Orban atacă Uniunea Europeană si ameninta cu iesirea din UE

Premierul ungar acuză UE de „un război sfânt, un jihad” și face apel la toleranță față de țara sa.

Premierul maghiar Viktor Orban a sugerat posibilitatea ca țara sa să părăsească UE pentru prima dată. Sub sloganul statului de drept, Uniunea Europeană poartă „un război sfânt, un jihad”, a declarat sâmbătă politicianul de dreapta într-un discurs adresat susținătorilor la Budapesta. Totodată, a făcut apel la „toleranță” față de Ungaria din partea UE. Altfel nu se va putea continua pe o cale comună.

Orban a vorbit cu câteva zile înainte ca Curtea Europeană de Justiție (CEJ) din Luxemburg să se pronunțe asupra noului mecanism al UE pentru statul de drept. Regulamentul prevede că fondurile de la bugetul comun al UE pot fi tăiate pentru țările care încalcă principiile statului de drept. Ungaria și Polonia au făcut apel împotriva mecanismului decis în decembrie 2020. CEJ este programată să-și anunțe hotărârea miercurea viitoare (16 februarie).

Organismele UE și organizațiile pentru drepturile omului îl acuză pe Orban, care guvernează Ungaria din 2010, că a desființat democrația și statul de drept. Orban a contracarat această evaluare sâmbătă. „Pentru ei, statul de drept este un mijloc prin care vor să ne frământe în ceva care le seamănă”, a spus el.

Totuși, Ungaria nu și-ar dori să devină ca Europa de Vest, așa cum nu se așteaptă ca Occidentul să adopte politici maghiare de azil sau de familie. Ungaria vrea să mențină UE unită „în ciuda înstrăinării culturale tot mai mari”. De aceea, Budapesta a făcut în mod repetat „oferte de toleranță” atât Bruxelles-ului, cât și Berlinului. „Nu există altă soluție, doar toleranță. Acesta este singurul mod în care putem găsi o cale comună”, a continuat Orban.

Aproape 80% dintre oamenii din Ungaria salută aderarea la UE. În trecut, Orban a lansat în mod repetat atacuri ascuțite împotriva „birocraților de la Bruxelles”, dar s-a oprit la amenințările de ieșire. Discursul său anual privind starea Uniunii a coincis sâmbătă cu începerea campaniei electorale.

Pe 3 aprilie, maghiarii vor alege un nou parlament. Pentru prima dată, Orban se confruntă cu o opoziție unită a cărei alianță variază de la stânga la dreapta. Sondajele de opinie prevăd o cursă dublă.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu