Când executorul judecătoresc este la ușă – acestea sunt drepturile tale!

Când datoria îți crește peste cap și te bagi, la un moment dat, executorul judecătoresc va fi la ușa ta. Va încerca să încaseze datoria. Dar chiar și atunci, debitorii nu sunt lipsiți de drepturi sau lipsiți de putere. În acest articol vă descriem cum vă puteți apăra și la ce ar trebui să acordați atenție.

Dacă nu vă plătiți facturile, trebuie să vă așteptați la mementouri. Dacă și acestea sunt ignorate, după un timp va primi un ordin de executare în cutia poștală.

Instanța este obligată să acceseze bunurile plătitorului în stare de nerambursare pentru ca creditorii să-și poată obține banii. Instanța trimite apoi un executor judecătoresc să examineze obiectele de valoare și să le ia cu ele. Un așa-numit sigiliu de depozit este aplicat pe articolele mai mari. Dar ce are voie să ia executorul judecătoresc cu el? Debitorii au drepturi și în această situație.

Executorul judecătoresc poate confisca obiecte și, de asemenea, le poate lua cu ele. Dar ofițerul ia cu el mai puțin decât cred mulți. Și dacă ia cu el obiecte care nu sunt permise, acestea pot fi recuperate. Pe lângă bunurile personale, el va solicita și un raport de avere, va vizualiza conturile și va sechestra părți din salarii și asigurări de viață.

Cum funcționează o poprire de către un executor judecătoresc?

Executorul judecătoresc va veni de obicei cu un anunț. Important: Debitorul poate refuza accesul la apartamentul sau casa sa. Dar acest lucru nu va avea succes pe termen lung . Pentru că după două încercări executorul judecătoresc se va întoarce cu o hotărâre judecătorească , dacă este cazul cu poliția. Dacă ușa nu este deschisă, un lăcătuș va deschide ușa. Consilierii în datorii spun așadar că este mai bine să deschideți ușa cel târziu la a doua încercare, altfel debitorul va trebui să suporte costurile serviciului de lăcătuș.

Nu permiteți colectarea datoriilor în apartament

Companiile de colectare a datoriilor , de asemenea , să colecteze datoriile cu proprii angajați . Acestor angajați ar trebui să li se interzică accesul, deoarece nu au dreptul legal la o vizită la domiciliu. Deseori, totuși, acești angajați sugerează că au o revendicare. Uneori, acești oameni acționează foarte agresiv. În caz de urgență, cei afectați ar trebui să sune la poliție!

Arată-ți întotdeauna identitatea

Pentru ca debitorul să poată distinge dacă un executor desemnat de instanță sau un recuperator de creanțe se află la ușă, celor afectați ar trebui să li se arate întotdeauna actul de identitate . Uneori vin și ofițeri de executare din administrația publică, de exemplu de la autoritățile vamale sau fiscale. Debitorii nu trebuie să furnizeze nicio informație despre locul de muncă sau despre detaliile bancare. Cu toate acestea, dacă instanța a dispus un raport financiar , debitorul trebuie să furnizeze informații. Atunci pot fi sechestrate și salariile și contul.

Ce poate lua sau sechestra un executor judecătoresc?

Ținta principală a executorului judecătoresc este numerarul. El va efectua ceea ce este cunoscut sub numele de sechestru de buzunar. În acest scop, în buzunarele debitorului se caută bani în numerar, bijuterii sau alte bunuri de valoare. Dacă banii provin din salarii plătite sau beneficii sociale, cum ar fi Hartz IV, el trebuie să stabilească cât de mult poate lua cu el. Important: Debitorii ar trebui să indice de unde provin banii, astfel încât să nu fie complet atașați . În plus , executorul judecătoresc trebuie să lase destui bani pentru a rezista până la următoarea dată de plată.

În a doua etapă, ofițerul caută obiecte. Tot ceea ce este necesar pentru un stil de viață normal rămâne în gospodărie. Regula este că îmbrăcămintea, mobilierul, bicicletele, mașinile de spălat, aspiratoarele și mașinile de spălat vase sunt necesare și, prin urmare, nu pot fi confiscate. Chiar și un televizor poate fi păstrat – contrar părerii multora. Cu toate acestea, în cazul în care televizorul este de o calitate deosebit de înaltă, executorul judecătoresc poate aranja ca un set mai ieftin să fie achiziționat și televizorul scump să fie licitat.

În afară de asta, executorul judecătoresc este interesat de telefoane mobile, aparate foto, covoare valoroase sau tablouri la prețuri mari. Executorul judecătoresc poate lua aceste obiecte cu el imediat. Aceste obiecte de valoare sunt apoi scoase la licitație, iar veniturile sunt transferate creditorilor.

Bijuteriile sunt întotdeauna luate de executorii judecătorești . Din păcate, nu contează dacă bijuteriile au o valoare personală, de exemplu pentru că sunt moștenire de la bunica. Verighetele , pe de altă parte , nu pot fi atașate decât dacă debitorul este de acord. Obiectele aparținând soțului sau copiilor rămân și ele neatinse. Oficialul poate să nu ia asta cu el!

Când lipeste executorul judecătoresc un “cuc”?

Obiectele de valoare mai mari sunt aplicate cu un sigiliu de depozit (cuc). Atentie: In orice caz, cei afectati ar trebui sa spuna daca bunurile au fost cumparate in rate si nu au fost inca rambursate . Dacă creditorii primesc venituri de la licitație din aceasta, ratele rămase trebuie mai întâi plătite prin aceasta, dacă merită deloc.

Poate un executor judecatoresc sa sechestreze o masina?

O mașină sau un computer poate fi confiscat în anumite circumstanțe. Dacă mașina sau computerul sunt necesare pentru îndeplinirea sarcinii sale, aceste obiecte nu pot fi confiscate. Acest lucru se aplică și în cazul în care mașina este necesară pentru a conduce la serviciu. Același lucru este valabil și în cazul în care soțul are nevoie de mașină pentru a ajunge la serviciu. În plus, mașina poate fi necesară și atunci când un membru al familiei are nevoie de mașină, deoarece sănătatea lui este limitată.

Ceea ce are voie să facă executorul judecătoresc, însă, este să vadă dacă mașina poate fi înlocuită cu o mașină mai simplă. Acest lucru este la latitudinea executorului judecătoresc și duce adesea la controverse.

Se poate sechestra și o mașină care este achitată în rate. Și aici, atunci când are loc o licitație, ratele sunt plătite mai întâi și apoi valoarea reziduală merge către creditori. Dacă un credincios folosește acest lucru, numai el sau ea poate avea acces la mașină. Atunci alți creditori nu au acces.

Ce se întâmplă dacă executorul judecătoresc ia bunuri de valoare care nu aparțin debitorului?

Dacă executorul judecătoresc ia obiecte precum bijuterii, obiecte de valoare sau bani care aparțin fiicei, unui prieten sau partenerului, acestea ar trebui recuperate. Pentru a realiza acest lucru, persoanele vizate ar trebui să depună o „acțiune de opoziție terță parte” la instanță.

Familial sau prietenul debitorului trebuie să facă dovada că acesta deține bunurile care au fost victima popririi. Totuși, acest lucru trebuie să se întâmple prompt, astfel încât articolele să nu fie scoase la licitație între timp. Locatorii au și opțiunea de a introduce o acțiune împotriva terților în cazul în care drepturile de leasing sunt afectate prin poprire. În toate cazurile, este logic să implici un avocat specializat în asta.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu