Legitimatie cu handicap grav si cum il primesc?

Aproape două din trei persoane cu handicap au limitări fizice. Dar ce inseamna Simbolurile G, AG, H, BL, GL, TBL și RF care sunt notate pe spatele cardului persoanei cu handicap grav, si ce benefici am?

În conformitate cu Codul social german (SGB IX), persoanele au un handicap dacă funcția lor fizică, capacitatea mentală sau sănătatea lor mintală este susceptibilă să se abată de la starea tipică vârstei lor pentru mai mult de șase luni și, prin urmare, participarea lor la viața în societate este afectată.

Restricțiile se pot referi exclusiv la abilitățile mentale sau la funcțiile fizice. Dacă ambele sunt combinate sau dacă există și alte deficiențe – mentale sau psihologice sau senzoriale, cum ar fi surdocecitatea – este vorba de un caz de handicap multiplu.

Aproape două din trei persoane cu handicap au limitări fizice. Proporția persoanelor cu dizabilități mentale sau psihologice este de 13% în total. Cifrele se referă la anchetele Oficiului Federal de Statistică privind persoanele cu handicap grav.

În conformitate cu Codul social german (SGB IX), persoanele au un handicap dacă funcția lor fizică, capacitatea mentală sau sănătatea lor mintală este susceptibilă să se abată de la starea tipică vârstei lor pentru mai mult de șase luni și, prin urmare, participarea lor la viața în societate este afectată.

Restricțiile se pot referi exclusiv la abilitățile mentale sau la funcțiile fizice. Dacă ambele sunt combinate sau dacă există și alte deficiențe – mentale sau psihologice sau senzoriale, cum ar fi surdocecitatea – este vorba de un caz de handicap multiplu.

Funcțiile sunt limitate

Un handicap fizic este o limitare fiziologică a corpului uman. O persoană cu un handicap fizic este o persoană ale cărei funcții fizice sunt afectate din cauza unor leziuni ale sistemului musculo-scheletic, a unor leziuni ale organelor sau a unei boli. Un astfel de handicap poate fi congenital, de exemplu, poate avea cauze genetice. Daunele pot fi, de asemenea, dobândite în cursul vieții, de exemplu, ca urmare a unui accident sau a unei boli cronice.

Cauzele dizabilității fizice

Dizabilitatea fizică include toate manifestările și gradele de gravitate ale deficiențelor fizice. Cauzele pot fi:

 • Leziuni ale sistemului nervos central: paraplegie, leziuni cerebrale, tulburări de mișcare cerebrală (de exemplu, spasticitate), scleroză multiplă, divizarea coloanei vertebrale, poliomielită, boala Parkinson.
 • Afectarea sistemului scheletic: curburi ale coloanei vertebrale (de exemplu, scolioză), boli ale oaselor fragile, deformări articulare
 • Deformări ale sistemului scheletic: absența membrelor (amelia), malformații ale unuia sau mai multor membre (dismelia), despicături la nivelul mâinii sau al piciorului
 • Leziuni ale membrelor: Pierderea membrelor, în urma unor accidente, amputații, din cauza unor tumori sau boli vasculare, malformații ale membrelor
 • Boli ale sistemului muscular: Slăbiciune musculară, atrofie musculară
 • Boli inflamatorii ale oaselor și articulațiilor: artrită

Cum se depistează gradul de handicap

Gradul de handicap (GdB) cuantifică gravitatea unui handicap, indiferent dacă este vorba de o deficiență fizică sau mentală. GdB poate fi cuprins între 20 și 100. Gradul de handicap se stabilește la cerere, pe baza unui certificat medical. În cazul în care există mai multe deficiențe, se determină un GdB global.

Persoanele cu un GdB de 50 sau mai mare au un handicap grav. Acestea pot solicita un card de persoană cu handicap grav, care urmărește să compenseze dezavantajele cu o serie de avantaje, de exemplu, prestații financiare, alocații fiscale sau reglementări speciale privind protecția împotriva concedierii.

Ce inseamna Simbolurile G, AG, H, BL, GL, TBL și RF care sunt notate pe spatele cardului persoanei cu handicap

G = afectarea mobilității

Persoanele care nu pot călători fără dificultăți considerabile sau fără pericol pentru ei înșiși sau pentru alte rute din traficul local (care sunt de obicei încă acoperite pe jos) și care au o capacitate de mers limitată sunt considerate a fi afectate semnificativ în capacitatea lor de a se deplasa pe drum și primiți marca „G”. În cazul persoanelor cu dezorientare, cu afecțiuni interne sau ca urmare a convulsiilor, se presupune că există o afectare semnificativă a capacității de deplasare pe drum.

Este cazul, de exemplu, cu tulburările funcționale ale membrelor inferioare și/sau ale coloanei lombare cu un grad de handicap de cel puțin 50. Tulburări ale capacității de orientare există, de exemplu, la persoanele cu deficiențe de vedere cu un GdB de 70 sau la persoanele cu dizabilități mintale cu un GdB de 100.

baze juridice

aG — Handicap excepțional de mers

Persoanele care, din cauza severității limitărilor lor, nu se pot deplasa în afara autovehiculului decât cu ajutorul altora sau numai cu mare efort sunt handicapate excepțional și primesc marca aG.

Acestea includ următoarele persoane:

 • care nu pot purta un picior artificial sau pot purta doar o proteză în cușcă pelviană:
  • paraplegic
  • amputate duble ale coapsei
  • Dubla sub genunchi amputați
  • dezarticulare a șoldului
  • amputate transfemurale unilaterale
 • cu leziuni cardiace cu simptome severe de decompensare sau insuficiență de repaus
 • cu boli ale organelor respiratorii cu afectare severă a funcției pulmonare

În cazul dizabilităților excepționale de mers, trebuie să existe o restricție a capacității de mers și un grad de handicap de cel puțin 80. Alte tipuri de dizabilități de mișcare, cum ar fi marca G, nu sunt luate în considerare.

Numai folosirea unui scaun cu rotile nu este suficientă pentru a presupune o dizabilitate extraordinară de mers. Mai degrabă, folosirea constantă a scaunului cu rotile este decisivă dacă mișcarea este altfel posibilă numai cu ajutorul altora sau doar cu mare efort.

baze juridice

H – neputință

Persoanele care au nevoie în mod constant de ajutor extern în fiecare zi pentru a-și asigura existența personală pentru a face față activităților frecvente și regulate sau care trebuie monitorizate sau instruite în consecință sunt neajutorate și primesc nota H. Acest lucru este valabil și dacă sprijinul nu este permanent, ci constant. disponibilitatea de a oferi ajutor.

baze juridice

Bl— orbire

Nota Bl se acordă persoanelor complet nevăzătoare și persoanelor a căror acuitate vizuală totală cu ambii ochi este de maximum o cincizecime (acuitate vizuală de 0,02). Persoanele cu deficiențe de vedere primesc această notă și dacă au o deficiență de vedere care este echivalentă cu această acuitate vizuală. Acesta este cazul, de exemplu, când câmpul vizual este restrâns semnificativ.

baze juridice

Gl — surditate

Oamenii care sunt surzi de ambele părți sunt numiți surzi.
Persoanele cu deficiențe de auz care au o pierdere a auzului care se limitează la surditate și o tulburare severă de vorbire (de obicei congenitală sau dobândită în copilărie) primesc, de asemenea, nota.

baze juridice

Tbl – surdo-orbire

Persoanele cu handicap grav care au un grad de handicap de cel puțin 70 din cauza unei deficiențe de auz și un grad de handicap de 100 din cauza unei deficiențe de vedere primesc marca TBI.

baze juridice

B — însoțitor

Persoanele cu dizabilități severe care au nevoie în mod regulat de ajutor pentru utilizarea transportului public (ajutor la urcare și coborâre, ajutor la conducere sau ajutor pentru compensarea dezorientării) primesc nota B.

Cerințele sunt îndeplinite în cazul paraplegicilor, membrelor, nevăzătorilor și deficienților de vedere, deficienților de auz, deficientelor mintale și persoanelor care suferă de convulsii dacă se dă și afectarea semnificativă a mobilității în traficul rutier.

Cu toate acestea, marca nu înseamnă că persoana prezintă un pericol pentru sine sau pentru alții atunci când este neînsoțită.

baze juridice

1 clasă — clasa 1

Persoanele cu handicap grav de război cu o reducere a capacității de câștig de cel puțin 70 și care necesită cazare permanentă în clasa I primesc nota „1 Kl”.

baze juridice

 • § 3 alin. 1 nr. 6 SchwbAwV (regulament privind cartea de identitate cu handicap grav)
  Alte mărci
  gesetze-im-internet.de/schwbawv/__3.html
 • Condiții de transport ale Deutsche Bahn AG (Tfv 600), condiții de transport pentru grupuri speciale de persoane, secțiunea 2.4
  bahn.de/agb
RF — difuzare/televiziune

Persoanele cu handicap grav care se încadrează în următoarea listă de persoane primesc nota RF.

 • oameni orbi
 • Persoane cu deficiențe de vedere cu un grad de handicap de cel puțin 60 din cauza deficienței de vedere
 • oameni surzi
 • Persoane cu deficiențe de auz care nu pot comunica în mod adecvat chiar și cu aparatele auditive
 • Persoane cu handicap grav, cu un grad de handicap de cel puțin 80 și care nu pot participa constant la evenimente publice din cauza stării lor

baze juridice

Categorii din Grupuri speciale

Urmarii de război

În cazul unui drept la îngrijire conform Legii federale privind pensiile și al unui grad de consecințe a prejudiciului (GdS) de cel puțin 50, denumirea „invalid de război” este introdusă în cartea de identitate cu handicap grav.

baze juridice
EB — Eligibil pentru compensație

Persoanele cu handicap grav care primesc compensații în temeiul secțiunii 28 din Legea federală de compensare (victime ale persecuției național-socialiste) și au un grad de prejudiciu ca urmare (GdS) de cel puțin 50 primesc această notă.

Dacă există și compensații în temeiul Legii federale privind pensiile, se introduce doar denumirea „invalid de război”. Marca EB este introdusă numai la cerere explicită.

baze juridice
VB — îndreptățit la pensie

În cazul unui drept la îngrijire conform legilor federale, altele decât Legea federală privind pensiile, iar gravitatea consecințelor daunelor este de cel puțin 50, marca VB.

Acesta este, de asemenea, cazul dacă există mai multe drepturi la îngrijire (Legea federală privind pensiile, alte legi federale, Legea federală de compensare) și un grad general de daune ca urmare (GdS) de cel puțin 50 și marca EB sau denumirea „război”. deteriorat” nu a fost deja introdus.

Grup de oameni sunt foști soldați ai Bundeswehr cu handicap grav, oameni care fac serviciul în folosul comunității sau prizonieri politici din fosta RDG. Precum și persoanele care primesc despăgubiri în temeiul unei Legi de compensare.

baze juridice

Alte Simboluri conform legii statelor Federale

HS – Deficiențe de vedere severă (Mecklenburg-Pomerania de Vest)

În Mecklenburg-Pomerania de Vest, persoanele cu deficiențe de vedere severă primesc marca specială HS . O deficiență vizuală severă este atunci când vederea (acuitatea vizuală) nu este mai bună de 0,05 (1/20) la fiecare ochi.

În plus, persoanele cu dizabilități severe care au o deficiență vizuală severă corespunzătoare pot primi și această notă. Acesta este cazul când un grad de handicap de 100 se datorează numai deficienței de vedere, dar persoana nu este încă oarbă (marcajul Bl).

baze juridice
T — Eligibilitatea de a participa la serviciul de transport special (Berlin)

Persoanele cu dizabilități care îndeplinesc cerințele pentru  dreptul de a participa la serviciul special de transport al statului Berlin (fost: drept Telebus) primesc nota specială T în permisul pentru persoane cu handicap grav.

Sunt eligibile persoanele cu handicap grav cu marca aG și cu un grad de dizabilitate legat de mobilitate de cel puțin 80 și cu incapacitatea de a urca scările.

baze juridice

Cerere de eliberare a unui card pentru persoane cu handicap grav

Trebuie să atașați aceste documente la cerere.

 • Cerere de eliberare a unui card pentru persoane cu handicap grav – procedura de solicitare Documente:
 • Rapoarte recente de la spital
 • Rapoarte de externare din spital
 • Rapoarte ale medicilor
 • Raportul final de la Sanatoriu/SPA
 • Documente de reabilitare
 • Scrisori de specialitate

Ce instituție se ocupa de Evaluarea Gradului de Handicap si de eliberarea Cardului?

Instituția se numeste “Versorgungsamt” si este un termen în limba germană care se referă la o instituție responsabilă cu acordarea și administrarea unor beneficii sociale și asistență pentru persoanele cu handicap sau cu nevoi speciale în Germania. Acesta poate fi tradus în limba română ca “Oficiul de Asistență Socială”.

Versorgungsamt-ul are rolul de a evalua gradul de dizabilitate al unei persoane și de a acorda beneficii, servicii și sprijin adecvat în funcție de nevoile individuale. Aceste beneficii pot include alocații financiare, îngrijire medicală, asistență socială, ajutoare pentru echipamente speciale sau facilități de locuit adaptate.

De asemenea, Versorgungsamt-ul este responsabil pentru emiterea certificatelor de dizabilitate, care atestă gradul de handicap al unei persoane și îi conferă drepturi și beneficii suplimentare.

Este important de menționat că fiecare land (stat federal) din Germania poate avea propriul său sistem de asistență socială și, prin urmare, denumirea exactă și funcțiile Versorgungsamt-ului pot varia ușor.

Autoritățile responsabile pentru eliberarea cardului de persoană cu handicap grav de către statul federal

Atentie: Harta este in Lucru – Daca vrei sa ne ajuți cu adăugarea Adreselor contactează-ne: +40736041440 sau +40736041440

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu