Condiții de intrare în țară pentru românii din străinătate, de sărbători

Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o  întâlnire cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Primul punct al ordinii de zi a fost starea cetățenilor români depistați cu Omicron, aceștia fiind vaccinați și cu o evoluție bună a sănătății.
Deoarece specialiștii anticipează o posibilă creștere a incidenței în următoarele săptămâni, vaccinarea persoanelor rămâne cea mai eficientă și importantă formă de protecție, mai ales a celor din categoriile vulnerabile.

În acest sens, Guvernul face apel către autoritățile locale, ca prin serviciile de asistență comunitară să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu și să reevalueze situația persoanelor nevaccinate. Prioritate vor avea persoanele din categoriile vulnerabile, care vor beneficia de centre mobile de vaccinare, puse la dispoziție de MApN și MAI.

S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron,  românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile.

Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile.

Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.

Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora.

Raed Arafat și Alexandru Rafila despre condițiile de intrare în țară pentru românii din străinătate, de sărbători

Iată măsurile care urmează să fie adoptate în perioada următoare, cu privire la românii care revin acasă, de sărbători:

* Românii sau alţi cetăţeni care vin din ţări din afara UE trebuie să prezinte un test RT PCR efectuat cu 72 de ore maximum înainte călătorie. Cei nevaccinaţi, carantină 10 zile. 

* Cei din spaţiul UE vor continua să prezinte certificatul verde. Nevaccinaţii care vin din zona roşie vor fi carantinaţi 10 zile. Dacă cei nevaccinaţi nu prezintă un test RT-PCR, vor intra în carantină 14 zile. 

* Prezenţa testului PCR este foarte important, certifică statusul unui pacient într-un anumit moment. 

* Aş vrea să spun un lucru şi să lămurim chestiuni de principiu: Măsurile care se iau trebuie luate după discuţii. Nu sunt măsuri pe care le dictează cineva şi în mod evident există o dezbatere care duce la adoptarea unui set de măsuri. Rog să nu se mai ia în considerare informaţii care sunt false.

* Am primit o întrebare legată de faptul că se discută despre certificatul verde la biserică. Nu doar că nu s-a discutat acest lucru, dar am declarat public, a declarat şi dl vicepremier, că nu se pune această problemă, a certificatului verde la biserică. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor de distanţare, de folosire a măştii, de evitare a aglomeraţiei. Asta e altceva! Nu cred că e cazul să facem speculaţii despre conţinutul acestor întâlniri care nu sunt conflictuale, ci de dezbatere. 

* Legat de testele PCR, va exista un interval de 48-72 de ore pentru implementarea acestei măsuri, ca oamenii să fie informaţi. 

* În cazul copiilor, cel mai probabil testul nu se va solicita celor sub 12 ani, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

——–

* PLF (Passenger Locator Form) este deja implementat în foarte multe țări, în multe aeroporturi unde trebuie prezentat. Persoanele care au călătorit în alte ţări europene deja ştiu de acest formular. trebuie să-l completeze înainte să călătorească, să-l aibă, să-l prezinte la graniță sau la sosire, la graniță.Deci şi România va introduce formularul din 20 decembrie. 

* Implementarea PLF are rolul de a putea identifica persoana, dacă există o problemă de contact – să poată imediat să fie localizată și contactată. 

* Un alt aspect discutat, pentru creşterea încurajării vaccinării: Guvernul va face apel către serviciile de asistenţă comunitară locale să se coordoneze cu structurile din teritoriu şi să evalueze situaţia persoanelor nevaccinate. Să se asigure centre mobile de vaccinare care să meargă în zonele respective, unde să se vaccineze oamenii care doresc. 

* Toţi cei care vin în ţară trebuie să aibă PLF-ul completat. Menirea lui este să ştim unde găsim persoana respectivă dacă este contact sau dacă a fost contact. Dacă persoana se îmbolnăveşte, putem şti cine i-a fost contact. Ajută pentru a face ancheta epidemiologică foarte bine, motiv pentru care toţi cei care intră în ţară vor trebui să completeze formularul. Este obligatoriu pentru toţi acest PLF, a explicat Raed Arafat.

* Luni va fi realizată hotărârea CNSU şi va fi propusă la vot tot luni, cu acordul premierului. Vom da şi perioada de care a vorbit dl ministru, de 48 de ore, pentru informare. 

Andrea Schmidt