black car
Photo by Sarmad Mughal on Pexels.com

In timpul frânării de urgență nu poti pretinde siguranta

Cumpărătorul unei mașini nu poate returna mașina pentru că nu poate fi condusă confortabil în timpul unei frânări de urgență. În special în cazul mașinilor mai puțin costisitoare, acest lucru nu era de așteptat, potrivit OLG Zweibrücken.

La scurt timp după ce a cumpărat o mașină nouă, reclamantul din acest caz a dorit să se retragă din contractul de cumpărare și să returneze mașina. Motivul a fost o senzație de conducere nesigură percepută în timpul frânării bruște. Atunci când șoferul a fost nevoit să frâneze puternic în două situații, a avut impresia că noua sa mașină era greu de stabilizat și că trăgea puternic spre dreapta. Dealerul autoturismului a verificat mașina de mai multe ori ca răspuns la plângerea cumpărătorului. Cu toate acestea, din punctul de vedere al cumpărătorului, problema nu a fost rezolvată.

Cumpărătorul s-a adresat apoi în instanță, dar nu a avut câștig de cauză în primă instanță la Tribunalul Regional din Kaiserslautern (hotărârea din 14 septembrie 2021, cauza nr. 4 O 945/19) și acum, de asemenea, în apel la Tribunalul Regional Superior (OLG) din Palatinat Zweibrücken (hotărârea din 15 decembrie 2022, cauza nr. 4 U 187/21).

În opinia OLG, nu existau, de asemenea, defecte ale vehiculului care să justifice rezilierea contractului de vânzare-cumpărare. Pentru a evalua dacă a existat un defect, opinia obiectivă a unui cumpărător mediu a fost decisivă – cu excepția cazului în care părțile au convenit altfel. Simpla așteptare internă a cumpărătorului că supravirarea descrisă nu ar trebui să apară în timpul frânării de urgență nu a fost luată în considerare.

Așteptările față de vehicul depind și de preț

Senatul a chemat un expert pentru a lua o decizie. Expertul a confirmat că nu existau defecte de siguranță în vehicul și că mecanismele de siguranță încorporate reacționau în mod fiabil. Potrivit raportului expertului, vehiculul avea, de asemenea, un sistem electronic de control al stabilității încorporat, care a compensat supravirarea percepută ca fiind neplăcută.

Un alt factor decisiv pentru instanță a fost faptul că fenomenul descris de supravirare a apărut doar în mod excepțional în situația unei frânări de urgență – și, prin urmare, foarte rar. Acest fenomen era întotdeauna excepțional pentru toți conducătorii de autoturisme și era însoțit în mod regulat de un comportament neobișnuit al mașinii la volan.

Potrivit OLG, cumpărătorul mediu nu se așteaptă, prin urmare, ca un autovehicul să poată fi întotdeauna condus confortabil în situații excepționale precum frânarea de urgență. Acest lucru a fost cu atât mai adevărat cu cât acest caz nu a implicat un vehicul din segmentul superior de preț.

Prin urmare, experiența neplăcută de conducere în timpul frânării de urgență nu a dat dreptul cumpărătorului din acest caz să se retragă din contractul de achiziție a autovehiculului și să returneze autovehiculul. Hotărârea este obligatorie din punct de vedere juridic.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu