Accident în timpul educației la domiciliu (Home­schoo­ling) se consideră accident de muncă

În cazul unui accident în timpul lecțiilor prin transmisie video, se aplică asigurarea legală de accidente, conform Tribunalului Regional Superior din München. Nu este decisiv dacă camera și microfonul au fost pornite în timpul evenimentului.

În timpul pandemiei Corona, școlile au fost închise temporar, iar elevii au învățat de acasă. În timpul acestei așa-zise educații la domiciliu, reclamantul din acest caz a vrut să ia o carte pentru a lucra la o temă. Făcând acest lucru, ea a căzut și s-a rănit la față în mod deloc neglijabil. Cu toate acestea, compania de asigurări de accidente legale pârâtă a fost de părere că nu a existat un accident de muncă în sensul § 8 SGB VII și a refuzat să accepte acoperirea asigurării.

Compania de asigurări de accidente pârâtă a susținut că elevii sunt în principiu asigurați împotriva accidentelor atunci când frecventează cursurile (§ 2 nr. 8b SGB VII). Cu toate acestea, în cazul activităților din cadrul “muncii liniștite”, care se desfășoară în mod independent la domiciliu, fără supraveghere și îndrumare din partea școlii, această protecție de asigurare nu se aplică. În timpul lecției la domiciliu în cauză, camerele și microfoanele elevilor au fost oprite. Prin urmare, profesorul nu ar fi putut exercita supravegherea, iar protecția legală de asigurare împotriva accidentelor nu s-a aplicat.

Oprirea aparatului foto nu pune capăt acoperirii de asigurare

În prezent, Tribunalul Social (Sozialgericht, SG) din München contrazice această argumentație și dă dreptate elevului reclamant (hotărârea din 22.05.2023, ref. S 9 U 158/22). Ridicarea și aducerea unei cărți era strâns legată de lecții – chiar și în cadrul educației la domiciliu. Acest lucru nu a întrerupt acoperirea asigurării. Faptul că camerele și microfoanele au fost pornite în timpul orelor de educație la domiciliu nu a fost decisiv pentru a stabili dacă se aplica sau nu acoperirea asigurării legale de accidente. În plus, profesorul a putut contacta elevii în orice moment prin intermediul unor instrucțiuni individuale.

Prin completarea articolului 8 alineatul (1) teza 3 din Codul social, cartea VII, legiuitorul a clarificat între timp că munca la domiciliu era asigurată în același mod ca și munca la locul de muncă. Din acest motiv, instanța a hotărât că accidentul elevului ar trebui să fie, de asemenea, recunoscut ca accident de muncă.

Hotărârea nu este încă definitivă.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu