Ce sunt Querdenken și mișcarea Reichsbürger?

Susținătorii Reichsbürger spun că nici Germania și nici Austria nu există ca state independente pentru că nu ar fi fost recunoscute de Aliați după Al Doilea Război Mondial. Pe baza acestei teorii ridicole, conspiraționiștii spun că alegerile din Germania nu sunt valide pentru că statul german este nelegitim, iar toți care participă la aceste alegeri se fac vinovați de „trădare”. Reichsbürger are legături cu grupări de extremă-dreapta și antisemite, iar unii dintre susținătorii ei spun inclusiv că „Reich-ul German încă există în granițele sale de dinainte de 1939”. Ei ignoră reconstituirea Germaniei din 1949, când Aliații au unit zonele de ocupație occidentală în ceea ce avea să devină Republica Federală Germană, iar Uniunea Sovietică a creat Republica Democrată Germană în zona sa de ocupație dar și reunificarea celor două state germane după 1989 și căderea Zidului Berlinului.

Ce este Querdenken?

Aceste teorii absurde și-au găsit un spațiu de propagare mai ales în interiorul Querdenken, o mișcare de masă care susține că nu are nicio afiliere politică, dar care are legături vădite cu grupuri de extremă dreapta. Coronasceptici și antivacciniști, Querdenken au organizat proteste în orașe mari care s-a terminat, uneori, cu violențe. Pe lângă conspiraționiști, Querdenken a atras și alte grupuri, inclusiv „persoane spirituale” și creștini evanghelici. Calificată drept o „mișcare eterogenă cu membri de toate felurile”, Querdenken a devenit principala mișcare anti-restricții din Germania. Unii dintre membrii săi susțin că pandemia de coronavirus este „un complot al elitelor mondiale pentru a elimina libertățile cetățenilor”, o teorie a conspirației propagată frecvent în cercurile de extremiști din toate țările,  Facebook a închis, recent, o rețea formată din în jur de 150 de conturi Querdenken, despre care spune că instigau și încurajau violența împotriva jurnaliștilor, polițiștilor și medicilor din Germania. Querdenken susține că „a fost un atac la libertatea de expresie înainte de alegerile federale”.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu