Cererea de Două Treimi: Eliberarea Conditionată din închisoare

Uneori nu este posibil să se evite o pedeapsă privativă de libertate. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu mai puteți face nimic. Dacă sunteți condamnat la doi ani de închisoare, de exemplu, nu trebuie neapărat să petreceți doi ani în închisoare.

Cum să scurtați o pedeapsă cu închisoarea

În conformitate cu articolul 57 din Codul penal, o eliberare anticipată din închisoare poate fi obținută în anumite circumstanțe (de obicei la așa-numitul “termen de două treimi”). Următorul sfat juridic vă va spune tot ce trebuie să știți despre acest lucru.

Ce înseamnă “eliberare condiționată din închisoare”?

Posibilitatea de eliberare conditionată din închisoare este reglementată în § 57 StGB. În primul rând, să observăm ce nu înseamnă acest lucru: o sentință definitivă nu este pur și simplu anulată printr-o cerere, iar o pedeapsă încetează înainte de a fi executată.

Eliberarea conditionată înseamnă că, în anumite circumstanțe, instanța poate fi de acord să suspende ultima treime din pedeapsă după ce două treimi din aceasta a fost executată. Prin urmare, restul pedepsei nu se remite persoanei condamnate, ci i se permite să o petreacă în libertate în anumite condiții. În cazul în care încalcă o condiție, cum ar fi contactul zilnic cu ofițerul de probațiune, eliberarea condiționată este revocată și trebuie să se întoarcă la închisoare.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru eliberarea condiționată din închisoare?

§ Articolul 57 din Codul penal prevede că eliberarea anticipată din închisoare este luată în considerare numai dacă persoana condamnată este de acord și dacă eliberarea este responsabilă, ținând seama de interesele de securitate ale publicului larg. În acest caz, joacă un rol o serie de factori, care trebuie examinați de instanță în fiecare caz în parte:

  • Viața anterioară și caracterul condamnatului,
  • circumstanțele infracțiunii,
  • riscul de recidivă,
  • comportamentul condamnatului în închisoare,
  • condițiile de viață preconizate după eliberarea din închisoare.

Acest lucru înseamnă că nu cererea în sine, ci mai degrabă comportamentul persoanei condamnate înainte de depunerea cererii este cel care determină dacă se acordă eliberarea anticipată. Deoarece nu se mai poate influența viața anterioară și circumstanțele infracțiunii, este extrem de important să se depună eforturi pentru un comportament bun în închisoare, o dezvoltare pozitivă a propriei personalități, dar și contacte cu lumea exterioară și perspective bune după eliberarea din închisoare.

Două treimi din pedeapsă / jumătate de pedeapsă: Când este posibilă eliberarea condiționată din închisoare cel mai devreme?

Momentul în care se pune problema eliberării condiționată din închisoare depinde în principal de durata pedepsei cu închisoarea care urmează să fie executată: așa cum s-a spus, după două treimi din pedeapsa cu închisoarea, este prevăzută o suspendare a pedepsei rămase de executat până la probațiune. Cu toate acestea, acest lucru se aplică numai dacă aceste două treimi înseamnă cel puțin două luni de închisoare. Prin urmare, o așa-numită “cerere de două treimi” poate fi făcută numai pentru o pedeapsă totală de 3 luni sau mai mult. Eliberarea anticipată din închisoare după mai puțin de două luni nu este, în general, posibilă.

În circumstanțe speciale, există, de asemenea, posibilitatea unei eliberări condiționate după jumătate din pedeapsă (așa-numita “jumătate de pedeapsă”). Cu toate acestea, aceasta nu este o opțiune de scurtare a 2/3 din pedeapsă, așa cum s-ar putea crede după denumire. Pentru că o jumătate de pedeapsă este posibilă numai după șase luni de închisoare cel mai devreme.

Când puteți solicita o jumătate de pedeapsă?

Eliberarea condiționată din închisoare după executarea a jumătate din pedeapsă este posibilă numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

Persoana condamnată nu a mai fost condamnată anterior la o pedeapsă privativă de libertate și pedeapsa care trebuie executată este cuprinsă între un an și doi ani.

Eliberarea pare să fie justificată datorită unor circumstanțe speciale în ceea ce privește infracțiunea, personalitatea infractorului și evoluția acestora pe parcursul executării pedepsei. Acest lucru poate fi considerat a fi cazul, de exemplu, dacă un infractor prezintă o evoluție deosebit de pozitivă în mod demonstrabil în închisoare. În acest scop, este necesar să se lucreze în mod specific de la începutul încarcerării pentru a se asigura că o dezvoltare pozitivă este recunoscută și, în mod ideal, că măsurile din cadrul închisorii sunt deja relaxate în consecință.

Este posibil să se solicite eliberarea condiționată chiar și în cazul detenției pe viață?

În cazul în care se consideră că sunt îndeplinite cerințele menționate mai sus pentru eliberarea condiționată din închisoare în cazul unui infractor condamnat la închisoare pe viață, este posibilă și în acest caz o suspendare a pedepsei cu suspendare condiționată în conformitate cu articolul 57a din Codul penal. Cu toate acestea, acest lucru poate avea loc numai după 15 ani cel mai devreme. În plus, o gravitate specială a vinovăției stabilită în mod expres de instanță nu trebuie să vorbească în defavoarea acesteia.

Cum pot depune o cerere de eliberare condiționată din închisoare?

O așa-numită cerere 2/3 este depusă la camera de executare penală competentă. Conform legii, camera examinează, de asemenea, posibilitatea de eliberare condiționată după două treimi din durata pedepsei cu închisoarea fără cerere, dar este recomandabil să depuneți dumneavoastră cererea dacă doriți să aveți șanse de succes. În acest scop, este suficient să trimiteți o scrisoare informală prin care să solicitați suspendarea pedepsei cu închisoarea începând cu momentul X (când deținutul a executat 2/3 din pedeapsă) și să justificați această cerere în mod concludent, ținând cont de cerințele necesare menționate mai sus.

Modul în care persoana condamnată se prezintă în această cerere are o importanță decisivă pentru acordarea acesteia. Prin urmare, se recomandă cu insistență ca cererea să fie redactată cu ajutorul unui avocat care poate ajuta la structurarea cererii și la evidențierea argumentelor decisive. Același lucru este valabil și în cazul unei cereri de înjumătățire a pedepsei, a cărei posibilitate, spre deosebire de pedeapsa de 2/3, nu este examinată din oficiu, ci trebuie să fie solicitată în orice caz și trebuie să fie justificată în mod deosebit de convingător.

Când ar trebui să se solicite eliberarea condiționată din închisoare?

Momentul în care se justifică trimiterea unei cereri 2/3 depinde de fiecare caz în parte, în special de mărimea pedepsei și de complexitatea cazului.

Ca regulă generală, cererea ar trebui să fie depusă la timp, adică nu cu mult înainte de expirarea celor două treimi, dar nici atât de târziu încât procesarea cererii să prelungească problema cu mult peste acest termen. Ca regulă generală, cererea ar trebui să fie depusă cu aproximativ două luni înainte de data dorită a descărcării de gestiune.

Cu toate acestea, înainte de a depune singur cererea, ar trebui să colaborați cu avocatul dumneavoastră pentru a crește șansele ca cererea să fie acceptată prin crearea unor condiții favorabile. Acestea includ:

  • Comportament cooperant pozitiv în aplicarea legii,
  • procurarea unei locuințe în cazul eliberării din închisoare,
  • Obținerea unui loc de muncă pentru perioada de după eliberarea din închisoare,
  • Cereri de relaxare a regimului penitenciar (sau chiar închisoare deschisă).

Toate aceste lucruri ar trebui să fie luate în considerare cu mult timp înainte de cerere, astfel încât să poată fi menționate în justificarea cererii.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu