man doing a sample test in the laboratory
Photo by Edward Jenner on Pexels.com

Embrion uman creat artificial pentru prima dată

Viața din laborator: Noile descoperiri legate de primul embrion uman cultivat ar trebui să ajute la o mai bună înțelegere a bolilor genetice și a avorturilor spontane. Cu toate acestea, această lucrare revoluționară ridică, de asemenea, întrebări de ordin etic și juridic.

Oamenii de știință conduși de biologul britanico-polonez Magdalena Zernicka-Goetz au reușit, se pare, pentru prima dată să producă embrioni umani în laborator. Aceștia nu au fost creați din fuziunea unui ovul natural cu un spermatozoid natural, așa cum se întâmplă în cazul inseminării artificiale, ci au fost produși din celule stem embrionare. Acest lucru este conform unui reportaj din ” Guardian “.

Potrivit raportului, țesutul seamănă cu cele mai timpurii stadii de dezvoltare umană și depășește cu puțin stadiul de dezvoltare de 14 zile al unui embrion natural. Acesta ajunge la începutul unei etape de dezvoltare cunoscută sub numele de gastrulare. Acesta este momentul imediat înainte ca embrionul să se transforme dintr-un corp celular în formarea diferitelor linii de celule, formând axele de bază ale corpului.

Deși structurile nu au nici o inimă care să bată și nici un început de creier, ele conțin celule care în mod normal ar trebui să formeze placenta, sacul vitelin și embrionul însuși.

Embrionul uman creat artificial pentru prima dată – ce înseamnă acest lucru

Echipa lui Zernicka-Goetz și un grup rival de la Institutul Weizmann din Israel reușiseră deja să creeze embrioni sintetici de șoarece din celule stem la sfârșitul anului trecut. De atunci, a început o cursă pentru a transfera această lucrare la modele umane. Acum, presupusa descoperire. Niciodată până acum nu a fost creat un embrion uman fără celule germinale.

Dar ce înseamnă rezultatele cercetării în termeni concreți? Nu există nicio perspectivă de utilizare clinică a embrionilor sintetici în viitorul apropiat. Ar fi ilegală implantarea lor în uterul unei paciente. Potrivit raportului Guardian, nu este, de asemenea, clar dacă aceștia au potențialul de a se maturiza dincolo de stadiul de dezvoltare.

Cu toate acestea, oamenii de știință speră că munca lor va oferi o perspectivă crucială asupra efectelor bolilor genetice și a cauzelor biologice ale avorturilor spontane recurente.

Nu există încă o publicație științifică oficială

Încă nu există o publicație științifică oficială privind acest studiu. În consecință, evaluările inițiale ale experților sunt prudente. “Fără o pretipărire detaliată sau un studiu revizuit de colegi, nu este posibil să comentăm semnificația științifică”, a declarat James Briscoe, cercetător în domeniul celulelor stem la Institutul Francis Crick.

În general, însă, modelele sintetice de embrioni umani create din celule stem au un mare potențial. Modelele de embrioni umani ar putea oferi “informații fundamentale despre etapele critice ale dezvoltării umane”. “Aceste etape au fost foarte greu de studiat și este un moment în care multe sarcini eșuează”, a declarat Briscoe.

Întrebările etice și juridice rămân deschise – experții solicită o reglementare

Dar activitatea ridică, de asemenea, probleme etice și juridice serioase. Embrionii obținuți în laborator nu sunt acoperiți de legislația în vigoare în multe țări. “Spre deosebire de embrionii umani creați prin fertilizare in vitro, pentru care există un cadru legal ferm, în prezent nu există reglementări clare pentru modelele de embrioni umani derivate din celule stem”, explică Briscoe. Există o “nevoie urgentă de acțiune”.

“Rezultatele sugerează că vom dezvolta în curând o tehnologie pentru a crește aceste celule dincolo de limita de 14 zile”, a declarat cercetătorul în genomică Ildem Akerman de la Universitatea din Birmingham. “Cu toate acestea, capacitatea de a face ceva nu justifică faptul că se face; trebuie stabilite și menținute cadrele etice”.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu