Angajații trebuie să fie vaccinați împotriva COVID-19?

Ce se întâmplă cu angajații care au îngrijorări cu privire la vaccinurile din prezent? Trebuie chiar să comunici acest lucru? Pot angajatorii să te oblige sa te vaccinezi? Există vreo consecință în dreptul muncii în cazul unui refuz? Trebuie să vă temeți de alte dezavantaje dacă (inițial) refuzați vaccinarea?

1. Trebuie angajații să răspundă cu adevărat la întrebările despre statutul lor de vaccinare?

Angajatorii au datoria de a avea grijă de angajații lor. Procesele operaționale și munca în sine trebuie să fie organizate astfel încât riscurile pentru sănătatea sau viața angajaților să fie excluse pe cât posibil.

Pentru a putea îndeplini datoria de îngrijire, angajatorii pot avea un interes legitim în a afla dacă angajații individuali prezintă un risc pentru alții care depășește nivelul normal sau dacă ei înșiși prezintă un astfel de risc – de exemplu din cauza lipsei de vaccinare sunt expuse.

Având în vedere riscul deloc de neglijat ca COVID-19 să aibă un impact asupra sănătății și vieții a cel puțin unor grupuri de populație, întrebările de la angajatori cu privire la vaccinare ar trebui, prin urmare, să fie permise. Prin urmare, angajații ar fi obligați să raporteze cu adevărat dacă sunt vaccinați.

2. Există o vaccinare obligatorie în relația de muncă?

În prezent nu există nicio obligație legală de vaccinare în ceea ce privește COVID-19 și nici angajatorii nu pot dispune vaccinarea în virtutea autorității lor. Atâta timp cât nu există o cerință legală de vaccinare, este la latitudinea tuturor să se vaccineze împotriva COVID-19. Aceasta este în special o expresie a dreptului de bază la integritate fizică, în care angajatorul nu poate interveni unilateral.

3. Sunt lucrătorii nevaccinați amenințați cu concedierea?

Aici depinde în primul rând de activitatea desfășurată. În cazul în care activitatea datorată prin contract nu poate fi desfășurată fără vaccinare, adică dacă angajații în cauză nu sunt potriviți pentru angajarea conformă contractual fără vaccinare, acest lucru poate justifica, în principiu, încetarea personală. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest lucru să fie cazul în marea majoritate a relațiilor de muncă. O reziliere ar fi concepută cel mult în profesiile care sunt de obicei asociate cu contactul frecvent și strâns cu alte persoane – persoane care pot fi chiar expuse unui risc deosebit din cauza bolii sau a vârstei (de ex: medicină, îngrijire).

O astfel de încetare ar trebui, totuși, să presupună că angajații în cauză au fost informați cu privire la posibilele consecințe în temeiul legislației muncii.

În plus, justificarea socială a unei astfel de întreruperi ar putea depinde și de faptul că o vaccinare nu numai că protejează persoana care este vaccinată împotriva izbucnirii COVID-19 sau a unui curs de boală gravă, dar că persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase (deci -imunitate sterilă numită). În prezent, studii cuprinzătoare cu privire la aceasta sunt încă în așteptare – cel puțin pana azi.

Nivelul general de vaccinare în populație ar putea juca, de asemenea, un rol. Dacă o mare parte a populației este vaccinată împotriva COVID-19, riscul ca colegii și / sau pacienții să fie infectați în mod natural scade, de asemenea.

În cele din urmă, angajatorii vor trebui, în orice caz, să ia în considerare mai întâi mijloace mai ușoare, cum ar fi alocarea altor activități – mai puțin intensive în contact – înainte de a recurge la concediere. Schimbarea (temporară) a activității ar trebui să fie permisă în multe cazuri.

4. Muncitorii nevaccinați pot fi tratați diferit de colegii vaccinați?

În principiu, angajații nevaccinați nu trebuie să aibă dezavantaje în comparație cu colegii lor vaccinați.

După cum sa menționat deja, angajatorii au datoria de a avea grijă de angajații lor. De altfel, acest lucru se aplică și angajaților care nu au fost vaccinați sau care nu doresc să fie vaccinați.

În acest context, s-ar putea justifica, în interesul tuturor celor implicați, izolarea lucrătorilor nevaccinați cât mai spațial posibil, de exemplu. Acest lucru ar putea fi realizat, de exemplu, prin atribuirea de birouri individuale sau interzicerea utilizării cantinelor, a camerelor de recreere și a altor camere comune.

De asemenea, ar putea fi luată în considerare o realocare a timpului de lucru și de pauză – luând în considerare orice acorduri contractuale – pentru a preveni cât mai mult posibil o întâlnire cu colegii nevaccinați.

Andrea Schmidt