senior woman in eyeglasses and earrings
Photo by SHVETS production on Pexels.com

Pensie de văduv/ă: Modificări ale pensiei începând cu 1 iulie 2024

De la 1 iulie 2024, în Germania vor intra în vigoare modificări importante ale alocațiilor pentru pensiile de văduvă și de văduv. Aceste ajustări sunt menite să le permită celor afectați să primească un venit mai mare fără o reducere a pensiei lor.

Alocația generală pentru văduve și văduvi va fi majorată la 1.038,50 euro. Există, de asemenea, majorări speciale pentru pensionarii cu copii care mai primesc o pensie de orfan. Pentru acești copii, alocația suplimentară crește la 220,19 euro pe copil.

Atunci când se calculează aceste cote, este important de reținut că acestea sunt cote nete. Aceasta înseamnă că pentru calcul se utilizează venitul după deducerea impozitelor și a contribuțiilor la asigurările sociale.

Cu toate acestea, asigurarea de pensie nu utilizează venitul net real, ci îl calculează în mod teoretic din venitul brut. Acest lucru se face prin aplicarea unor procente forfetare care sunt stabilite prin lege pentru diferite tipuri de venituri.

Pentru salariile obișnuite care sunt supuse contribuțiilor de asigurări sociale, veniturile brute sunt reduse cu o rată forfetară de 40% pentru a determina venitul net care trebuie recunoscut.

În cazul unui venit brut de 15 500 de euro, de exemplu, acest lucru ar însemna că trebuie recunoscut un venit net de 9 300 de euro. În cazul în care acest venit este mai mic decât alocația relevantă, pensia nu este redusă și este plătită integral.

Pensiile începând din 2011 sunt reduse cu 14% la calcularea venitului eligibil. Acest lucru înseamnă că o pensie brută de 1 200 EUR conduce la o pensie netă teoretică de 1 032 EUR, care este, de asemenea, sub suma neimpozabilă și, prin urmare, nu conduce la o reducere a pensiei de văduvă sau de văduv.

În cazul în care venitul total depășește indemnizația, 40 % din suma excedentară este dedusă din pensia de văduvă sau de văduv. Există o serie de caracteristici speciale și excepții care trebuie luate în considerare pentru a ține cont de situații speciale și de diferite tipuri de venituri.

Am pregătit un exemplu de calcul pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine modificările aduse pensiei de văduvă.

Să ne imaginăm că doamna Anna, pe lângă pensia de văduvă, primește și un venit propriu din munca cu fracțiune de normă și are doi copii de vârstă școlară care primesc, de asemenea, o pensie de orfan.

Doamna Anna câștigă 1.500 de euro brut pe lună din munca sa cu jumătate de normă. În plus, ea primește o pensie de orfan de 300 de euro pentru fiecare dintre copiii săi. Propria pensie legală este de 1.200 de euro brut.

Pasul 1: Calcularea venitului net fictiv din veniturile salariale
Venitul salarial brut al doamnei Anna se reduce cu o rată forfetară de 40 % pentru a determina venitul net care urmează să fie aplicat: Venit net fictiv=1 500 euro-40%=900 euro.

Etapa 2: Calcularea pensiei nete teoretice
Pensia dvs. brută de 1 200 de euro se reduce cu 14% pentru a determina venitul net care trebuie compensat din pensie: Pensia netă teoretică=1 200 euro-14%=1 032 euro

Etapa 3: Aplicarea noilor indemnizații
Alocația generală pentru văduve va fi de 1.038,50 euro începând din iulie 2024. În plus, există o alocație de 220,19 euro pe copil pentru pensia de orfan. Pentru cei doi copii, aceasta ar duce la o alocație suplimentară de: 2×220,19 euro = 440,38 euro

Prin urmare, valoarea totală a scutirii de impozit pentru dna Anna este de: 1 038,50 euro + 440,38 euro = 1 478,88 euro.

Etapa 4: Compararea venitului net fictiv cu suma neimpozabilă
Suma venitului net fictiv al doamnei Anna din muncă și a pensiei sale nete fictive este: 900 euro + 1 032 euro = 1 932 euro

Deoarece acest venit total depășește suma neimpozabilă de 1 478,88 euro, 40% din suma excedentară este dedusă din pensia de văduvă: Excedent= 1 932 euro-1 478,88 euro= 453,12 euro

Compensație = 40%×453,12 euro= 181,25 euro

Pensia de văduvă a doamnei Anna este redusă cu 181,25 euro. Acest exemplu arată cum funcționează în practică noile alocații și reguli de compensare pentru a proteja și sprijini veniturile văduvelor și văduvelor cu copii.

Pe lângă creșterea indemnizațiilor, de la 1 iulie va crește și valoarea pensiilor. Concret, acest lucru înseamnă că fiecare punct de câștig personal va fi evaluat la 39,32 euro, ceea ce corespunde unei creșteri de 4,57%. Această ajustare va duce la o creștere vizibilă a pensiilor, de care vor beneficia toți pensionarii.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu