Bomba GEZ a explodat! Contribuția la difuzare ar trebui să fie cu 80 de euro mai scumpă

Taxa de difuzare, denumită încă de mulți drept taxa GEZ, urmează să crească brusc. ARD, ZDF și Co. au nevoie evident de mai mulți bani și vor să mărească taxa de difuzare cu peste 80 de euro.

Acum câteva zile am raportat că sindicatul jurnaliştilor DJV cere taxe mai mari GEZ. Motivul: Radiodifuzorii publici din jurul ARD, ZDF și Co. au nevoie de mai mulți bani. Taxa de licență trebuie să acopere inflația – altfel vor exista reduceri de program și concedieri. Au apărut acum fișiere secrete ARD care arată cât de mari vor crește costurile pentru GEZ.

CONTRIBUȚIE LA DIFUZARE: ACUM SE SCUMPEȘTE

În jur de 220 de euro pe an, adică 18,36 euro pe lună, merg la posturile de radio ARD, ZDF și Deutschlandradio. Dar, dacă ARD își va urma calea, taxa GEZ va crește în curând până la 25,19 euro pe lună. Proiectată pe parcursul anului, taxa de licență ar putea crește cu 81,96 euro. Și asta în ciuda faptului că radiodifuzorii publici înregistrează profituri record. În 2021, taxa GEZ va fi adus în visteria radiodifuzorilor publici 8,4 miliarde de euro. Niciodată nu au mai intrat atât de mulți bani. Dar ARD, ZDF și Co. au nevoie, în mod evident, de și mai mult. Conform calculelor Institutului pentru politica media și comunicare din Köln (IfM), se așteaptă ca radiodifuzorii să obțină venituri record și în acest an și să încaseze peste 10 miliarde de euro.

Totuși, în locul unei reforme pe care mulți o cer de mult timp, nu se schimbă aproape nimic. În schimb, taxele de difuzare continuă să crească. Nu mai departe de 2021, taxa GEZ a fost majorată de la 17,50 la 18,36 euro pe lună. În curând ar putea face un alt salt uriaș în sus, după cum relatează Business Insider. În același timp, premierul Markus Söder a declarat recent: “În această turnură a vremurilor, când inflația crește și toate costurile explodează, trebuie să ne gândim la menținerea stabilă a taxelor de radiodifuziune, la înghețarea lor la nivelul actual.” Cu toate acestea, ARD este departe de a îngheța – în ciuda scandalului RBB.

GEZ: SE POATE FACE ȘI ALTFEL!

Fie că este vorba de limita de viteză pe autostrăzi, de Schufa, o companie privată și cu scop lucrativ care are voie să evalueze solvabilitatea oamenilor, sau de taxa GEZ: în Germania, multe lucruri funcționează diferit față de țările vecine. Austria, de exemplu, tocmai a redus contribuția pentru televiziunea publică de la 22,50 la 15 euro. Iar Norvegia a eliminat deja taxa de radiodifuziune în 2020 și a înlocuit-o cu o taxă legată de venit.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu