Audierea la CEJ: Are nevoie cartea de identitate de amprentele digitale?

Obligația de a da amprentele digitale pentru cartea de identitate este controversată. Ieri, Curtea Europeană de Justiție a organizat o audiere pe această temă la Luxemburg. Un activist pentru drepturile civile a depus o plângere.

Instanțele germane au semnalat deja acest lucru, iar acum se conturează o imagine similară în fața Curții Europene de Justiție (CEJ

Detlev Sieber, de la organizația pentru drepturi civile Digitalcourage, a intentat acțiunea, inițial la Tribunalul Administrativ din Wiesbaden: Sieber a cerut orașului o carte de identitate fără a lăsa date biometrice sub formă de amprente digitale. Judecătorii au transmis apoi cazul la Curtea Europeană de Justiție (CEJ).

Avocat Wilhelm Achelpöhler (dreapta) si clientul sau, Kläger Detlev Sieber – CC-BY 4.0 Konstantin Macher

Faptul că preocupările juridice din Wiesbaden nu sunt un caz izolat a fost confirmat între timp: La sfârșitul lunii februarie, Tribunalul Administrativ din Hamburg a ordonat ca o persoană să primească o carte de identitate fără amprentele digitale stocate.

Îndoieli din interiorul rândurilor

Sesiunea de la CEJ a avut loc acum în fața Marii Camere – un semn că instanța este conștientă de această dimensiune. Peste 300 de milioane de cetățeni ai UE sunt afectați de Regulamentul 2019/1157. Începând din 2021, acesta îi obligă pe toți cetățenii UE să furnizeze două amprente digitale de îndată ce solicită o nouă carte de identitate. Datele biometrice vor fi apoi stocate pe un cip din cartea de identitate.

UE afirmă că regulamentul are rolul de a proteja împotriva falsificării și ar trebui să faciliteze autorităților stabilirea unei legături fiabile între o persoană și cartea sa de identitate. Cu toate acestea, potrivit Autorității Europene pentru Protecția Datelor, acest lucru nu este necesar. În 2018, el a recomandat deja utilizarea unor alternative care să prevină falsificările în aceeași măsură – dar care, în același timp, protejează dreptul fundamental la protecția datelor.

În afară de protecția împotriva falsificării, există un al doilea argument: cu noul pașaport, cetățenii UE ar putea circula liber în interiorul și între țări. Pentru critici, acest argument este, de asemenea, un pretext. La urma urmei, majoritatea cetățenilor UE au deja un pașaport. Iar atunci când călătoresc în interiorul UE, pașaportul este oricum foarte puțin verificat.

Motive pretextuale

Acum este vorba despre Luxemburg. Marți dimineață, părțile și-au prezentat punctele de vedere juridice în fața celor 15 judecători prezenți în Grande Salle Palais. Wilhelm Achelpöhler, avocatul reclamantului, a început cu principalul său punct de atac: amprentele digitale nu servesc doar scopului de a permite cetățenilor UE să circule liber în interiorul și între state. Dimpotrivă, regulamentul permite în mod explicit autorităților naționale să acceseze datele biometrice din orice motiv, cum ar fi aplicarea legii. “Regulamentul nu limitează utilizarea datelor la ceea ce este necesar”, a declarat Achelpöhler.

De asemenea, avocatul a explicat din nou care este traseul pe care îl urmează datele. De îndată ce cetățenii UE solicită o nouă carte de identitate, autoritatea competentă preia datele biometrice sub forma a două amprente digitale. Ulterior, datele extrem de sensibile rămân în posesia autorității pentru o perioadă de până la 90 de zile, precum și a companiei care produce ulterior cartea de identitate. De regulă, datele ar trebui să fie șterse în momentul în care se ridică cartea de identitate. Dar, în baza legilor naționale, statul poate avea acces la date în această perioadă.

După 90 de zile, pericolul de acces este redus: datele se află doar pe un mic cip din cartea de identitate. Autoritățile pot avea acces la acest cip doar cu ajutorul unui cititor special. Și numai în scopul de a verifica autenticitatea cărții de identitate și a identității persoanei.

90 de zile Vestul Sălbatic

Cu toate acestea, 90 de zile reprezintă o perioadă lungă de timp pentru UE, care, de altfel, dorește să se poziționeze ca un pionier în materie de protecție a datelor. Achelpöhler afirmă în cadrul audierii: “De ce ar trebui să colectați amprentele digitale ale cetățenilor atunci când emiteți o carte de identitate și să le folosiți timp de 90 de zile pentru orice scop potențial în conformitate cu legislația națională? O astfel de reglementare îi neliniștește pe cetățeni și duce la teama că statul va folosi datele împotriva lor fără niciun motiv.

Konstantin Macher, un purtător de cuvânt al Digitalcourage, a formulat din nou critici fundamentale într-un comunicat de presă după audiere: “Chiar și după mai multe solicitări, Comisia Europeană și Consiliul nu au putut explica cum se poate exclude un pericol pentru datele biometrice ale cetățenilor în cauză. Acest lucru nu poate fi prevenit: odată ce datele sunt colectate, există riscul de scurgere și utilizare abuzivă a datelor. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să existe, în primul rând, nicio cerință privind amprentele digitale.”

Reprezentanții Comisiei, ai Parlamentului și ai Consiliului au apărat cu vehemență cerința privind amprentele digitale în fața CEJ. Acest lucru nu este deloc surprinzător, la urma urmei, regulamentul se întoarce la aceste instituții. O reprezentantă a Consiliului Uniunii Europene a subliniat în mod repetat în declarația sa că datele sunt în siguranță față de acces.

Următorul pas în procedură este acum publicarea opiniei avocatului general la 29 iunie. În marea majoritate a cazurilor, instanța dă curs acestor solicitări. Nu a fost încă stabilită o dată pentru pronunțarea hotărârii finale.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu