landscape man people woman
Photo by Nasasira Ivan on Pexels.com

În Uganda, homosexualii pot fi acum executați

Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a semnat o lege împotriva actelor homosexuale. Acest lucru a fost declarat luni de un purtător de cuvânt al parlamentului. Potrivit presei, biroul președintelui a confirmat, de asemenea, semnarea legii.

Printre altele, legea prevede pedeapsa cu moartea pentru homosexualii condamnați pentru viol sau pentru că au întreținut relații sexuale cu minori sau persoane cu handicap. Persoanele sau grupurile care militează pentru persoanele homosexuale, cum ar fi activiștii LGBT, pot fi pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare.

Parlamentul “dezamorsează” legea

LGBT este abrevierea în limba engleză pentru lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali. Varianta LGBTQ este, de asemenea, adesea utilizată. Alte variante sunt LGBTQI sau LGBTQIA+. Fiecare literă reprezintă identitatea de gen sau orientarea sexuală a unei persoane.

Cu puțin peste o lună în urmă, Museveni a retrimis o primă versiune a legii în parlament. Președintele își exprimase îngrijorarea că legea ar putea fi vulnerabilă din punct de vedere juridic. În versiunea sa inițială, legea ar fi incriminat, de asemenea, homosexualii care solicită în mod voluntar tratament medical. Parlamentul a modificat acum acest aspect.

Clinicile îi refuză pe homosexuali

Chiar și înainte ca legea să fie semnată, efectele s-au făcut simțite, potrivit activistului LGBT ugandez Sam Ganafa. Spitalele îi refuzau pe homosexuali, deoarece unitățile se temeau să nu fie hărțuite de guvern. “Aceasta este o veste tristă. Oamenii noștri trebuie să se ascundă din nou”, a declarat Ganafa pentru Deutsche Presse-Agentur.

Progresele înregistrate de Uganda în lupta împotriva HIV sunt acum în mare pericol, a declarat, printre altele, Programul ONU privind SIDA (UNAIDS). Acesta a declarat că stigmatizarea și discriminarea asociate cu adoptarea legii au dus deja la un acces limitat la serviciile de prevenire și tratament.

“Încrederea, confidențialitatea și angajamentul fără stigmatizare sunt esențiale pentru orice persoană care caută asistență medicală”, au scris UNAIDS, Fondul global de combatere a SIDA, tuberculozei și malariei și Planul de urgență al președintelui SUA pentru ajutorarea persoanelor bolnave de SIDA (PEPFAR) într-o declarație comună.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu