Sechestrul pe salariu – cerințele legale

După o lună de muncă grea, salariatul își așteaptă salariul. Dar în loc de intrarea unei sume frumoase în contul bancar, cel puțin o parte din bani merg direct către un creditor. În acest caz, salariile au fost sechestrate. Pentru debitor oprirea aduce cu sine probleme considerabile de drept și de fapt. 

Erich Mocanu explică condițiile în care este posibilă oprirea salariului și ceea ce trebuie respectat.

Iată cum funcționează: procedura unei opriri a salariului

Sechestrarea salariului are succes numai dacă există un ordin de oprire și transfer (PfÜB). Aceasta se bazează pe un titlu executoriu, de obicei o hotărâre judecătorească sau un titlu executoriu, care necesită în esență o creanță. Aici sunt luate în considerare toate situațiile de viață imaginabile: de la chiria deschisă până la achiziții și facturile de energie electrică.

În cazul în care creditorul a depus o cerere corespunzătoare la instanța de executare, iar instanța de executare emite ordinul de oprire și transfer, executorul judecătoresc va notifica atunci angajatorul prin ordinul de poprire și transfer. Acest lucru este incomod pentru debitor, mai ales în companiile mai mici, pentru că angajatorul este acum la curent cu creanțele restante ale debitorului.

Acum angajatorul mai trebuie să depună așa-numita declarație de debitor terț. Pe lângă declarația de disponibilitate la plată, aceasta include, în special, notificarea cu privire la orice alte opriri sau cesiuni ale dreptului salarial.

În cele din urmă, angajatorul va transfera o parte din salariu direct creditorului, iar partea nesechestrabilă trebuie plătită debitorului.

Nu totul se poate sechestra – limitele executării

Pentru ca angajatul să poată continua să-și câștige existența, legiuitorul a stabilit așa-numitele limite de scutire de sechestru în § 850 c ZOP. Această parte a salariului trebuie lăsată în orice caz în sarcina debitorului. Această parte neatașabilă este de 1.252,64 EUR net (începând cu 01.07.21). Sunt incluse și persoanele aflate în întreținere, cum ar fi copiii. Apoi, pentru prima obligație de întreținere trebuie lăsată o sumă suplimentară de 471,44 EUR și se adaugă 262,65 EUR pentru fiecare copil suplimentar până la al cincilea copil.

În plus, există posibilitatea creșterii acestor limite de scutire dacă este necesar (§ 850 f ZPO). Aici trebuie luate în considerare toate motivele individuale prezente efectiv ale unei persoane, inclusiv, de exemplu, o nevoie crescută din cauza unei boli. Este necesară o cerere la instanța de executare, care decide apoi asupra necesității de fonduri suplimentare.

Protecție juridică împotriva opririi salariului

După cum sa văzut mai sus, există opțiuni de protecție legală împotriva opririi salariului.

Pe lângă aplicarea pentru o limită extinsă de scutire pentru nevoi personale, poate fi atacată și ordinul de atașament și transfer în sine. Pentru că atâta timp cât rezoluția există, este eficientă. Nu există deficiențe în conținut pentru a preveni acest lucru. Prin urmare, este necesară o acțiune rapidă și un recurs.

Dacă decizia a fost emisă după audierea părților implicate, trebuie depusă o plângere imediată (§ 793 ZPO). În caz contrar, trebuie depusă reamintirea de executare, § 766 ZPO. Judecătorul instanței de executare hotărăște asupra reamintirii. Apelul imediat împotriva deciziei judecătorului are loc conform § 793 ZPO.

Fie că este un creditor, angajator sau debitor: o examinare juridică a popririi salariului are sens într-un stadiu incipient pentru a exclude orice pretenție de despăgubire.

daca aveti intrebarii si doriti o consiliere in aceasta privinta, contactati AEBS.org

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu