Din 2 februarie 2022, șoferii trebuie să înregistreze manual trecerea granițelor

Începând de la 2 februarie 2022, șoferii de camion trebuie să înregistreze manual trecerea granițelor în tahograful digital, dacă aceasta nu se face automat.

Pachetul de Mobilitate a fost aprobat de UE în iulie 2020, iar primele măsuri, legate de timpii de condus și de odihnă.

Alte măsuri vor intra în vigoare în luna februarie a acestui an. Pachetul din februarie se concentrează pe măsuri împotriva companiilor de transport de tip cutie poștală, cu vehicule înmatriculate într-o anumită țară și activitatea principală în alte țări.

Noul regulament cere ca șoferii care efectuează operațiuni de transport internațional sau cabotaj să primească salariul minim din respectiva țară. Sunt excluse de la această obligație țările de tranzit sau transporturile bilaterale.

Pentru un control mai bun, companiile de transport trebuie, înainte de efectuarea unui serviciu de transport, să declare detașarea șoferilor în sistemul electronic centralizat IMI al Comisiei Europene.

Tot din februarie vor intra în vigoare noi reguli privind limitarea cabotajului și accesul la piața de transport. Principalele măsuri care se aplică de la 2 februarie 2022:

  • camioanele trebuie să revină în țara de reședință la cel mult 8 săptămâni
  • se permit 3 operațiuni de cabotaj în 7 zile, urmate de o perioadă de pauză de 4 zile
  • tahografe pentru vehiculele sub 3,5 t în transport internațional (de la 21 februarie)
  • exceptare de la aplicarea directivei detașării pentru transport bilateral și tranzit și doar pentru câte o operațiune de cross-trade legată de fiecare sens dintr-un transport bilateral.

Exceptare de la aplicarea directivei detașării pentru transport bilateral și tranzit și doar pentru câte o operațiune de cross-trade legată de fiecare sens dintr-un transport bilateral.

Șoferii de camion vor avea și ei noi responsabilități de la acea dată. Astfel, șoferii care fac transport internațional vor trebui să înregistreze manual, în tahograf, fiecare trecere a frontierei, dacă aceasta nu se face automat.

Înregistrarea se va face la începutul primei opriri în noua țară, cât mai aproape de graniță cu putință. Dacă trecerea frontierei se face în timpul unei călătorii cu feribotul sau trenul, șoferul trebuie să facă înregistrarea manuală în portul sau stația de sosire.

Înregistrarea trecerii frontierei era deja obligatorie, din august 2020, pentru vehiculele echipate cu tahograf analog. Regula se extinde de la 2 februarie 2022 și asupra vehiculelor echipate cu tahografe digitale.

Andrea Schmidt