Vucic rămâne președintele Serbiei

Aleksandar Vucic, a câștigat clar alegerile prezidențiale din Serbia, așa cum era de așteptat.

La intrarea în sală, Vučić a primit aplauze zgomotoase din partea tuturor celor prezenți, apoi a vorbit despre prezența la vot și rezultatele alegerilor.

– Estimăm că la alegerile de astăzi au mers circa 3.840.000 de cetăţeni. Deci, un număr mare de oameni, cel mai mare în ultima vreme. Aproape peste tot, cu excepția tensiunilor fără sens și inutile asupra lucrurilor neimportante, în esență totul a mers în cea mai bună ordine și pace – a spus Vučić.

El a adăugat, vorbind despre diverse tipuri de nereguli, că oamenii poartă liste cu voturi sigure în turul alegătorilor și că acest lucru nu este interzis, iar apoi a felicitat toți concurenții politici.

– Ceea ce este important pentru țară este că impactul crizei ucrainene a fost uriaș asupra rezultatelor alegerilor și se poate observa că Serbia s-a mutat dramatic la dreapta. Sunt vinovat că listele SNS au ceva mai puține voturi, dar de asta ne vom ocupa la formarea guvernului și nu o vom forma cu cei care nu au adus nimic bun în țara noastră – a spus el.

Vučić spune că Serbia va trebui să decidă ce drum să meargă în viitor și subliniază că va discuta cu toți factorii politici înainte de a părăsi conducerea SNS.

– Pentru cei cărora le este ușor totul în campania electorală, să continue să se angajeze în politică ușoară, cu siguranță nu va mai fi loc pentru ei în guvern. Acest lucru se aplică guvernului Serbiei, precum și adunării orașului și guvernului orașului – a spus el.

Președintele subliniază că, potrivit datelor SNS, care includ date din Kosovo și Metohija și din diaspora, lista „Împreună putem face totul” a câștigat 44% din voturi.

– Lista „Dragan Djilas – Pentru o Serbia Unită” a câștigat 13,6, Ivica Dacic 11,4, Milos Jovanovic DSS NADA 5,3, „Trebuie” ceva mai mult decât s-a spus, 4,7, iar Zavetnici și Dveri sunt la 3,8. Radicalii și suveraniştii sunt la 2,2 și 2,3, „Hai, oamenii” Boris Tadic 1,6 SVM 1,55, „Împreună pentru Voivodina” 0,65, „Valea Albaniei” 0,3 – a spus el.

Asta înseamnă că SNS va avea 124 sau 125 de mandate, iar majoritatea este în pragul unui guvern independent, dar și că SNS are suficient doar pentru majoritatea cu Uniunea Maghiarilor Voivodinei.

– Este interesant că rezultatele orașului nostru din Belgrad sunt oarecum mai bune decât cele parlamentare din orașul Belgrad însuși. Apoi, la alegerile prezidențiale, Zdravko Ponos a câștigat 17,7 la sută, Milos Jovanovic 5,9 la sută, Milica Djurdjevic 4,5, Bosko Obradovic 4,4, doamna Biljana Stojkovic 3,15, doamna Branka Stamenkovic 2 la sută, Misa Vacic 0,9 la sută. Am primit 59,9 până la 61,1 la sută – a spus Vučić, la care a fost întâmpinat cu aplauze puternice.

Președintele a spus apoi că este mândru de faptul că a reușit să facă ceea ce nimeni în istoria politică a Serbiei nu a reușit.

– Sunt singurul care a câștigat de două ori în primul tur și asta nici măcar nu a fost aproape de niciunul dintre ei și că s-a primit mult mai mult sprijin în al doilea mandat. S-a primit un sprijin semnificativ în al doilea mandat și am primit până la 2.245.000 de voturi în primul tur – a subliniat Vučić.

El spune că asta înseamnă că după Nikola Pasic va fi sârbul care a stat la putere în țara noastră de cel mai mult timp.

– Nu sunt cineva care să fie mândru de guvern, dar sunt recunoscător poporului nostru, în special din Kosovo și Metohija, unde am primit peste 90% din voturi, și oamenilor noștri din Republica Srpska, unde am primit aproape 90% din voturi. voturi – a subliniat Vucic.

Întrebat de jurnalişti, el a spus că va avea un guvern foarte stabil, şi că nu vor fi probleme cu Uniunea Maghiarilor Voivodinei, deci va avea o majoritate în Adunare.

Președintele le-a spus jurnaliștilor croați că este bucuros că domnul Zigmanov a intrat în Adunare, apoi a vorbit despre relațiile cu Croația.

– Nu găsești nici măcar un cuvânt rău despre croați pentru mine, deși media ta m-a atacat în fiecare zi cu sute de texte. Serbia va fi din ce în ce mai puternică și voi face tot posibilul pentru a consolida relațiile noastre. Nu vă cerem să vă cerem scuze și nici nu ne cereți să vă cerem scuze. Să privim spre viitor – a spus Vučić.

– Avem sediul nostru și suntem serios implicați în politică. Acești oameni își fac treaba cu onoare. Vă informăm despre rezultate și acceptăm ceea ce a spus REC. Problema este ca nu cunosti legea. REC are 96 de ore de timp. De ce nu se grăbesc. Domnilor nu trebuie să lucreze la miezul nopții și noi trebuie. Și vor ieși cu rezultate, de fiecare dată la toate alegerile. Eu particip din 1993 și așa a fost întotdeauna – a spus președintele, întrebat de jurnalistul H1 de ce SNS își anunță rezultatele alegerilor.

Întrebat de un jurnalist de la aceeași televiziune, președintele a spus că ieșirea din frigider i-a permis să obțină 60 la sută din voturi, în primul tur.

– Asta în jurul frigiderului. Ai menționat Vranje și ai vorbit despre sărăcie. Am câștigat 70 la sută din voturi acolo. Acești oameni știu cel mai bine cine lucrează pentru ei. Am construit o autostradă în Vranje după 70 de ani. Am adus investitori, am construit spitale și un stadion, am construit apartamente pentru securiști. Am pierdut, sau nu am câștigat, doar acolo unde locuiesc cei mai bogați. Și acolo unde locuiesc săracii și clasa de mijloc, întotdeauna câștigăm convingător. Și asta pentru că acești oameni știu cel mai bine cum a fost ieri, care era salariul lor acum 10 ani și ce este acum – a spus el, adăugând că nu va permite nimănui să-i strice starea de spirit. 

– Înveselește-te, o mână sigură te conduce prin istorie – a spus Președintele, căruia cei adunați au scandat „Victorie, victorie!”.

Vučić a spus că Serbia are relații bune atât cu Rusia, cât și cu America, dar că vom păstra politica de neutralitate militară.

– Dar nimeni din Serbia nu va expulza pe Dostoievski și Ceaikovski și ne vom păstra parteneriatul cu toată lumea – a adăugat el.

Întrebat de jurnalistul „Novosti” dacă Ivica Dacic va fi prim-ministru, Vucic a spus pe scurt, în râs, că „toată lumea vorbește”.

– Vorbim de o listă care a primit de patru ori mai multe voturi decât cineva. Am primit 43% din totalul oamenilor la alegerile prezidențiale. Înțelegi despre ce numere vorbim? Doamnele vor deschide șampania în seara asta, nu mai pot răspunde la nimic. Voi încerca să lupt pentru Serbia și pentru ca țara noastră să meargă înainte – a spus Vučić, după care au cântat trompeștii.

Adresa lui Vučić este în așteptare

Adresa lui Aleksandar Vučić este așteptată în orice moment.

Cele mai proeminente nume din lista progresiştilor s-au adunat pe scenă – Stojan Radenović, Marija Zdravković, Dr. Jelena Begović, Dr. Danica Grujičić, Marko Kešelj…