10 importante schimbări din iulie 2023 in Germania

Iulie 2023 aduce din nou schimbări și noutăți care au o mare influență asupra consumatorilor. Printre altele, mulți pensionari se pot aștepta la o majorare a pensiei. Iată o trecere în revistă a celor mai importante modificări.

Majorarea pensiilor, creșterea contribuțiilor pentru asigurarea de îngrijire pe termen lung – din luna iulie există schimbări care au efecte financiare atât negative, cât și pozitive. Aflați ce este nou și cum vă vor afecta modificările în această prezentare generală.

Modificare din iulie 2023: Creșterea pensiilor

Începând cu luna iulie, peste 21 de milioane de germani pot aștepta cu nerăbdare să primească ceva mai mulți bani: pensiile vor crește cu până la 5,86% în estul Germaniei și cu 4,39% în vest.

Anterior, existau valori diferite ale pensiilor pentru Est și Vest. Acestea au fost desființate de la 1 iulie 2018. De la 1 iulie 2024 ar trebui să existe o valoare uniformă a pensiei, dar acest obiectiv va fi acum deja atins în acest an.

Ce aduce această majorare? Pensionarii din vechile landuri federale, de exemplu, care primeau până acum o pensie de 1.000 de euro, vor primi din iulie 1.043,90 euro. Pensionarii din noile landuri federale cu o pensie de 1.000 de euro vor primi o creștere la 1.058,60 euro.

Nou din iulie 2023: Contribuții mai mari la asigurarea de îngrijire pe termen lung

Bundestag-ul a adoptat o nouă reformă a sistemului de sănătate, care va fi pusă în aplicare din iulie 2023. Aceasta aduce multe schimbări și îmbunătățiri pentru cei care au nevoie de îngrijire la domiciliu și în ambulatoriu. Dar pentru a le asigura, contribuabilii vor trebui să plătească contribuții mai mari la asigurarea de îngrijire pe termen lung. Rata contribuției va fi majorată cu 0,35 puncte procentuale începând cu iulie 2023, injectând astfel în total peste 6 miliarde în sistemul de asigurări de îngrijire pe termen lung.

Modificări ale venitului de cetățean din iulie 2023: Pragul de scutire a veniturilor va fi majorat

O modificare a venitului de cetățean se referă la indemnizația neimpozabilă pentru persoanele angajate din iulie 2023. Aceasta va fi majorată astfel încât să fie reținută 30% dintr-un venit cuprins între 520 și 1000 de euro. În practică, acest lucru înseamnă până la 48 de euro în plus în portofel față de până acum.

Tinerii lucrători vor putea păstra veniturile obținute din joburi școlare și studențești, din formare, din serviciul voluntar federal sau dintr-un an social voluntar până la limita mini-jobului, care este în prezent de 520 de euro. Veniturile din joburile studențești din timpul vacanțelor nu sunt luate în considerare.

Schimbări din iulie: Rețeta electronică va fi în sfârșit introdusă la nivel național

Semnalul de start pentru Rețeta electronică a fost deja proclamat mai des. Din iulie 2023, schimbarea va fi în cele din urmă pusă în aplicare: Rețeta pe hârtie va fi înlocuită, pe cât posibil, cu Rețeta electronică.

Potrivit lui Karl Lauterbach, inovația va funcționa în majoritatea cazurilor: “La 1 iulie 2023, pacienții vor putea accesa pentru prima dată rețeta electronică în farmacii, pur și simplu cu ajutorul cardului de asigurare. Până la sfârșitul lunii iulie, probabil că 80 la sută dintre farmaciile din Germania vor fi deja conectate la sistem”.

Aceasta înseamnă că, atunci când introduceți cardul de asigurare în cititorul de la farmacie, rețeta este deja stocată în baza de date. Pentru transmitere, aveți posibilitatea de a alege între telefonul mobil, o aplicație de prescripție electronică sau o expediere digitală la farmacie. Potrivit Ministerului Sănătății, prin această măsură se urmărește, printre altele, simplificarea procedurilor în cabinetul medical și în farmacie.

Cu toate acestea, fiecare pacient poate decide dacă dorește să folosească în continuare rețeta pe hârtie – în forma actuală, aceasta nu va fi desființată.

Modificări ale venitului de cetățean

Între timp, venitul cetățeanului are o jumătate de an și a înlocuit Hartz IV. Vor exista câteva schimbări la 1 iulie 2023.

  • Pentru persoanele cu vârsta sub 25 de ani, limita de scutire a veniturilor este mult mai mare. Până la limita mini-jobului, veniturile sunt scutite de deduceri, adică până la un venit de 520 de euro.
  • Participarea la cursuri de perfecționare care conduc la o calificare profesională va fi sprijinită în viitor cu 150 de euro pe lună. Formarea continuă fără calificare profesională și cu o durată minimă de 8 săptămâni va fi sprijinită cu 75 de euro pe lună.
  • Acordul de integrare va primi o nouă denumire și se va numi plan de cooperare începând cu luna iulie. Acesta urmează să conțină etape și cerințe care să contribuie la succesul căutării unui loc de muncă. În cazul în care există divergențe de opinie în momentul elaborării planului, există o procedură de conciliere.
  • Indemnizațiile de maternitate nu mai sunt considerate venituri și nu mai sunt contabilizate ca atare.
  • Moștenirile vor fi contabilizate în viitor ca active și nu mai sunt considerate venituri.
  • Trebuie să faceți o reabilitare medicală? Beneficiarii de alocație pentru cetățeni vor continua să primească alocația pentru cetățeni și nu mai trebuie să solicite alocația tranzitorie.
  • Alocațiile scutite de impozit pentru cei care desfășoară o activitate lucrativă vor fi majorate. În loc de 20%, cât era până acum, vor putea fi reținute 30% din veniturile cuprinse între 520 și 1.000 de euro. Acest lucru crește venitul cu până la 48 de euro.

Limita executabila a venitului va fi majorată

Limita venitului executabil pentru veniturile obținute va fi majorată printr-o nouă lege în iulie 2023. În prezent, aceasta este de 1409,99 euro. Anterior era de 1339,99 euro.

Acces mai ușor la expirarea alocațiilor de scurtă durată

Accesul facilitat la așa-numita indemnizație de scurtă durată introdusă în contextul pandemiei Corona se apropie de sfârșit. Din iulie 2023, normele anterioare pandemiei se vor aplica angajatorilor care solicită indemnizația de timp redus – astfel încât va fi mai dificil să se introducă din nou munca cu timp redus, deoarece cerințele sunt mai stricte.

Urmează o prezentare generală a pensiilor digitale

Declarația anuală de pensie nu va fi desființată, dar ar trebui să avem în sfârșit posibilitatea de a vizualiza o prezentare generală digitală – oricând dorim. În plus, va exista și o prezentare generală digitală a pensiilor. Nu este clar dacă aceasta va veni încă din iulie – dar noua lege din iulie 2023 pe această temă sugerează că va fi în această vară, așa cum a fost anunțat.

Girocard: Funcția de maestru va fi desființată la 30 iulie

Funcția Maestro nu va mai fi disponibilă pe noile carduri Girocard (fostele carduri EC) din cauza unei modificări care va începe la 1 iulie 2023. Acest lucru se datorează faptului că funcția de plată va fi eliminată. Cu toate acestea, până la sfârșitul perioadei de valabilitate a cardului, plata cu Maestro va fi posibilă fără probleme. Puteți afla mai multe despre acest subiect aici:

O nouă lege în iulie 2023: Taxa de depozitare a gazelor crește rapid

Costurile energiei vor crește din cauza unei noi legi în iulie 2023 sau a unei modificări a legii. Așa-numita taxă de stocare a gazelor va crește de la 59 de cenți/megawatt/oră la 1,45 euro/MWh. Acest lucru înseamnă o creștere a costurilor cu energia de aproximativ 30 de euro pe an pentru o gospodărie de 4 persoane cu un consum de aproximativ 20 MWh/an.

Taxa a fost introdusă anul trecut în urma invaziei rusești în Ucraina și urmează să se aplice până în 2027.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu