.

Vă rugăm să rețineți: Compania de asigurări poate, de asemenea, să vă rezilieze polița în calitate de proprietar al vehiculului în cazul unei reclamații – de exemplu, dacă ați provocat un accident de circulație din neglijență gravă.

Atunci când cumpărați o mașină de ocazie, aveți în general posibilitatea de a vă exercita un drept special de anulare. Motivul: asigurarea auto este întotdeauna legată de vehiculul în cauză. Prin urmare, acoperirea de asigurare a proprietarului anterior vă este transferată automat. Dacă doriți să vă schimbați asigurarea auto, trebuie să reziliați polița anterioară în termen de o lună de la predarea vehiculului. Apropo: dacă v-ați casat vechea mașină, nu este necesară o reziliere explicită – biroul de înmatriculare va informa compania de asigurări cu privire la scoaterea din uz, iar acoperirea de asigurare va expira.

Schimbarea asigurării auto este, de obicei, rapidă și simplă. Dar există câteva lucruri importante de care trebuie să țineți cont:

Nu anulați contractul actual de asigurare auto până când nu încheiați o nouă poliță. În acest fel, nu riscați ca vehiculul dumneavoastră să nu fie asigurat (temporar) din cauza unor întârzieri la noul furnizor. Fără asigurare de răspundere civilă auto, nu aveți voie să vă conduceți mașina pe drum.
Anulați-vă la timp vechea asigurare auto. Pentru a nu rata termenul limită de 30 noiembrie, planificați câteva zile “tampon”. Termenul limită este data la care anularea trebuie să fie primită de către asigurător cel târziu. De regulă, rezilierea este posibilă în așa-numita “formă de text”, adică vă puteți rezilia contractul de asigurare chiar și prin e-mail.

Schimbându-vă asigurarea auto, nu numai că vă puteți reduce costurile, dar, în mod ideal, vă puteți optimiza în același timp acoperirea de asigurare.

Pasul 1: Comparați preturile la asigurare auto

Puteți afla care sunt tarifele potrivite pentru dvs. făcând o comparație completă a asigurărilor. Deoarece există un număr mare de furnizori și de opțiuni tarifare pe piața asigurărilor auto, există uneori diferențe de preț semnificative, iar pentru a obține o imagine de ansamblu convenabilă, puteți utiliza un manager de asigurări digital, de exemplu, care acționează ca un broker independent și oferă o selecție largă de tarife. Îl puteți utiliza pentru a vă revizui periodic polițele existente și pentru a selecta tarife mai bune, dacă este necesar.

Pasul 2: Alegeți cea mai bună asigurare auto

Deși prețul joacă un rol important atunci când se compară tarifele de asigurare auto, acesta nu este singurul criteriu. Ar trebui să luați în considerare și următoarele puncte:

 • suma asigurată (cel puțin 50 de milioane de euro, 100 de milioane de euro este mai bine)
 • acoperirea daunelor produse în străinătate
 • așa-numita “poliță Majorca”
 • renunțarea la apărarea de neglijență gravă
 • Despăgubire pentru valoarea de înlocuire
 • Daune indirecte
 • Accidente cu animale sălbatice cu acoperire pentru toate animalele
 • Răscumpărarea cererii de despăgubire
 • Protecție de reducere
 • Beneficii speciale de asigurare pentru mașinile electrice

Pasul3: Verificați motivul anulării și termenele limită

De obicei, schimbarea asigurării auto are sens din punct de vedere financiar dacă găsiți o ofertă avantajoasă sau dacă obțineți beneficii mai bune pentru aceleași prime în altă parte. De asemenea, merită să comparați tarifele dacă doriți să vă ajustați acoperirea de asigurare. Acesta este cazul, de exemplu, dacă se schimbă grupul de șoferi sau dacă doriți să adăugați un nou șofer la asigurarea dumneavoastră. Verificați condițiile contractuale pentru a vedea dacă există un motiv de reziliere (de exemplu, soluționarea cererilor de despăgubire) și care sunt perioadele de preaviz care trebuie respectate pentru vechiul dumneavoastră contract.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu