Concediul medical prin telefon va deveni permanent posibil

A fost testat în timpul pandemiei Corona – acum se va aplica pe termen nelimitat: concediu medical prin telefon. În anumite condiții, pacienții vor putea, în curând, să sune din nou la cabinetul medical pentru a obține un certificat medical.

Un nas care curge, o durere în gât – oricine cu o ușoară răceală putea să se dea bolnav în timpul pandemiei Corona. Acest regulament urmează acum să fie introdus pentru o perioadă nelimitată: Medicii vor putea stabili incapacitatea de muncă după o consultație telefonică pentru pacienții care nu prezintă simptome grave de boală. În viitor, acest lucru se va aplica nu numai în cazul răcelii, ci și în cazul altor boli acute.

Practicile ar trebui să fie ușurate – și pacienții cruțați

Cu toate acestea, oferta trebuie să se limiteze exclusiv la pacienții cunoscuți în cabinetul medical respectiv. Scopul este de a decongestiona cabinetele supraaglomerate, a declarat ministrul federal al sănătății, Karl Lauterbach (SPD), pentru ziarele din Funke-Mediengruppe. Expertul în sănătate al Partidului Verzilor, Janosch Dahmen, a declarat, de asemenea, pentru Deutsche Presse-Agentur: “În acest fel, simplificăm îngrijirea pacienților și eliberăm cabinetele medicale de birocrația evitabilă”. Cei care suferă de o boală de stomac, de exemplu, nu vor mai fi nevoiți să stea într-o sală de așteptare supraaglomerată.

Simptome ușoare: Pot vizita în continuare cabinetul?

Noul regulament face parte din noua lege a ministrului sănătății privind controlul și îmbunătățirea aprovizionării cu medicamente. În consecință, Comitetul federal comun al medicilor, al caselor de asigurări de sănătate și al spitalelor va fi însărcinat cu modificarea directivei privind incapacitatea de muncă. Scopul este ca o primă constatare a unei boli acute să fie posibilă nu numai în cabinetul medicului și prin intermediul unei consultații video, ci și o dată prin telefon. Acest lucru urmează să fie pus în aplicare până în toamnă.

“Concediul medical prin telefon îi scutește pe pacienți de deplasarea la medic și ușurează munca pentru cabinete”, a continuat Lauterbach. “Are sens în cazurile fără simptome grave”. Cei care doresc pot continua să meargă la medic și în astfel de cazuri, a adăugat ministrul, dar a făcut referire la cabinetele adesea supraaglomerate.

Reglementarea specială Corona privind biletele de boală prin telefon pentru răceli ușoare, care a fost prelungită de mai multe ori începând din 2020, a expirat în aprilie. Potrivit raportului, proiectul de lege precizează că s-a dovedit a fi o ușurare utilă în practică.

Medicii pediatri cer încetarea certificatelor pentru pacienții tineri

Din cauza deficitului de pediatri și adolescenți, Asociația Profesională a Pediatrilor și Adolescenților (BVKJ) a cerut recent să se pună capăt certificatelor pentru pacienții tineri. A fost o “utilizare inutilă a resurselor pediatrice” să trebuiască să se certifice o boală inofensivă doar pentru că părinții au trebuit să lipsească de la serviciu din cauza unui copil răcit care nu a putut merge la grădiniță, a explicat președintele asociației, Thomas Fischbach, vineri, la Ziua pediatrilor și adolescenților de la Berlin.

Rata de îmbolnăvire a atins un nivel record

Supraîncărcarea cabinetelor medicale a fost contracarată de o rată de îmbolnăvire neobișnuit de ridicată în Bavaria în primul trimestru al anului 2023. Techniker Krankenkasse (TK) (compania de asigurări de sănătate) a raportat o rată de îmbolnăvire de 4,97% în rândul celor 790.000 de angajați asigurați ai săi. Aceasta corespunde la aproape 4,5 zile și jumătate de absență și este cea mai mare valoare într-un prim trimestru din ultimii cel puțin cinci ani, după cum a explicat un purtător de cuvânt. Probabil că este chiar semnificativ mai mare.

În 2022, potrivit TK, rata de îmbolnăvire pentru întregul an a fost de 4,5%, cea mai mare valoare din ultimii cel puțin 22 de ani. La compania de asigurări de sănătate, cifrele pentru trimestrele individuale nu merg mai departe în urmă. În primul trimestru din 2023, însă, rata de boală a fost ușor peste cea din anul record 2022. Ponderea principală a zilelor de absență în primul trimestru din 2023 s-a datorat bolilor respiratorii, tulburărilor de comportament mental și tulburărilor musculo-scheletice. Pe de altă parte, Covid-19, pe de altă parte, nu a jucat aproape deloc un rol.

Bavaria se descurcă bine într-o comparație națională

Cel puțin în cazul bolilor respiratorii, a existat o îmbunătățire clară de atunci. Acest lucru este indicat de datele pe care Barmer le publică în mod continuu și care în prezent se întind până la începutul lunii iunie. Acolo, după sfârșitul primului trimestru, scăderea puternică a concediilor medicale din cauza bolilor respiratorii, tipică sezonier, este evidentă și în acest an în Bavaria.

Cu toate acestea, potrivit TK, Bavaria are o performanță bună într-o comparație națională, chiar și în primul trimestru. “În pofida cifrelor record, rata de îmbolnăvire în Bavaria este cu aproximativ un punct procentual mai mică decât la nivel federal”, a declarat șeful biroului regional TK din Bavaria, Christian Bredl.

Cifrele exacte ale TK pot să difere de cele pentru întreaga populație bavareză, deoarece asigurații săi nu corespund neapărat mediei landului. Cu toate acestea, având în vedere cele 790.000 de persoane angajate de TK, ele oferă o bună orientare pentru evoluții.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu