Ești Fumător? Ghinion! Angajatorii nu sunt obligați sa acorde pauza extra.

Cate stele merita presa?0 Votes

Luați o pauză extra de la munca pentru a fuma? Acest lucru nu este legal, a decis tribunalul de stat al muncii din Mecklenburg-Pomerania de Vest. Fumatul este permis numai în pauze oficiale. Consiliul de întreprindere nu poate schimba asta.

pauză de fumat. 

În sus, în jos pe scări – de patru, cinci sau șase ori pe zi: Pentru judecătorii de la tribunalul de muncă de stat din Mecklenburg-Pomerania de Vest, acest lucru este absurd în timpul programului obișnuit de lucru (număr de referință: 5 TaBV 12/21  ).

Mai exact, a fost cazul unui furnizor de servicii logistice din portul maritim Rostock, unde se manipulează în special cantități mari de lemn și produse din lemn. Potrivit contractului colectiv-cadru pentru lucrătorii portuari, angajații ar putea face o pauză de 30 de minute pentru fiecare tură de șase ore. În septembrie 2011, angajatorul și consiliul de întreprindere au convenit asupra interzicerii generale a fumatului pe amplasamentul portuar din cauza riscului deosebit de incendiu. Fumatul era permis doar in cinci „locuri special amenajate””.

Când în 2020 au izbucnit incendii la mai multe firme din port, angajatorul a subliniat că fumatul era permis doar în zonele semnalizate și „doar în pauzele prevăzute de contractul colectiv”.

„De ani de zile procedăm așa”, nu acceptă judecătorii

Comitetul de întreprindere nu a vrut să accepte acest lucru și a insistat asupra dreptului său la de a fuma. Instrucțiunile companiei merg dincolo de reglementările companiei. Ani de zile, au fost posibile pauze de fumat neplanificate, în cazul întreruperilor induse tehnologic ale programului de lucru. 

Angajatorul a susținut că fumatul nu face parte din serviciu și, prin urmare, este permis doar în afara orelor de lucru prevăzute în contractul colectiv și în pauzele regulate. Acesta a fost și înainte. În cele din urmă, consiliul de întreprindere se străduiește să introducă pauze pentru fumat plătite.

Fumatul la serviciu este contrar obligației de muncă

Tribunalul de stat al muncii din Mecklenburg-Pomerania de Vest a decis acum că consiliul de întreprindere nu are drept de decidere dacă angajatorul permite fumatul doar în pauzele regulate. Dreptul la decidere cuprinde modul în care angajații trăiesc împreună și lucrează împreună în companie, dar nu „comportamentul în muncă și, prin urmare, reglementări și instrucțiuni care specifică în mod direct datoria de a lucra”. Pauzele de fumat nu sunt reglementate prin tarif.

Cu ordinul de a permite fumatul doar în pauzele regulate, este afectat doar comportamentul de lucru. Angajatorul nu trebuie să tolereze astfel de întreruperi de muncă. Pentru că există obligația de a lucra în timpul programului de lucru specificat. GAL-ul a subliniat că faptul că nu este întotdeauna posibilă angajarea permanentă a tuturor angajaților din cauza fluctuațiilor volumului de muncă nu reprezintă un motiv pentru a părăsi locul de muncă și a merge într-o „zonă pentru fumat”.

Cate stele merita presa?0 Votes
erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu