Lista alimentelor din coșul minim la care prețurile trebuie plafonate!

Coșul minim de consum lunar este cel asupra căruia vor putea fi aplicate plafonări de preț la alimente, în special. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor propune plafonarea prețurilor pentru produsele de strictă necesitate din coșul minim de consum lunar. Această plafonare ar urma să se aplice pe perioada stării de urgență.

În contextul pandemiei declanșate de noul coronavirus și a decretării stării de urgență pe întreg teritoriul României, există o creștere substanțială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piață, în condițiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual, precizează ANPC într-un comunicat de presă.

Având în vedere această stare de fapt, și pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte, sau chiar ilegale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioadă determinată, plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum lunar – așa cum este el definit de lege – , în scopul protejării cetățenilor în fața unor posibile creșteri bruște și substanțiale de prețuri, potrivit aceleași surse.

În egală măsură, în magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantitățile din același produs vândute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs și pentru a preveni eventuale sincope în aprovizionare.

Totodată, ANPC îi încurajează pe consumatori să sesizeze, mai ales în această perioadă, toate situațiile neconforme sau practicile comerciale incorecte pe care le constată în magazine, inclusiv eventuale neconcordanțe între prețul unui produs la raft și cel facturat la casa de marcat, sau inadvertențe între prețul unui produs aflat la promoție și cel de referință, precum și altele asemenea, în scopul prevenirii oricăror derapaje care pot interveni în actul comercial într-o perioada de criză.

ANPC îi asigură pe toți cetățenii că veghează atent la corectitudinea pieței, dispunând de echipe de intervenție suplimentare pentru prevenirea oricăror acțiuni care ar încălca drepturile sau ar periclita sănătatea consumatorilor.

Ce este coșul minim de consum lunar

Conform legislației naționale, coșul minim de consum lunar constituie elementul esențial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie, a politicii salariale și a altor politici în domeniul social.

“Valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa”, se arată într-un document.

Valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualizează anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, a decis în octombrie anul trecut Camera Deputaţilor, adoptând o propunere legislativă în acest sens.

Ce valoare are coșul minim de consum

La începutul anului trecut statul roman considera că o familie cu patru persoane poate trăi decent cu o sumă de 2.600 de lei pe lună, aceasta fiind valoarea coșului minim de consum lunar la acel moment.

Ce alimente sunt cuprinse în coșul minim de consum lunar

Coșul minim de consum lunar conține o listă de alimente de bază, începând cu făină, mălai, pâine, continuănd cu diferite legume, fructe, și cu lactate. Nu lipsesc carnea ouăle, conservele, zahărul și chiar ciocolata.

1.Făină
2.Mălai
3.Pâine
4.Produse de franzelărie, specialități de panificație
5.Paste făinoase
6.Orez
7.Fasole boabe
8.Cartofi
9.Morcovi, pătrunjel, păstârnac
10.Ceapă uscată
11.Varză murată și alte murături
12.Bulion
13.Conserve de legume
14.Mere
15.Citrice, fructe meridionale
16.Conserve din fructe
17.Carne de bovine
18.Carne de porcine
19.Carne de pasăre
20.Carne de oaie și alte feluri de carne
21.Preparate din carne
22.Pește proaspăt și congelat
23.Lapte proaspăt
24.Lapte bătut, iaurt
25.Telemea de vacă
26.Telemea de oaie
27.Brânză proaspătă și smântână
28.Ouă
29.Untură
30.Ulei comestibil
31.Margarină
32.Zahăr
33.Ciocolată, bomboane
34.Băuturi nealcoolice
lista ANPC
erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu