Sursa: BMI / Henning Schacht

Ministrul de interne Faeser și ministrul muncii Heil semnează declarația privind drepturile omului pentru Campionatul European de Fotbal 2024

Declarația precizează responsabilitățile pentru implementarea Principiilor directoare ale ONU privind întreprinderile și drepturile omului la nivel de turneu

In numele guvernului german, ministrul federal de interne și ministrul sportului, Nancy Faeser, și ministrul federal al muncii, Hubertus Heil, au semnat astăzi Declarația privind drepturile omului pentru Campionatul European de Fotbal UEFA EURO 2024. Declarația arată ce înseamnă în mod concret punerea în aplicare a Principiilor directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului pentru UEFA EURO 2024 și precizează responsabilitățile individuale ale celor implicați.

Sportul consolidează coeziunea socială și aduce oamenii împreună, indiferent de locul de unde provin. Prin Campionatul European de Fotbal 2024, dorim să experimentăm un turneu care să reprezinte democrația, respectul, toleranța și respectarea drepturilor omului. Prin declarația de astăzi privind drepturile omului, stabilim noi standarde. Declarația stabilește responsabilitățile individuale ale celor implicați și evidențiază riscurile de încălcare a drepturilor omului în legătură cu turneul și unde luăm măsuri. Declarația este menită să constituie un exemplu pentru viitoarele evenimente sportive majore din Germania.

MINISTRUL FEDERAL DE INTERNE ȘI MINISTRUL SPORTULUI, NANCY FAESER

O parte importantă a declarației privind drepturile omului este angajamentul organizatorilor de a promova condiții de muncă și de viață echitabile în întreaga lume, în conformitate cu Legea germană privind lanțul de aprovizionare.

MINISTRUL FEDERAL AL MUNCII HUBERTUS HEIL

Alți semnatari ai declarației privind drepturile omului sunt Michele Uva (Director UEFA – Sustenabilitate socială și de mediu), Heike Ullrich (secretar general al DFB), Andreas Mex Schär (director general al EURO 2024 GmbH), Franziska Becker (secretar de stat pentru sport al landului Berlin), în calitate de reprezentant al statelor federale, și Burkhard Hintzsche (director al orașului Düsseldorf), în calitate de reprezentant al orașelor gazdă ale UEFA EURO 2024.

Semnarea a avut loc în cadrul celei de a doua conferințe “Sportul și drepturile omului” la Ministerul Federal de Interne și al Patriei, la care au participat aproximativ 100 de părți interesate din politică, sport, administrație și organizații neguvernamentale.

Conferința a abordat, de asemenea, activitatea Confederației germane a sportului olimpic (DOSB) în domeniul “Sportul și drepturile omului”, care a fost prezentată de președintele DOSB, Thomas Weikert, de directorul general al Consiliului consultativ pentru drepturile omului al DOSB, Dr. Joachim Rücker, și de expertul Dr. Daniela Heerdt de la Centrul pentru sport și drepturile omului (CSHR).

Multe dintre problemele actuale din domeniul sportului și al drepturilor omului apar într-un context internațional. Experții invitați au evidențiat acest lucru în contribuțiile lor. Magali Martowicz (CIO) și Andreas Graf (FIFA) au prezentat un raport privind activitățile diverse ale organizațiilor lor, inclusiv în ceea ce privește viitoarele evenimente sportive majore. În schimb, Sylvia Schenk (Transparency International Deutschland e.V.), profesorul Dr. Dr. Patricia Wiater (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg) și Maximilian Klein (Athleten Deutschland e.V.) s-au concentrat asupra unor provocări specifice și au evidențiat astfel complexitatea problemelor legate de drepturile omului în domeniul sportului.