Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

UE prelungește autorizația pentru erbicidul Glifosat

Statele membre nu au reușit să ajungă la un acord, dar acum Comisia Europeană a luat o decizie: Controversatul erbicid glifosat poate fi utilizat încă zece ani – până în 2033. Germania se abținuse anterior de la vot.

Fermierii pot continua să folosească controversatul erbicid glifosat în Uniunea Europeană. Potrivit Comisiei Europene, autorizația pentru glifosat va fi prelungită cu zece ani, până în 2033.

Cu toate acestea, vor exista noi condiții și restricții, după cum a anunțat Comisia la Bruxelles. Printre altele, fermierii vor fi obligați să mențină benzi tampon cu o lățime de cel puțin cinci metri. Statele membre ale UE vor putea restricționa cantitatea și frecvența de utilizare a produsului.

Actuala autorizația pentru glifosat ar fi expirat la mijlocul lunii decembrie. Anterior, nici un număr suficient de reprezentanți ai statelor membre ale UE nu s-au pronunțat în favoarea sau împotriva continuării utilizării produsului în cadrul unui comitet de apel al UE. Prin urmare, Comisia UE a putut lua o decizie de una singură.

Germania s-a abținut de la negocieri, deoarece guvernul german nu a reușit să ajungă la un acord asupra unei poziții. Ministrul agriculturii Cem Özdemir (Verzii) dorea să permită expirarea autorizației, în timp ce FDP a salutat propunerea Comisiei Europene. Potrivit diplomaților, alte șase state membre, printre care Franța și Olanda, s-au abținut la votul de joi. Austria, Luxemburg și Croația au respins o nouă autorizație.

Printre altele, există o dispută cu privire la faptul că glifosatul ar putea fi cancerigen. Există, de asemenea, riscuri pentru mediu. O investigație amplă a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (Efsa) a constatat recent că nu există riscuri inacceptabile, dar a subliniat lacunele de date în mai multe domenii.

Potrivit Efsa, printre aspectele care nu au fost clarificate în mod concludent se numără riscurile nutriționale pentru consumatori și evaluarea riscurilor pentru plantele acvatice. De asemenea, informațiile disponibile nu au permis formularea unor concluzii clare în ceea ce privește protecția speciilor.

Glifosatul este, de asemenea, cunoscut sub numele de erbicid total; acesta ucide plantele. Produsul este utilizat în principal în agricultură pentru a menține un câmp liber de buruieni înainte de semănarea culturilor.

Fostul producător american Monsanto, care în prezent aparține grupului Bayer, a introdus produsul în 1974 sub denumirea comercială “Roundup”. În prezent, potrivit Glyphosate Renewal Group – o asociație a companiilor care vând produsul – substanța reprezintă aproximativ 25% din piața globală de erbicide. Potrivit celor mai recente cifre ale Oficiului Federal pentru Protecția Consumatorilor și Siguranța Alimentară, în 2021 s-au vândut în Germania puțin sub 4.100 de tone.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu