Arhiva erichmocanu.tv – EFA 

Etichete de avertizare pe băuturile alcoolice: Devine aceasta o tendință?

Irlanda este lider în UE în ceea ce privește etichetele de avertizare de pe băuturile alcoolice. Vor apărea noi reglementări și în Germania sau alte state membre, asemănătoare avertismentelor și fotografiilor șocante de pe pachetele de țigări? Răspunsuri la cele mai importante întrebări.

Încă nu este clar cum anume vor arăta etichetele de avertizare de pe băuturile alcoolice. Dar faptul că acestea vor trebui să fie tipărite pe toate sticlele și conservele începând din 2026 a fost decis într-un prim stat membru al UE: Irlanda este liderul acestui regulament de etichetare.

Comisarul guvernamental federal pentru droguri și dependență salută abordarea și anunță el însuși măsuri suplimentare. Cu toate acestea, reprezentanții industriei consideră că reglementările existente în Germania sunt suficiente.

Ce anume planifică Irlanda?

Potrivit guvernului irlandez, etichetele de avertizare de pe produsele din tutun au avut deja un efect. Acum, etichetele de pe sticlele de bere și whisky trebuie să avertizeze asupra unor pericole precum bolile hepatice sau cancerul. Scopul este ca consumatorii să ia o decizie echilibrată, declarase ministrul Sănătății, Stephen Donnelly. “Această lege ar trebui să ne ofere tuturor o mai bună înțelegere a conținutului de alcool și a riscurilor pentru sănătate asociate cu consumul de alcool”.

Reglementări sunt deja în vigoare și în alte țări din UE. În Franța, de exemplu, publicitatea trebuie să atragă atenția asupra pericolelor, în special pentru femeile însărcinate. Însă Irlanda va fi prima țară care va introduce etichetarea sanitară pe toate produsele alcoolice, după cum a lăudat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în luna mai.

Este nevoie de acțiune și în Germania?

Comisarul guvernului federal pentru droguri și dependență, Burkhard Blienert, îndeamnă la restricții mai extinse privind publicitatea pentru alcool și la o mai mare protecție pentru tineri. Publicitatea joacă un rol decisiv în a determina dacă și cât de mulți oameni devin conștienți de alcool.

Acest lucru îi afectează și pe cei care au deja o problemă gravă de dependență și, prin urmare, sunt și mai puțin capabili să se protejeze. Publicitatea la alcool trebuie oprită în primul rând acolo unde copiii și tinerii o percep. Avertizările de pe etichete sunt un pas în direcția corectă. Dar este nevoie de mai mult.

Ce spun producătorii?

După părerea producătorilor de alcool, reglementările existente sunt suficiente, după cum arată clar asociațiile lor. Consumul de băuturi alcoolice, în special de bere cu conținut de alcool, este în scădere de mulți ani, subliniază Asociația Berarii Germani. Consumul de alcool de către copii și tineri este, de asemenea, în scădere de ani de zile.

În curând, fiecare al zecelea litru de bere produsă în Germania va fi fără alcool. La fel ca și asociația producătorilor de bere, Institutul german al vinului și Asociația federală a industriei și importatorilor germani de băuturi spirtoase se bazează pe angajamente voluntare.

Cum se comportă UE în cazul în care Irlanda se descurcă singură?

Organismele europene de supraveghere a concurenței, și anume Comisia Europeană, tolerează abordarea de sine stătătoare. Autoritățile irlandeze au demonstrat suficient că măsurile se bazează pe dovezi științifice și că au ținut cont de preocupările legate de sănătatea țării, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Restricțiile rezultate pe piața internă sunt proporționale, a spus ea. Pe de altă parte, Asociația berarilor germani susține că etichetarea alimentelor în UE este reglementată în mod uniform și că toate statele trebuie să o respecte. Asociația europeană a vinurilor CEEV și asociația producătorilor Spirits Europe au criticat, de asemenea, normele diferite pentru piața comună.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu