De la permisul de conducere la salariul minim – ce se va schimba în Germania în 2024

Anul 2024 rezervă multe schimbări pentru cetățenii germani. Primele schimbări vor intra în vigoare încă din luna ianuarie.

An nou – legi noi? În Germania și în Baden-Württemberg, oamenii din Germania și Baden-Württemberg se confruntă adesea cu multe reguli, orientări și schimbări noi la începutul anului. Acest lucru poate fi uneori derutant – mai ales că aproape toate domeniile vieții sunt adesea afectate de schimbări.

Fie că este vorba de cumpărături, de trai, de condus sau de chestiuni birocratice, cum ar fi solicitarea unei cărți de identitate, sunt încă multe schimbări de așteptat în 2024. erichmocanu.TV oferă o imagine de ansamblu a ceea ce consumatorii se pot aștepta în noul an.

Consumatorii se pot aștepta la unele schimbări în noul an, mai ales atunci când fac cumpărături. Totul va începe încă de la 1 ianuarie 2024, când clienții vor trebui să scotocească mai mult în buzunar pentru produsele lactate. Motivul este destul de simplu – și în interesul sustenabilității: conform unui nou regulament, sistemul de depozit va fi extins în continuare. În termeni concreți, acest lucru înseamnă că produsele lactate vândute în sticle de plastic de unică folosință pentru băuturi vor fi supuse unei suprataxe de 25 de cenți pentru depozit.

Un nou regulament al UE este, de asemenea, în interesul sustenabilității – și afectează și ambalajele de unică folosință pentru băuturi. Din iulie 2024, capacele cu fir (capace de sticlă nedetașabile) vor fi obligatorii pentru toate produsele. Este posibil ca unele persoane să le cunoască deja de la mărci de băuturi cunoscute, cum ar fi Coca-Cola sau Fanta: capacul este atașat ferm de sticlă. Scopul regulamentului este de a reduce cantitatea de capace din plastic care vor ajunge în viitor în mediul înconjurător.

Pentru unii comercianți cu amănuntul de produse alimentare, schimbările pentru 2024 devin și mai concrete: Discounterii Lidl și Aldi, de exemplu, elimină unele produse din gamele lor. De la începutul anului, clienții vor putea cumpăra doar lapte proaspăt și lapte de marcă proprie fără lactoză cu sisteme de creștere 3 și 4. Pe parcursul anului, laptele de lungă durată și, prin urmare, întreaga gamă de lapte de consum vor fi, de asemenea, convertite la standardul de creștere 3, mai ridicat.

Începutul de an aduce și unele schimbări în traficul rutier. Șoferii vor fi deosebit de afectați. Primele modificări vor începe încă din ianuarie: de Anul Nou, achizițiile private de mașini electrice mai mici vor fi eligibile pentru un “bonus de mediu” de numai 3.000 de euro în loc de 4.500 de euro.

În același timp, taxa CO₂ va urca și ea la nivelul următor. Astfel, taxa va crește de la 30 la 45 de euro pe tona de CO₂ – în termeni concreți, acest lucru înseamnă că prețul benzinei și al motorinei va continua probabil să crească semnificativ în noul an.

La mijlocul anului, începând cu 7 iulie 2024, va intra în vigoare și un nou regulament care afectează toate vehiculele nou înmatriculate: conform unui nou regulament UE, cutia neagră din mașină va fi obligatorie. Aceasta înregistrează date pentru a putea reconstitui mai bine accidentul în cazul unui accident. erichmocanu.TV a explicat deja exact care sunt vehiculele afectate și ce sisteme de asistență sunt implicate.

O inovație care afectează în primul rând permisele de conducere nu a fost încă pe deplin decisă: UE propune introducerea unor reguli mai stricte în ceea ce privește permisele de conducere începând cu 2024. Acestea ar putea restricționa grav în special persoanele în vârstă și șoferii începători. De exemplu, o interdicție de a conduce pe timp de noapte și o limită de viteză pe autostrăzi s-ar aplica șoferilor începători. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani vor fi supuse unor verificări periodice ale permisului de conducere. Cu toate acestea, acest aspect face încă obiectul unor dezbateri aprinse.

Și alte documente importante vor fi afectate de o schimbare în 2024: Există o modificare a pașapoartelor și a cărților de identitate care va afecta pe toată lumea. Cel puțin pe toți cei care solicită unul dintre așa-numitele “documente oficiale” începând cu noiembrie 2024: De la 1 noiembrie 2024, producătorii acestor documente vor putea să le trimită direct la adresa de înregistrare a solicitantului. Prin urmare, nu va fi nevoie să se viziteze o autoritate.

Vești bune pentru anumite grupuri de persoane: Vor fi mai mulți bani din 2024. După cum erichmocanu.TV a relatat deja, salariul minim va fi ajustat din 2024. De la 1 ianuarie, acesta va crește cu 42 de cenți, ajungând la doisprezece euro și 41 de cenți brut pe oră.

În același timp, limita de venit lunar pentru mini-joburi va crește și ea de la 520 de euro pe lună la 538 de euro pe lună. De asemenea, pensionarii pot privi înainte: persoanele care primesc o pensie pentru capacitate de câștig redusă vor primi mai mulți bani începând cu 2024. Cu cât este vorba, însă, depinde de momentul în care se pensionează.

Angajații din domeniul geriatric vor primi mai mulți bani de la 1 mai. Salariul minim pe oră va crește la 19,50 de euro pentru personalul de îngrijire calificat, 16,50 de euro pentru asistenții medicali calificați și 15,50 de euro pentru asistenții de îngrijire.

Salariul minim pentru stagiarii aflați în primul an de formare va crește cu 4,7%, ajungând la 649 de euro pe lună. Acest lucru afectează stagiile de ucenicie care încep de la 1 ianuarie. Sunt posibile excepții în cadrul contractelor colective de muncă.

Alocația pentru îngrijire la domiciliu va fi majorată cu cinci procente – în funcție de nivelul de îngrijire, aceasta înseamnă o creștere lunară cuprinsă între 16 și 45 de euro pe lună. Prestațiile în natură pentru îngrijirea în ambulatoriu vor fi, de asemenea, majorate cu cinci procente. Din 2024, orice persoană care îngrijește rude va avea dreptul la o alocație anuală de îngrijire de zece zile lucrătoare pentru fiecare persoană care are nevoie de îngrijire.

Există, de asemenea, o scutire pentru cei care au nevoie de îngrijire în centre rezidențiale: Fondul de asigurare a îngrijirii pe termen lung majorează procentele de suprataxare pentru persoanele internate în centre de îngrijire completă. În funcție de durata șederii în căminul de îngrijire, creșterea este între cinci și zece procente.

Până la 1 ianuarie, peste cinci milioane de beneficiari de venit de cetățean vor primi în medie cu aproximativ 12 procente mai mulți bani. Pentru persoanele singure, acest lucru înseamnă o creștere de la 61 la 563 de euro pe lună. Adulții care trăiesc cu un partener vor primi 506 euro. Pentru copii, ratele sunt cuprinse între 357 și 471 de euro, în funcție de vârstă.

Mulți părinți se vor confrunta, de asemenea, cu o schimbare a legii începând cu 2024. Aceasta deoarece, din ianuarie, pragul de venit care reglementează dreptul la indemnizația parentală va fi redus drastic. Până în prezent, părinții cu un venit impozabil comun de până la 300.000 de euro și părinții singuri cu până la 250.000 de euro puteau solicita alocația parentală. Acest lucru se va schimba în curând.

Din aprilie, indemnizația parentală, pe care mamele și tații o primesc ca indemnizație de înlocuire a salariului dacă rămân acasă după nașterea unui copil, va fi plătită doar cuplurilor cu un venit anual impozabil maxim de 175.000 de euro. În cazul părinților singuri, limita din aprilie va fi de 150.000 de euro. Aceasta se va aplica doar părinților al căror copil se naște la 31 martie 2024 sau după această dată.

Legea privind energia în construcții, sau așa-numita “lege a încălzirii”, a fost subiectul unor dezbateri aprinse – aceasta urmează să intre în vigoare în 2024. Începând din ianuarie, doar sistemele de încălzire care se bazează în proporție de 65 % pe energie regenerabilă pot fi instalate în clădirile noi din noile zone de dezvoltare. În multe cazuri, este probabil ca aceasta să fie o pompă de căldură.

În timp ce consumatorii s-ar putea confrunta cu unele obstacole la instalarea sistemelor de încălzire începând cu 2024, vor exista mai puține obstacole la instalarea așa-numitelor centrale electrice de balcon. Acestea sunt utilizate pentru a produce electricitate folosind energia solară. Guvernul german a adoptat acum modificările relevante la legea privind închirierea și condominiul. Bundestag-ul mai trebuie să își dea aprobarea.

De la 1 aprilie, adulții în vârstă de 18 ani și peste vor putea deține 25 de grame de canabis în locuri publice. În zonele private, va fi permisă o cantitate de până la 50 de grame provenite din cultivarea la domiciliu. Trei plante pot fi cultivate în mediul privat. La 1 iulie, cluburile de canabis pentru cultivarea în comun vor deveni posibile. Cu toate acestea, rezoluția necesară a Bundestagului cu privire la aceste planuri ale semaforului este încă în așteptare.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu