Respingere pentru un candidat de sex masculin din cauza lipsei de mâini feminine agile

Un bărbat a depus cerere de angajare la un producător de machete auto. Cererea sa a fost respinsă deoarece piesele mici erau mai potrivite pentru mâinile agile ale unei femei. Acesta s-a simțit discriminat din cauza sexului său și a sesizat Curtea Superioară a Muncii din Nürnberg.

Un bărbat a depus cererea de angajare ca asamblor pentru mașini de imprimare digitală la un producător de machete auto. Printre cerințele menționate în anunț se numărau dexteritatea și îndemânarea, deoarece unele dintre piese trebuie poziționate cu ajutorul unor pensete. După cererea depusa, a primit un e-mail de la șef care l-a respins deoarece piesele foarte mici și delicate ale companiei erau “mai degrabă ceva pentru mâinile subtirii ale femeilor” și el nu era eligibil pentru acest loc de muncă. După această respingere, a depus o plângere și a solicitat despăgubiri, susținând că respingerea l-a discriminat din cauza sexului său, din cauza “lipsei mâinilor de femeie”.

Societatea pârâtă: Mâinile mici cu degete delicate sunt mai potrivite pentru activitate

În conformitate cu Legea generală privind egalitatea de tratament (AGG), orice discriminare bazată pe sex este interzisă (secțiunea 7 AGG), cu excepția cazului în care aceasta poate fi justificată în mod obiectiv (secțiunea 8 AGG).

Compania pârâtă a susținut în instanță că formularea din scrisoarea de respingere a fost nefericită, dar nu discriminatorie. Expresia “mâini feminine agile” însemna pur și simplu că mâinile mai mici, cu degete finuțe, erau mai potrivite pentru postul respectiv. Acestea erau în mare parte mâini de femeie. Aceasta nu a fost discriminare, ci o cerință a postului. În timpul procesului de aplicare, compania pârâtă la căutat pe solicitant in spatiu online și a descoperit fotografii ale mâinilor sale. Acestea erau foarte mari și, prin urmare, nu erau potrivite pentru postul anunțat. Prin urmare, respingerea nu a fost cauzată de sexul candidatului, ci de cerințele postului și de căutarea pe internet a mâinilor sale.

Fotografia mâinilor de pe internet nu este un motiv adecvat pentru respingerea cererii

Cu toate acestea, Tribunalul regional de muncă din Nürnberg (Landesarbeitsgericht, LAG) nu a acceptat acest lucru (LAG Nürnberg, hotărâre din 13 decembrie 2002, ref. 7 Sa 168/22). O fotografie a mâinilor de pe internet nu spune nimic despre dexteritatea și îndemânarea reclamantului. Chiar dacă acestea erau mai mari decât cele practic adecvate pentru postul respectiv, s-ar putea ca acesta să aibă dexteritatea necesară. Pentru a determina acest lucru, compania ar fi trebuit să îi ofere posibilitatea de a face o muncă de probă înainte de a-l respinge. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost făcut pentru că era bărbat.

Instanța a considerat tratamentul aplicat reclamantului de către producătorul de machete auto ca fiind o discriminare directă pe motive de sex. De asemenea, acest lucru nu a fost justificat de natura postului. Prin urmare, reclamantul a avut dreptul la o despăgubire de 2 500 de euro, adică de 1,5 ori salariul lunar al postului anunțat.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu