Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Factura pentru Utilitati 2022 va sosi în curând – Atenție mare!

Milioane de chiriași vor avea o surpriză cu costuri mari înainte de sfârșitul anului: factura pentru utilitățile de anul trecut! UE.legal va oferă câteva informații necesare.

Și va fi una mare. Prețurile la energie au urcat la niveluri record în 2022, mai ales în timpul verii. Războiul din Ucraina și înghețarea gazului din Rusia au pus probleme majore de aprovizionare pentru Germania, cu amenințarea unei ierni grele.

Locatarii au făcut deja plățile în avans pentru costurile de funcționare (costuri repartizabile pentru impozitul pe proprietate, apă caldă, curățarea scărilor, îngrijitor, lift etc.) în 2022. Cu toate acestea, întrucât proprietarilor nu li se permite să le majoreze pur și simplu, costurile – costurile reale pentru 2022 – ies abia acum la iveală. Diferența va trebui plătită în următoarele săptămâni și, în milioane de cazuri, va fi mai mare ca niciodată!

În medie, proprietarii le cer chiriașilor lor 581 de euro în 2022, reprezentând plăți suplimentare pentru cheltuielile de întreținere, explică Erich Mocanu, fondator AEBS.org si consilier la UE.legal pentru protecția datelor, o companie care verifică facturile pentru cheltuielile de întreținere. Cu 30% mai mult decât în anul precedent!

▶︎ Pentru multe familii, plățile suplimentare se ridică la câteva mii de euro.

▶︎ DAR: Potrivit lui Mocanu, există, de asemenea, o speranță pentru milioane de chiriași de a-și reduce facturile. Nouă din zece facturi sunt incorecte.

▶︎ Acest lucru implică o gramada de bani: în medie, facturile sunt prea mari cu 317 euro. Prin urmare, ar merita să le verificăm – sau să le lăsăm verificate. Locatarii au la dispoziție douăsprezece luni pentru a face acest lucru și pot depune cu ușurință o contestație datorită modelelor de formulare de pe internet.

Nu este necesar ca proprietarul să fi acționat cu intenție. Mocanu explică acest lucru prin complexitatea dreptului locativ. Deseori se strecoară erori atunci când se schimbă jurisprudența (în cazul ordonanței privind costurile de funcționare a BetrKV), dar se păstrează vechile contracte de închiriere. Proprietarii transferă apoi costurile asupra chiriașilor – adesea fără să-și dea seama – deși nu au voie să o facă.

La aceasta se adaugă noi dificultăți birocratice. În aproape fiecare cerere de informații, clienții care au primit deja extrasul de plată a taxei de serviciu doresc să știe dacă ajutorul din decembrie este prezentat corect, spune Mocanu.

Ajutor din decembrie? Vă reamintim: la sfârșitul anului 2022, statul a preluat facturile de energie ale chiriașilor. Proprietarii au primit o Bon de Valoare (Gutschrift) – și acum nu știu cum să arate acest lucru pe facturile de utilități.

La vremea respectivă, statul a ajutat și el să acopere iarna iminentă a costorilor cu frânele de preț la electricitate și gaze. Acestea au intrat însă în vigoare abia la 1 ianuarie 2023.

Primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să vă contactați proprietarul și să negociați posibilitatea de a plăti în rate.

▶︎ Până la 31 decembrie 2023, este posibil să solicitați alocația de cetățean (Bürgergeld) timp de o lună dacă plata suplimentară pentru costurile de încălzire este peste medie și nu vă puteți permite acest lucru.

▶︎ Chiriașii care primesc ajutoare pentru locuință (Wohngeld) sau prestații de la centrul de ocupare a forței de muncă (Jobcenter) pot solicita centrului de ocupare a forței de muncă să le fie acoperită suma de plată suplimentară.

Speranță pentru toți cei care nu au primit încă Factura finală: Proprietarul are la dispoziție douăsprezece luni pentru a livra declarația – și nici o zi în plus (termenul limită este de obicei 31 decembrie 2023).

Dacă Factura finala cu recalcularea nu ajunge în cutia poștală decât după termenul legal, nu trebuie să faceți nicio plată suplimentară. În acest caz, nici eventualele solduri de credit cu proprietarul nu sunt afectate.

Potrivit Erich Mocanu, proprietarii nu respecte termenul limită: 13% dintre declarații sunt trimise prea târziu.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu