Din punct de vedere pur vizual, Elon Musk (52 de ani) se îndepărtează de designul testat cu Cybertruck, subliniind eforturile de inovare ale mărcii. Foto: Tesla

Tesla – Cybertruck este prea greu, prea unghiular și prea nesigur

Tesla Cybertruck a fost dezvăluit în noiembrie 2019. Chiar și atunci, e-pick-up-ul Tesla a întâmpinat atât entuziasm, cât și critici. Din punct de vedere pur vizual, Elon Musk (52 de ani) se îndepărtează cu acest model de designul încercat și testat, subliniind eforturile de inovare ale mărcii. Și de a ieși în evidență cu orice preț. Vă poate plăcea sau nu.

În orice caz, Cybertruck are deja câțiva fani, iar precomenzile se adună. Acum, după ce începerea livrării a fost amânată în repetate rânduri, primele pick-up-uri au fost vândute în SUA.

Este mai mult decât discutabil dacă Musk va reuși să aducă Cybertruck-ul în UE și, prin urmare, în Germania. Pentru că, dacă te uiți mai atent la camionul futurist, îți dai seama că există provocări uriașe pentru a i se permite să ofere modelul și aici.

Promisiunea Tesla conform căreia Cybertruck este fabricat din “oțel blindat antiglonț” poate părea impresionantă pentru fanaticii siguranței, dar aceasta duce la o greutate excesivă. La aceasta se adaugă bateria grea a mașinii electrice.

Posesorii de permise de conducere clasa B (autoturisme normale) pot conduce toate vehiculele cu o greutate totală maximă autorizată de 3,5 tone. Greutatea brută a vehiculului este formată din greutatea fără încărcătură și din sarcina utilă a vehiculului.

Robustețea extremă face, de asemenea, ca Cybertruck să fie extrem de greu Foto: Tesla

Numai greutatea fără încărcătură a Cybertruck-ului este de cel puțin trei tone. Conform datelor transmise autorităților americane la începutul anului, Tesla Cybertruck este disponibil cu două greutăți brute diferite:

Clasa G – mai mult de 3629 kg până la 4082 kg.
Clasa H – mai mult de 4082 kg până la 4536 kg

Chiar și în cel mai “ușor” caz, e-pick-up-ul depășește limitele pentru conducerea cu un permis de conducere B în Germania. Prin urmare, în Germania, pentru a putea conduce Cybertruck, aveți nevoie de un permis de conducere pentru camioane (categoria C). Costuri: între 2000 și 3000 de euro. Sau trebuie să vă fi obținut permisul de conducere înainte de 01.01.1999. Atunci pot fi conduse și vehicule de până la 7,5 tone.

Protecția pietonilor este un aspect crucial al siguranței vehiculelor, care ar trebui să fie luat în considerare cu atenție atunci când se dezvoltă noi modele. Cu toate acestea, în cazul Tesla Cybertruck, atenția specială acordată protecției pietonilor pare să fi trecut în plan secund.

Volker Sandner, liderul ADAC pentru testele de impact, se îndoiește, de asemenea, că pietonii sunt protejați. Expertul a declarat pentru BILD: “Unghiul mare al pantei este un motiv de îngrijorare în acest caz, ceea ce înseamnă că, în cazul în care un pieton este lovit, nu există sprijin în zona inferioară și se poate produce o îndoire extremă în zona genunchilor, cu rănile aferente.”

Cu toate acestea, forma extremă a penei este probabil să fie o problemă și mai mare. “În funcție de mărimea pietonului, se poate întâmpla ca o parte a corpului să se rostogolească peste capotă, iar cealaltă parte să fie trasă sub vehicul.”

O modalitate prin care Tesla ar putea ocoli protecția pietonilor ar putea fi aceea de a oferi o serie mică pentru piața noastră – acest lucru ar face posibilă obținerea de scutiri de la reglementările privind înmatricularea. Sau categorisirea ca vehicul comercial. La urma urmei, furgonetele nu trebuie să îndeplinească cerințele de siguranță pentru pietoni și, prin urmare, pot fi omologate.

Germania și alte țări din UE nu sunt pur și simplu o națiune de preluare. Anul trecut, aici au fost înmatriculate aproximativ 20.000 de pick-up-uri noi. În comparație cu 2,6 milioane de vehicule “normale”, ceea ce reprezintă o cotă de piață de mai puțin de un procent. Mai mult, în UE (2022) s-au înregistrat doar 106 000 de înmatriculări noi de pick-up-uri.

Aproximativ 640.000 de unități ale celui mai bine vândut pick-up Ford, F-150, au fost vândute în SUA în 2022. În medie, un F-150 a fost vândut aici cam la fiecare 49 de secunde.

Ford F-150 este, de asemenea, cunoscut sub numele de Golf al SUA. Nu e de mirare, deoarece acest pick-up este unul dintre cele mai bine vândute vehicule din SUA – este disponibil și ca un Lightning complet electric Foto: Producător

Musk se concentrează pe producția de masă pentru modelele sale. Pentru a aduce Cybertruck-ul în Lumea Veche, el ar trebui să schimbe și conexiunea de încărcare. În America de Nord, fișa NACS (North American Charging Standard) este folosită pentru mașinile electrice. În UE, în schimb, s-a optat pentru fișa CCS2. Pentru o conversie în UE, Cybertruck ar avea nevoie de un nou hardware și de un nou software. Musk ar putea considera că efortul este prea mare atunci când se uită la cifrele de vânzări potențiale.

Când Musk a prezentat Cybertruck în 2019, a făcut afirmația grandioasă că pick-up-ul electric va avea o autonomie de 500 de mile (aproximativ 800 de kilometri). O promisiune pe care nu a reușit să o respecte cu modelul de producție.

Potrivit producătorului, versiunea cu un singur motor și tracțiune spate, care va fi lansată pe piață începând cu 2025, va reuși să parcurgă doar 250 de mile (aproximativ 400 de kilometri). Tesla acordă modelelor mai puternice All-Wheel Drive și Cyberbeast o autonomie de 340 de mile (aproximativ 547 de kilometri). Dezamăgirea clienților ar putea, de asemenea, să-i strice pătrunderea lui Musk și să reducă și mai mult vânzările în acest caz.

Cybertruck-ul Tesla poate fi, de asemenea, precomandat/rezervat aici – pentru 100 de euro. Dacă Cybertruck-ul nu va ajunge la noi, așa cum se pare că se va întâmpla în prezent, banii nu se pierd oricum și pot fi recuperați de la Tesla.

Dacă doriți cu adevărat să aveți un Cybertruck, puteți încerca, desigur, să importați pick-up-ul și să îl înregistrați la noi prin aprobare individuală. Cu toate acestea, este posibil ca acest lucru să implice lucrări de conversie. Costurile implicate nu trebuie subestimate.

Este foarte probabil ca sistemul de iluminat să trebuiască să fie convertit la standardele UE în momentul importului. Foto: Tesla

Pe lângă un preț de pornire destul de ridicat, de cel puțin 60.990 de dolari americani înainte de taxe (aproximativ 56.549 de euro), va trebui să plătiți, de asemenea, transportul, vama, omologarea individuală, rapoartele de expertiză și înmatricularea.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu