a tram in front of the haus der statistik in berlin germany
Photo by Christian Krknjak on Pexels.com

Asociația chiriașilor și sindicatele fac apel la o nouă ofensivă locativă

După doi ani de guvernare a coaliției de semafoare, Confederația Sindicatelor Germane (DGB) și Asociația Chiriașilor din Germania fac o evaluare sumbră a politicii locative. Ei au cerut guvernelor federale și de stat din Berlin să lanseze o ofensivă de construcție de locuințe în valoare de miliarde. Aproximativ o treime din cele 21 de milioane de gospodării cu chirie din Germania sunt în prezent suprasolicitate de costurile locuințelor.

Stefan Körzell, membru al consiliului de administrație al DGB, a atestat că semaforul din politica construcțiilor este „doi ani de descurajare politică federală”. Președintele Asociației Chiriașilor din Germania, Lukas Siebenkotten, a cerut: „Trebuie să existe un impuls, de fapt o dublă sau triplă, pentru ca această problemă importantă a locuințelor la prețuri accesibile pentru toată lumea să poată fi, în sfârșit, abordată în mod rațional”.

Körzell a cerut guvernelor federale și de stat să investească aproximativ 13 miliarde de euro anual într-o ofensivă națională privind locuința. Municipalitățile ar trebui consolidate, iar profiturile generate de tranzacționarea imobiliară ar trebui reduse.

Sute de mii de apartamente lipsesc

„În acordul de coaliție sa precizat că dorim să creăm 400.000 de apartamente pe an, dintre care 100.000 să fie finanțate din fonduri publice”, a spus Siebenkotten. „De fapt, am reușit mai puțin de 300.000”, a spus el, privind anii 2021 și 2022. „Și pentru cei finanțați din fonduri publice, doar în jur de 25.000, un sfert din ceea ce ne-am planificat”.

În 2023, vor lipsi peste 700.000 de apartamente de închiriat la prețuri accesibile în Germania – obiectivele de construcție de locuințe stabilite până în 2025 nu pot fi, prin urmare, atinse, potrivit unui document transmis în comun. În plus, chiriile apartamentelor existente anunțate în 2022 au crescut în medie cu patru procente la nivel național față de anul precedent – la o medie de 9,66 euro pe metru pătrat net, iar în orașele mari la 12,23 euro. De asemenea, chiria va continua să crească în contractele de închiriere existente, cu 5,5% între 2020 și 2023.

Problemă de politică economică

Astăzi, cu greu îți poți permite să te muți într-un oraș mare pentru un loc de muncă dacă angajatorul tău nu plătește apartamentul, s-a plâns Körzell. În același timp, angajatorii s-au plâns de lipsa de muncitori calificați din cauza lipsei de apartamente de închiriat la prețuri accesibile. Criza locuințelor este un scandal socio-politic care devine din ce în ce mai mult o problemă de politică economică pentru Germania.

„Acum avem nevoie de o înghețare a chiriei proprietăților existente și de o ofensivă pentru construcții și locuințe la prețuri accesibile, altfel suntem amenințați cu tulburări sociale masive”, a cerut Siebenkotten. Spirala prețului chiriei câștigă în mod clar amploare.

Adrian Iftode