Certificat digital COVID al UE – 12 întrebări și răspunsuri

Călătoria în Uniunea Europeană ar trebui să devină din nou mai ușoară după ce reprezentanții celor 27 de state au ajuns la un acord provizoriu cu privire la un pașaport UE COVID.

Care este noul certificat?
Certificatul digital COVID al UE (cunoscut și ca certificatul digital COVID al UE sau EUDCC), care anterior a fost denumit certificat verde digital, este destinat să ridice restricțiile de călătorie în toate cele 27 de state membre pe cât posibil – și se va aplica, de asemenea, către anumite țări din afara UE care vor fi disponibile.

Acest Certificat conține informații despre vaccinarea, testarea și / sau starea de recuperare a unei persoane pentru COVID-19. Călătorii aleg dacă să poarte certificatul prezentat ca un cod QR în format digital sau pe hârtie.

Există țări din UE care nu participă?
Răspuns scurt – nu. Certificatul urmează să fie introdus prin adoptarea unui regulament UE. Acesta este un act juridic obligatoriu, ceea ce înseamnă că trebuie aplicat în întreaga Uniune Europeană.

Când este disponibil certificatul?
Să sperăm în iunie. Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie și are o perioadă de implementare de șase săptămâni pentru toate statele membre care au nevoie de mai mult timp.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că sistemul va fi gata la nivelul UE „foarte curând”, ceea ce înseamnă că statele membre pot începe lansarea națională în scurt timp.

În Germania există îndoieli dacă oricine îl dorește poate avea certificatul pe 1 iulie. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a declarat vineri că puteți continua să călătoriți cu cartonașul galben de vaccinare.

Costă ceva?
Nu. Certificatul COVID al UE va fi gratuit.

Ce vaccinuri sunt recunoscute?
Toate vaccinurile COVID-19 aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente sunt recunoscute.

Acestea includ vaccinurile de la BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

De asemenea, statele membre vor putea decide singure dacă acceptă alte vaccinuri. De exemplu, în Ungaria, Sputnik V și Sinopharm sunt vaccinați.

Nu au voie să călătorească persoanele vaccinate?
Deloc. UE a subliniat că noul certificat nu va fi o condiție prealabilă pentru libera circulație în interiorul blocului; mai degrabă, ar trebui să faciliteze dreptul de bază.

„Nu există discriminare împotriva persoanelor care nu sunt vaccinate”, spune un pliant publicat de Comisie. „Persoanele care nu sunt vaccinate trebuie să își poată exercita în continuare dreptul la libertatea de mișcare, cu restricții precum testarea sau carantina / autoizolarea, dacă este necesar”.

Ce teste sunt acceptate?
Sunt recunoscute așa-numitele teste NAAT (inclusiv testele PCR) și testele rapide ale antigenului. Autotestele nu vor face parte din acest moment pentru acest moment.

Bolile COVID-19 care au trecut deja sunt detectate prin teste de anticorpi.

În principiu, testele PCR sunt valabile 72 de ore și testele rapide ale antigenului 24 de ore.

Pot călători în Marea Britanie sau Elveția cu certificatul?
UE a declarat deja că este deschisă introducerii certificatului digital COVID în țările SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), precum și în Elveția.

Atât Norvegia, cât și Elveția au promis să elibereze propriile certificate de vaccinare pentru a fi compatibile cu UE, în timp ce Islanda a permis turiștilor UE vaccinați să intre în țară timp de câteva luni.

Marea Britanie este încă în curs de semnare a unui acord cu UE – și introduce în prezent propriile certificate de vaccinare prin intermediul Serviciului Național de Sănătate NHS.

Marea Britanie a introdus, de asemenea, un sistem de semafor (roșu, galben și verde) pentru călătorii internaționali.

Cine eliberează certificatul?
În Germania, începând din iunie, va fi emis un cod QR pentru a doua vaccinare sau testul corona, care va fi tipărit pe hârtie sau salvat într-o aplicație. Aplicația se numește CovPass, iar aplicația de avertizare Corona ar trebui să poată conține și certificatul.

Oricine a fost deja complet vaccinat ar trebui să poată avea certificatul eliberat de medici, centre de vaccinare sau farmacii. Dar acest lucru nu a fost încă decis cu siguranță. Mulți din cabinetele medicului se plâng deja de prea mult efort birocratic din cauza vaccinărilor.

Dar călătoria în SUA?
O mare parte din populația lumii, inclusiv oameni din Europa, nu a avut voie să călătorească în Statele Unite de când a început pandemia – și este puțin probabil să se schimbe în curând.

Potrivit Asociației de Călătorii din SUA, autoritățile vor revizui planul UE de revitalizare a călătoriilor internaționale pentru a „încuraja, sperăm, SUA să ia în considerare numeroasele cereri pentru un calendar pentru redeschiderea în siguranță a frontierelor”.

Certificatul COVID al UE este sigur?
Codul QR va conține o semnătură digitală care provine de la un organism emitent, care poate fi un spital, un centru de testare sau o autoritate sanitară. Fiecare entitate are o cheie de semnătură digitală unică care este stocată într-o bază de date sigură în fiecare țară.

„Comisia Europeană va înființa o poartă”, spune pliantul. Toate semnăturile certificatelor pot fi verificate în întreaga UE prin acest gateway. Datele personale ale deținătorului certificatului nu sunt transmise prin gateway, deoarece acest lucru nu este necesar pentru verificarea semnăturii digitale.

Cât timp este valid certificatul?
Valabilitatea depinde de cât de relevante sunt certificatele la un anumit moment, precum și de cunoștințele științifice și reglementările naționale din fiecare stat membru.

O valabilitate eternă nu este planificată. UE presupune că certificatele sunt strict legate de pandemie. De îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară sfârșitul urgenței de sănătate publică, sistemul de certificate va fi, de asemenea, suspendat.

Andrea Schmidt