ANALIZĂ: Cum poate statul român să oblige OMV să plătească taxa de solidaritate: “E un paragraf cu rol informativ!”

Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, a explicat, în exclusivitate pentru Cluj Live, cum a pornit scandalul taxei de solidaritate – OMV, ce poate să facă statul român și cine este vinovat în acest caz.

„Trebuie să știm foarte clar de ce OMV-ul nu plătește taxă de solidaritate în România.
Din păcate, cu intenție sau fără, Guvernul României a transpus legislația UE cu privire la taxa de solidaritate fix pe dos. Există în acest regulament un paragraf, care – atenție – are doar rol informativ. El ne informează, de exemplu, că societățile și marile companii care au înregistrat profituri excedentare și care au avut o cifră de afaceri de 75% din cele patru domenii prioritare care fac referire la acest regulament din cauza războiului au înregistrat profituri impozabile foarte mari. Deci asta este doar o informație! Însă în paragrafele de mai jos se dezvoltă foarte clar care sunt criteriile care obligă marile societăți / companii să plătească taxa de solidaritate. Iar baza calculului acestei taxe nu este alta decât profitul impozabil și creșterea procentuală cu 20% mai mare decât în anul de referință 2018.

Am luat regulamentul și ordonanța și am pus în antiteză paragrafele din regulament și articolul din ordonanță, care nu se pupă! Și care dă posibilitatea OMV-ului să-și bată joc de noi pe mulți bani. Și asta se întâmplă. Așa că trebuie să atragem atenția că această ordonanță trebuie modificată, altfel rămânem cu buza umflată și cu banii luați!

Ce a făcut Guvernul României prin ordonanța de urgență?

În art. 1 la sfârșit a spus că taxa de solidaritate se plătește de către companiile care trebuie să plătească impozit pe profit și de companiile care au 75% din cifra de afaceri obținută din cele patru domenii prioritare, adică: petrol crud, cărbuni și alți combustibili foslili.

Cum se poate rezolva situația?

Este foarte simplu! Trebuie să se modifice OUG să scoatem aceste criterii care au doar rol informativ și apoi putem obliga OMV să plătească taxa de solidaritate. (…) Este absolut necesar ca România să înțeleagă că acastă ordonanță este dată împotriva românilor și nu în beneficiul lor și trebuie de îndată prin ministerul de resort să o modifice. Altfel, ne vom uita lung cum austriecii pe cârca noastră, pe resursele noastre și pe banii noștri vor da sute de milioane de euro către austriecii lor, pentru că ei – Guvernul din Austria – a transpus în legislația națională așa cum trebuie regulamentul.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, ce vină are?

Regulamentul a fost adoptat în Consiliul UE de către fiecare ministru de Energie din fiecare țară, deci, prin concluzie, domnul Virgil Popescu are o mare responsabilitate dacă nu vină pentru transpunerea anapoda a regulamentului în legislația națională. Așa că și el, dar și ministrul Finanțelor Publice, au responsabilitatea, dacă încă există ceva urmă de moralitate să modifice Ordonanța de Urgență. Și dacă luăm 1,2 miliarde de lei de la OMV taxă de solidaritate, dacă mai luăm și datoria pe care o au prin neplata redevenței de peste 6 miliarde de lei, iată că obținem o treime din cei 30 de miliarde de lei necesari pentru a da pensii.

Mi-ar părea extraordinar de tare de rău dacă se dovedește că Guvenrul României a făcut această ordonanță cu intenție, astfel încât să permită OMV-ului să nu plătească taxă de solidaritate. Cifrele și textul ne arată că acolo e o mișculație, care nu are ce căuta”, a explicat Marius Tudor, la Cluj Live.

YouTube player
erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu