ANAF a pus ochii pe românii care primesc bani de la rudele din străinătate sau care fac bani în occident

Agenția Națională de Administrare Fiscală are mai multe programe în desfășurare pe teritoriul României. În contextul în care foarte mulți români sunt plecați în afară și trimit bani rudelor din țară, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că practica respectivă a intrat în vizorul ANAF.

În speranța aducerii unor sume mai generoase de bani la bugetul de stat, Agenția Națională de Administrare Fiscală a emis un nou document în dezbatere publică. Acesta include noi mecanisme pentru estimarea averilor mari ale românilor, dar și sistemul prin care vor fii notificați.

Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF urmează să stabilească cine se încadrează la categoria persoanelor fizice cu averi mari. Pe lângă cetățenii fiscali principal verificați, vor fi analizate și fluxurile de bani ai soţilor, soţiilor, rudelor și afinilor acestora, până la gradul al doilea. Practic, se analizează unde merg banii românilor, de unde vin, chiar și în situația în care aceștia circulă în interiorul familei extinse.

Ce înseamnă o avere mare, din perspectiva ANAF

„Persoană fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile legale“, astfel este definită o persoană fizică cu o avere mare.

Vizavi de modul în care se estimează avere, mecanismul are în spate atât bazele de date ale ANAF, cât și cele ce pot fi obținute de instituție în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la următoarele elemente patrimoniale:

a) bunurile imobile deținute;
b) bunurile mobile deținute;
c) activele financiare deținute.

Pe lângă procesul efectiv de estimare, ANAF va începe să notifice persoanele fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Notificarea va cuprinde cel puțin următoarele elemente: informații cu privire la îndeplinirea criteriului de avere; prezentarea elementelor prevăzute la art. 1 alin. (2), pe baza cărora s-a estimat averea; prezentarea abordării ANAF și a cadrului legal adoptat, în scopul asigurării conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari. Documentul integral publicat de ANAF pe acest subiect poate fi accesat aici.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu