Ce trebuie să știe părinții despre alocația pentru copii în 2024

Copiii nu costă doar mult timp, ci și bani. Alocația pentru copii este disponibilă pentru a sprijini părinții. În acest fel primiți subvenția de stat.

Valoarea alocației pentru copii a fost ajustată ultima dată în 2023. De atunci, părinții au primit aceeași sumă forfetară pentru fiecare copil, indiferent de numărul de copii.

Din ianuarie 2025, părinții s-ar putea confrunta din nou cu schimbări fundamentale. Alocația pentru copii va fi plătită atunci doar ca parte a unei singure prestații, alocația de bază pentru copii, cumulată cu alte fonduri, cum ar fi suplimentul pentru copii sau prestațiile din pachetul de educație și participare. În acest fel, coaliția dorește să se asigure că părinții primesc și în viitor toate subvențiile federale la care au dreptul. În prezent, acestea sunt rareori solicitate, în parte pentru că procedurile de solicitare sunt complicate. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă noul alocație de bază pentru copii va fi într-adevăr introdusă. Acest lucru se datorează faptului că vor fi create 5 000 de noi locuri de muncă la nivel federal pentru a revizui și plăti noul ajutor de bază pentru copii. Acest lucru a fost criticat pe scară largă. Până când se va ajunge la un acord, se vor aplica normele anterioare.

Dar cine are dreptul la alocație pentru copii, cât este în prezent și unde trebuie să solicitați alocația pentru copii? O prezentare generală a tuturor întrebărilor și răspunsurilor importante pe această temă.

Toți părinții cu cetățenie germană care locuiesc în Germania primesc în fiecare lună alocații pentru copii. Cetățenii străini pot primi, de asemenea, alocații pentru copii în anumite condiții dacă:

 • locuiți sau lucrați în Germania și sunteți cetățean al UE sau cetățean al Norvegiei, Elveției, Marii Britanii, Islandei sau Liechtensteinului
 • sunt angajați și plătitori de contribuții de asigurări sociale, primesc indemnizații de șomaj sau de boală și sunt cetățeni din Algeria, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Maroc, Muntenegru, Serbia, Tunisia sau Turcia.
 • sunt recunoscuți în mod incontestabil ca refugiați sau persoane cu drept de azil
 • sunt titulari ai unui permis de stabilire sau de ședere valabil care le permite să lucreze în Germania timp de cel puțin șase luni

Din ianuarie 2023, alocația pentru copii în Germania este de 250 de euro pe lună pentru fiecare copil. Anterior, oficiul de prestații familiale plătea 219 euro pe lună pentru primul și al doilea copil, 225 de euro pentru al treilea și 250 de euro pentru fiecare copil suplimentar. Acest lucru este acum standardizat. Aceasta înseamnă că părinții vor primi întotdeauna 250 de euro, indiferent de numărul de copii pe care îi au.

Părinții ar trebui să solicite alocații pentru copii imediat după nașterea copilului, în mod ideal în termen de cel mult șase luni, la Biroul de prestații familiale al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acest lucru se datorează faptului că alocația pentru copii se plătește retroactiv pentru maximum șase luni de la data depunerii cererii. Doar în cazuri individuale se pot stabili alocații pentru copii pentru o perioadă mai mare de șase luni. Acest lucru poate fi găsit în notificarea relevantă a biroului de prestații familiale.

O cerere de alocație pentru copii poate fi completată online, tipărită și semnată înainte de a fi trimisă. Aceasta trebuie mai întâi trimisă la oficiul de prestații familiale în format codificat. Dacă nu se schimbă nimic în situația familiei, biroul de prestații familiale va continua să plătească în fiecare an. Prin urmare, nu este necesară nicio cerere suplimentară pentru a primi suma forfetară actuală de 250 de euro. Cu toate acestea, familia trebuie să informeze imediat biroul de prestații familiale în cazul în care, de exemplu, s-a mutat de casă. Acest lucru se poate face utilizând formularul online de notificare a schimbării.

De regulă, alocația pentru copii este plătită de stat de la naștere și până când copilul atinge vârsta majoratului. Cu câteva luni înainte de împlinirea vârstei majoratului, părinții primesc prin poștă un formular de cerere pe care îl pot completa dacă mai au dreptul la alocații pentru copii. Acest drept există în următoarele cazuri:

 • Copii cu educație fără loc de muncă
 • Copii în formare
 • Copii fără loc de formare
 • Copii care se află în perioada de tranziție de până la patru luni între terminarea școlii și începerea formării sau a serviciului voluntar
 • Copii care participă la un an de voluntariat social sau ecologic, în cadrul Serviciului Federal de Voluntariat sau în cadrul unui alt serviciu de voluntariat recunoscut
 • Copii cu dizabilități care nu se pot întreține singuri

Oficiul pentru prestații familiale solicită întotdeauna dovada formării sau un certificat de studii până cel târziu în luna octombrie.

În cazul în care copilul studiază în străinătate, alocația pentru copii se plătește în continuare, atâta timp cât copilul este înregistrat în Germania și își petrece cea mai mare parte a vacanței semestriale acasă. Un curs de studii este încheiat atunci când rezultatele examenelor au fost anunțate în scris. Cu toate acestea, există o excepție: dacă copilul își continuă studiile pentru a-și îmbunătăți nota, chiar dacă și-a atins deja obiectivul de studiu, va continua să primească alocația pentru copii. În cazul unui program de studii duble, nu contează dacă copilul a finalizat deja ucenicia și lucrează mai mult de 20 de ore pe săptămână. Atâta timp cât programul de studiu face parte din formarea inițială, copilul va primi, de asemenea, alocații pentru copii. Cu toate acestea, dacă un student a fost angajat anterior, programul de studii se consideră ca fiind învățământ secundar. Studenții care lucrează apoi mai mult de 20 de ore pe săptămână nu mai au dreptul la alocații pentru copii.

Formarea este finalizată atunci când contractul stipulează acest lucru. Chiar dacă rezultatele examenelor sunt deja disponibile, aveți dreptul la bani până atunci. În ceea ce privește dreptul la alocații pentru copii, nu contează dacă este vorba de prima sau de o continuare a studiilor. Singurul caz în care nu există alocație este dacă copilul lucrează mai mult de 20 de ore pe săptămână după primul curs, în plus față de cel de-al doilea. Copiii căsătoriți care se află la primul ciclu de studii au, de asemenea, dreptul la alocații pentru copii.

Beneficiarul primește banii de la oficiul de prestații familiale în luna respectivă. În cazul în care copilul locuiește cu ambii părinți în gospodărie, aceștia trebuie să clarifice între ei în ce cont trebuie să fie transferate alocațiile pentru copii. Bunicii pot primi, de asemenea, alocația pentru copii dacă nepotul se află în îngrijirea lor pe termen lung.

În cazul în care părinții se separă, alocația pentru copii este plătită persoanei cu care copilul locuiește în totalitate sau în cea mai mare parte a timpului. Chiar dacă părinții locuiesc în țări diferite ale UE, părintele cu care locuiește copilul are dreptul la bani – chiar dacă nu se află în Germania.

Nu se poate spune cu exactitate când primesc părinții alocația pentru copii în fiecare caz. Acest lucru depinde de ultima cifră a numărului de alocație pentru copii. Aceasta poate fi găsită pe scrisorile de la biroul de prestații familiale sau, alternativ, în scopul ultimului transfer bancar. În funcție de care dintre cifrele de la 0 la 9 se află la sfârșitul numărului de alocație pentru copii, alocația pentru copii va fi transferată într-o anumită zi din lună. Ca regulă generală, cu cât numărul este mai mare, cu atât banii vor fi transferați mai târziu, așa cum este programat în luna respectivă. Cu toate acestea, nu există niciun drept legal ca banii să fie transferați la momentul specificat.

Numărul final Numărul al prestației pentru copii nr.Transfer iunie 2024Transfer iulie 2024Transfer august 2024
005.06.202403.07.202405.08.2024
106.06.202404.07.202406.08.2024
207.06.202405.07.202407.08.2024
311.06.202409.07.202409.08.2024
412.06.202410.07.202412.08.2024
513.06.202411.07.202414.08.2024
614.06.202412.07.202415.08.2024
717.06.202417.07.202416.08.2024
820.06.202418.07.202419.08.2024
921.06.202419.07.202421.08.2024
Sursa: Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, planul de transfer 2024, la data de 05/06/2024

Părinții care câștigă puțin și nu primesc alocație de cetățean au dreptul, pe lângă alocația pentru copii, la un supliment la alocația pentru copii. De la 1 ianuarie 2024, există până la 292 de euro pe lună pentru fiecare copil (până la 31 decembrie 2023: 250 de euro); cu toate acestea, biroul de prestații familiale poate plăti și mai puțin dacă venitul după toate deducerile forfetare depășește nevoile totale ale părinților. Furnizat:

 • Copilul are sub 25 de ani și locuiește cu părinții
 • Părinții câștigă împreună cel puțin 900 de euro sau un părinte singur 600 de euro.
 • venitul, alocația pentru copii, alocația pentru locuință și suplimentul pentru copii acoperă nevoile întregii familii.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu